Ο θεσμός της κατασκήνωσης έχει διανύσει μια τεράστια πορεία στο χρόνο μέχρι να αποκτήσει την έννοια που έχει σήμερα. Η κατασκήνωση στην Κύπρο, ως θεσμός, άρχισε τη λειτουργία της για πρώτη φορά το 1970, και έκτοτε λειτουργεί κάθε χρόνο με εξαίρεση το 1974, αφού δεν κατέστη εφικτό να λειτουργήσει εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στο νησί.
Αναμφίβολα, είναι ένας σπουδαίος θεσμός, ο οποίος λειτουργεί για χρόνια, προσφέροντας στα παιδιά των εργαζομένων, και όχι μόνο, τη δυνατότητα ξεγνοιασιάς, μόρφωσης και ψυχαγωγίας.
Αν και κάθε παιδί είναι μοναδικό, η κατασκήνωση μπορεί να του προσφέρει αρκετά οφέλη. Όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντα του παιδιού, η κατασκήνωση το βοηθά ν’ αναπτύξει βασικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το παιδί αποκτά εμπειρίες και δημιουργεί αναμνήσεις οι οποίες διαρκούν για μια ζωή.
Πολλοί γονείς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό γιατί τα θετικά στοιχεία της κατασκήνωσης είναι πολυάριθμα.
Το παιδί ανακαλύπτει καλύτερα τον εαυτό του, γίνεται πιο ανεξάρτητο, μαθαίνει να αντιμετωπίζει πολλούς από τους φόβους του, γίνεται πιο ανθεκτικό καθώς καλείται να επιβιώσει σε νέο περιβάλλον, εκπαιδεύεται σε κανόνες και όρια, δημιουργεί νέες φιλίες και αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του.
Πέρα απ’ όλα αυτά, η κατασκήνωση προσφέρει διασκέδαση, όμορφες στιγμές χαλάρωσης, παιχνιδιού και γέλιου. Είναι η καλύτερη ευκαιρία το παιδί να απολαύσει τη φύση την οποία στερείται στην καθημερινότητά του, και να απαλλαγεί από τις οπτικοακουστικές συνήθειες του, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση.
Στην κατασκήνωση τα παιδιά κάνουν τις διακοπές τους μακριά από την επίβλεψη και ασφάλεια των γονέων τους. Μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται και να ικανοποιούν μόνα τις ανάγκες τους, χωρίς τις υποδείξεις και την καθοδήγηση από εκείνους. Έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν, αλλά και να ανακαλύψουν επιπλέον πτυχές της προσωπικότητας τους, αξιοποιώντας έτσι τις ικανότητες τους.
Κοινωνικοποίηση και Ομαδικότητα
Η κατασκήνωση είναι το ιδανικό μέρος για ένα παιδί, ώστε να κοινωνικοποιηθεί με άλλα παιδιά της ηλικίας του και να αναπτύξει την αίσθηση της ομαδικότητας. Το παιδί μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες, να υπακούει σε κανόνες, να εκφράζει την άποψή του, και να ακούει τις απόψεις των άλλων παιδιών, να θέτει τα όρια του και να σέβεται τα όρια των άλλων, να συνυπάρχει και να συμβιώνει με άλλα παιδιά και να δημιουργεί δυνατές φιλίες.
Αυτοεκτίμηση και Αυτογνωσία
Το παιδί στην κατασκήνωση αντιμετωπίζει τους φόβους του και βιώνει το αίσθημα της επίτευξης των στόχων του. Δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον και ενισχύεται να προσπαθήσει ξανά. Συμμετέχοντας σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες το παιδί ανακαλύπτει τις δεξιότητες και καλλιεργεί τα ταλέντα του. Αποκτά αυτογνωσία καθώς συνειδητοποιεί και διορθώνει μόνο του τα λάθη που κάνει.
*Καθηγήτρια Φιλολογίας και Ερευνήτρια σε θέματα Νεολαίας και Πολιτισμού