
Τα φωτοβολταϊκά ήταν η πανάκεια για το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης. Η μεγάλη ηλιοφάνεια της Κύπρου εξασφάλιζε μια πλούσια ενεργειακή πηγή, που τα φωτοβολταϊκά θα την μετέτρεπαν σε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, που θα έλυε το πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια. Το θέμα ήταν η εγκατάσταση και η λειτουργία των φωτοβολταϊκών.
Το πρώτο μειονέκτημα που διαπιστώθηκε, είναι ότι τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο της ώρες της ηλιοφάνειας. Όταν δύει ο ήλιος, τα φωτοβολταϊκά αδρανούν. ‘Ετσι τις ώρες του σκότους ή τις ώρες της συννεφιάς αυξάνεται η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται με τα συμβατικά μέσα.
Δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι η ΑΗΚ έπρεπε να διατηρεί, να συντηρεί και να έχει έτοιμες τις γεννήτριες της για να καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό τις μικρές και συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα με τις μεγάλες νύχτες και τις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια.
Αυτά ήταν λογικά και αναμενόμενα προβλήματα, που έπρεπε να λυθούν. Οι ειδήμονες όμως είχαν υπόψη τους και άλλα προβλήματα. Ήξεραν από την αρχή, ότι το σύστημα μεταφοράς έπρεπε να ενισχυθεί, ώστε να μπορεί να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από τις πηγές των φωτοβολταϊκών προς την κατανάλωση. Ήξεραν ακόμα ότι η διαχείριση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είχε ανάγκη κι άλλης υποδομής. Έπρεπε να τοποθετηθούν έξυπνοι μετρητές στο σύστημα. Όχι μόνο για να καταμετρούν την κατανάλωση, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και ακολουθούσαν την αντίστροφη πορεία, προς το σύστημα μεταφοράς. Και ακόμα η αρμόδια Αρχή θα μπορούσε να διακόπτει, όταν χρειαζόταν, την εισαγωγή στο σύστημα ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά, για να ρυθμίζει την σωστή λειτουργία του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι υποδομές έπρεπε να ήταν έτοιμες, πριν αρχίσει η μαζική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Και όμως αυτοί που έπρεπε να προβλέπουν και να κατασκευάσουν τις υποδομές, «αγρόν ηγόρασαν». Και τώρα που το κοινόν κατανόησε την αξία των φωτοβολταϊκών και άρχισε η μαζική παραγωγή της φτηνής ενέργειας, οι αρμόδιοι είπαν, ότι πρέπει να περιορίσουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, επειδή το σύστημα μεταφοράς και διανομής δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Όμως παρουσιάστηκε και ένα άλλο θέμα. Οι συνήθεις ύποπτοι κατάφεραν να πάρουν άδειες, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μεγάλης ισχύος, φρόντισαν να πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα που παρήγαγαν σε ψηλές τιμές και τώρα διαμαρτύρονται, όταν ο ρυθμιστής αναγκάζεται να διακόψει την μεταφορά του ρεύματος από τα πάρκα φωτοβολταϊκών.
Τα φωτοβολταϊκά παράγουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά ως τώρα, το μεγάλο κέρδος μπαίνει στην τσέπη των ιδιοκτητών των μεγάλων πάρκων. Η ΑΗΚ το αγοράζει σε ψηλή τιμή κι έτσι οι καταναλωτές δεν μπορούν να δουν μείωση των λογαριασμών τους. Οι λίγοι εκμεταλλεύονται και πάλι ένα εθνικό πλούτο. Είναι τελικά η πράσινη ενέργεια απλώς πράσινα άλογα;