
Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και αυτισμό, συχνά δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Η τέχνη μπορεί να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους με τρόπο απαλλαγμένο από τους περιορισμούς που μπορεί να προκύψουν από την καθαρά λεκτική επικοινωνία. Η τέχνη στα σχολεία προσφέρει έναν τρόπο στα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά, χωρίς καμία ανησυχία για το αν η δουλειά τους είναι αρκετά καλή ή όχι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, να μάθουν σημαντικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αναπτύξουν αίσθηση αυτοπεποίθησης.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές δυσκολίες έχουν συχνά έντονα συναισθήματα. Μερικά έχουν φτωχές κοινωνικές δεξιότητες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η θεραπεία τέχνης είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων χρησιμοποιώντας μη λεκτικές μεθόδους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με την εκτελεστική λειτουργία (την ικανότητα σκέψης, προγραμματισμού και οργάνωσης) που δύναται να επηρεαστεί σε αυτά τα παιδιά.
Η τέχνη κάνει τον εγκέφαλο χαρούμενο. Βοηθά τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) να εστιάσουν καλύτερα, επειδή παίρνουν ώθηση από την ντοπαμίνη που εκκρίνει ο εγκέφαλος τους. Κάνει επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, επειδή αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά που παλεύουν με το άγχος, επειδή η τέχνη μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία τέχνης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπιστούν ορισμένες κοινές προκλήσεις.
>Θεραπεία μέσω τέχνης στο σχολείο – Η τέχνη χρησιμοποιείται στα σχολικά προγράμματα για πολλά χρόνια. Είναι ένας τρόπος για να εκφράζονται τα παιδιά και να μαθαίνουν τα συναισθήματά τους. Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, της αυτογνωσίας και της ικανότητας έκφρασης του παιδιού. Η τέχνη εμπλέκει επίσης το μυαλό, το σώμα, το πνεύμα του παιδιού και μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων συναισθημάτων.
Η τέχνη έχει χρησιμοποιηθεί στις τάξεις για να βοηθήσει τα παιδιά που δυσκολεύονται να μάθουν μέσω παραδοσιακών μεθόδων. Για παράδειγμα, ο δρ Merryl Goldberg έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσετε την τέχνη για να βοηθήσετε τα παιδιά με οπτικές μαθησιακές δυσκολίες.
>Η θεραπευτική δύναμη της τέχνης – Η θεραπεία τέχνης βασίζεται στην πεποίθηση ότι η δημιουργικότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νοιώσουν καλύτερα συναισθηματικά. Επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες και συναισθήματα, και βοηθά τα άτομα να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Η δημιουργικότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν την ταυτότητά τους και να αισθανθούν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Οι καλλιτέχνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για να εκφράσουν τα συναισθήματα που νοιώθουν και έτσι, συχνά η δουλειά τους είναι ομορφότερη ως αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εκφραστείτε μέσω της τέχνης, από χρωματισμό μέχρι σκίτσο, ζωγραφική, γλυπτική και κολάζ. Τα υλικά που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε την τέχνη σας μπορούν να σας βοηθήσουν να εκφράσετε τις προσωπικές σας σκέψεις και τα συναισθήματά σας και μπορούν επίσης να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για θεραπευτές και πελάτες.
Τα άτομα με δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες και ΔΕΠΥ, είναι συνήθως καλοί στην οπτικοποίηση αυτού που μαθαίνουν, και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για να εκφραστούν.
>Μαθησιακές δυσκολίες και τέχνη – Είναι εντάξει να έχεις καλλιτεχνικό ταλέντο- μπορεί να είναι διασκεδαστικό και μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι δημιουργικός. Η καλύτερη συμβουλή για κάποιον με μαθησιακή δυσκολία, δυσλεξία ή ΔΕΠΥ είναι να μην κρύβεται, να απομονώνεται ή να μην δημιουργεί εμπόδια. Αυτά τα εμπόδια, ενώ προστατεύουν βραχυπρόθεσμα, μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη, τη θεραπεία και την πρόοδο στη ζωή. Είναι σημαντικό να ρισκάρετε, να επιδιώξετε αυτό που θέλετε και να μην φοβάστε την κριτική ή τους περιορισμούς που μπορεί να σας θέτουν οι άλλοι.
>Ο θετικός ρόλος της θεραπείας μέσω της τέχνης – Η τέχνη μπορεί να είναι ένας τρόπος για τα άτομα με αυτισμό ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε κοινωνικά ζητήματα, παρέχοντας μια εναλλακτική διαδρομή και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σε προσωπικό επίπεδο. Η τέχνη μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη δραστηριότητα.
Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η τέχνη δεν είναι μόνο ένα όμορφο πράγμα για να δεις, αλλά έχει και έναν σκοπό. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν και να ζουν καλύτερες ζωές.
*Καθηγήτρια Φιλολογίας και ερευνήτρια σε θέματα Νεολαίας και Πολιτισμού