Όλοι τ’ ομολογούν, Διπλωμάτες και Πολιτικοί ότι η πρόσφατη στις ΗΠΑ ιδιωτική παρουσία της “Προέδρου” της Ταϊβάν Κυρία Τσάι Υινγκ Βεν (στο πλαίσιο 10ημερης περιοδείας της στην περιοχή), οξύνει της εντάσεις και αναζωπυρώνει το γεοπολιτικό αναθεωριτισμό της Ταϊβαν, για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτητοποίηση της από τη μητροπολιτική Κίνα, από την οποία βίαια αποσχίστηκε το 1949 δυναμιτιζοντάς επικίνδυνα την Ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Η επίσκεψη αυτή της Κυρίας Τσάι, έρχεται σε συνέχεια – ισως αποτελεί και ανταπόδοση της ετερόκλητης και αμφιλεγόμενης τον Αύγουστο του 2022, επίσκεψης της πρωην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κυρία Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία ως επανελημμένα τονίστηκε, δεν τυγχάνει της συγκατάθεσης της Αμερικάνικης ηγεσίας αλλά ούτε της “ευλογίας” του Προεδρου Μπάιντεν.

Παρότι η Κυρία Τσάι, κατά την παρουσία της στην Καλιφόρνια δεν είχε συναντήσεις με κρατικούς αξιοματούχους-μέλη της Κυβέρνησης Μπάιτεν, ( ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν τη χαρακτήρισε ιδιωτική) η συνάντηση τους με τον Ρεμπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύριο Μακάρθυ, προβλήθηκε κατά κόρον και έντονα στα ΜΜΕ από την Ταϊβάν, για την έξωθεν καλή μαρτυρία εκμαίευση πολιτικού οφέλους και πλεονεκτημάτων.   

Η Ταϊβάν είναι το μοναδικό από τα “τρία αστέρια” της ΛΔΚ που ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί στο Μητροπολιτικό Κορμό, με το Χονγκ Κονγκ (1997) και το Μακάο (1999) να έχουν προηγηθεί. Η Ταϊβάν αποτελεί μια από τις 34 Επαρχίες της Κίνας.

Στην Πολιτική αυτή της Μιας Κίνας υποστηρίζει, υιοθετεί και ενστερνίζεται τόσο η Ευρωπαική Ένωση, οσο και οι ΗΠΑ.

Η Κύπρος έχει επανελημμένα εκφράσει την προσήλωση και στήριξη της στην Αρχή της Μιας Κίνας κατά το πρότυπο Μία Κίνα- Μία Κύπρος, με σεβασμό στη νομιμότητα, στο Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Η ΛΔΚ, αποτελεί ενα Διεθνώς αναγνωρισμένο Κράτος, μόνιμος μέλος του ΣΑ σε αντίθεση με την Ταϊβάν που αποτελεί μία οντότητα- μόρφωμα ιδιότυπου χαρακτήρα που δεν τυγχάνει καμιάς Διεθνούς αναγνώρισης.

Οι σπασμουδικές ενέργειες “πυροτεχνημάτων” αυτοπροβολής που συχνά-πυκνά επυχειρούνται από την ηγεσία της Ταϊβάν και που σ’ εμας στην Κύπρο συνειρμικά υπενθυμίζουν τα δικά μας δεινά- δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο παρά μεθόδευση υφαρπαγής εντυπώσεων και της καλλιέργειας κλίματος παρεκτροπής από το ΔΔ με στόχο την αναγνώριση που δικαίως επιθυμούν.

Το 2049 θα γιορτασθούν τα 100χρονα του νεότερου Κινεζικού κράτους.

Ενδόμυχη ελπίδα, επιθυμία και ιδεολογικός οραματισμός είναι η μέχρι τότε ενσωμάτωση-επανένωση της Ταϊβάν στον Εθνικό-μητροπολιτκό κορμό.

Εμείς ως Κύπρος, σε μια μοιρασμένη πατρίδα, με τα βιώματα της εισβολής και Κατοχής νάναι καθημερινότητα μας, υψώνουμε στεντόρεια φωνή υπερ της επικράτησης του Διεθνώς Δίαιου, της Δικαιοσύνης και της Ειρηνικής Επίλυσης των Διαφορών.

Προαίρεση στόχος και ευκταία επιθυμία μας, η ευημερία των λαών μέσω της αποκατάστασης των αναφαιρετών δικαιωμάτων για ελευθερία και επανένωση.

Μια Κίνα- Μια Κύπρος 

Μάριος Π. Ιερωνυμιδης – Πρώην Πρέσβης