Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία από τις 22 έως και τις 25 Αυγούστου το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς. Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών Αρχών του τόπου και πολλοί εκπρόσωποι Αρχών, Σωματείων και Οργανώσεων. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ξεχωριστό γεγονός για το συνέδριο αποτέλεσε η παρουσία του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι ο Μενέντεζ αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο αποκούμπι του αγώνα μας για απαλλαγή από την κατοχή. Ο Μενέντεζ μίλησε με καθαρή γλώσσα για την κατοχική Τουρκία, το απολυταρχικό της καθεστώς, τις απειλές προσάρτησης των κατεχομένων και τους 40.000 Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Έκανε ακόμα αναφορά στην ελληνική κληρονομιά της Κύπρου και την ανάγκη επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Σίγουρα ένας μόνο Αμερικάνος δεν μπορεί από μόνος του να φέρει την άνοιξη, ωστόσο, αποτελεί μια υπαρκτή ελπίδα πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε πολλά… Ο Μενέντεζ λέει αυτά που σπάνια λένε οι δικοί πολιτικοί ηγέτες….
Ωστόσο, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω το κεντρικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συνέδριο, για το οποίο προσωπικά κατέθεσα τις εντάσεις μου σε ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού που υιοθετείται μέσα από το ψήφισμα, ζητώντας, μάλιστα, αυτές οι ενστάσεις να καταγραφούν στα πρακτικά του συνεδρίου. Νομίζω πως το Παγκόσμιο Κίνημα των Αποδήμων Κυπρίων οφείλει να έχει τη δική του φωνή, χωρίς ασφαλώς να υποσκάπτει, αλλά αντιθέτως να ενισχύει τις δράσεις και προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που καταβάλλονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ωστόσο, μια διαφορετική θέση των αποδήμων σε ό,τι αφόρα τη μορφή λύσης δεν σημαίνει πως δεν συντάσσονται με αυτούς που διαχειρίζονται το Κυπριακό και κυρίως με τις προσπάθειες που καταβάλλει η εκάστοτε κυβέρνηση για την επίλυση του. Το να συναινούμε σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) μόνο και μόνο για να είμαστε αρεστοί στην κυβέρνηση δεν βοηθά καθόλου τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το εκδοθέν ψήφισμα που αναγνώστηκε στο συνέδριο αναφέρεται (για πρώτη φορά) σε λύση ΔΔΟ και όχι σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, μια λύση που να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου. Με την άποψη αυτή συμφωνεί η πλειοψηφία των συνέδρων, ασχέτως αν οι πλείστοι δεν είχαν το θάρρος ή τη διάθεση να μπουν σε περαιτέρω κουβέντα για να δούμε ξανά το ψήφισμα. Κι έτσι, δεδομένου, μάλιστα, ότι παρουσιάστηκε στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου (με τους περισσότερους συνέδρους απόντες), πέρασε αμάσητο.
Η δικαιολογία ότι στο ψήφισμα καταγράφονται σχετικές εξηγήσεις που απομακρύνουν την πιθανότητα εφαρμογής μιας άδικης και ρατσιστικής λύσης δεν έχουν καμιά αξία. Διότι ένα ψήφισμα σχεδόν πέντε σελίδων (τα ψηφίσματα δεν πρέπει να είναι μακροσκελή για να διαβάζονται) κανένας δεν θα το διαβάσει. Αυτό που θα μείνει (και να με θυμηθείτε) είναι ότι οι απόδημοι επικροτούν, επίσημα πλέον, λύση ΔΔΟ…
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος όπως πάντα ξεκάθαρος: Η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο! Όχι σε λύση ρατσιστική. Το δημογραφικό/ υπογεννητικότητα (η Εκκλησία, είπε, θα αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του) και οι λαθραίοι μετανάστες απειλούν τη συνέχεια του Ελληνισμού στον τόπο μας.
Υστερόγραφο: Υπάρχουν κι αυτοί που αναφέρονται σε ένα όμορφο ταξίδι αναψυχής των αποδήμων στην ιδιαίτερη τους πατρίδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα! Τους πληροφορώ ότι όλα τα έξοδα (ξενοδοχείο, αεροπορικό εισιτήριο, κ.λπ.) τα επωμίζονται οι σύνεδροι. Το κράτος δεν ξοδεύει γι’ αυτούς δεκάρα τσακιστή! Κι όμως ερχόμαστε!
- Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού