Ο δρ Ζήνων Παυλόπουλος επιχειρηματολογεί γιατί η Τασούλα Χατζητοφή πρέπει να είναι η επόμενη Ευρωπαία Επίτροπος της Κύπρου.
Οι πρόσφατες εκλογές έστειλαν ακόμα ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου ότι η κοινωνία ζητά νέα ηθική και γενική αλλαγή πλεύσης. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης παρακολουθούν την απήχησή τους στην κοινωνία να συρρικνώνεται απαξιωτικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να ανατρέψει το «παλαιό» αλλά και την φθίνουσα αποδοχή της Κυβέρνησής του.
Στο επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την «άριστη» Κύπρια ή Κύπριο πολίτη για τη θέση του Επιτρόπου. Δεν θα είναι χρήσιμη η αξιολόγηση της μέχρι τώρα συμβολής των Κυπρίων Επιτρόπων στα της Ένωσης ούτε και στα της Κύπρου. Εν συντομία η κοινωνία θεωρεί ότι ήταν κάτω από το μέτριο. Ο θεσμός του Ευρωπαίου Επιτρόπου έχει διττό ρόλο. Πρώτον, διά της υπηρεσίας του να συμβάλει στην ενίσχυση των σχεδιασμών και την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Ταυτόχρονα, και ιδιαίτερα για τα μικρότερα Κράτη ο Επίτροπος συνδράμει επικουρικά των προσπαθειών της χώρας του για προώθηση των αιτημάτων και θέσεων της.
Τα πιο πάνω στοιχειοθετούν και τα κριτήρια της επιλογής του ατόμου, δηλαδή, να είναι ένα πραγματικά ευρωπαϊκά σκεπτόμενο άτομο, να γνωρίζει την Ευρώπη, να είναι εξέχουσας ιδιοσυγκρασίας, να είναι αμέμπτου χαρακτήρα, να έχει δείξει μια επιτυχή πορεία στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, να έχει επιδείξει εξέχον εθνικό έργο, να κατέχει αποδεδειγμένα διεθνή διπλωματική αποτελεσματικότητα και να χαίρει της εκτίμησης της ισχυρής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης της χώρας του. Κατά το ίδιο σκεπτικό και αφαιρετικά, δεν πρέπει να είναι προϊόν του κομματικού συστήματος, να μην έχει διαπράξει σοβαρά και επιζήμια λάθη, να μην έχει διασυνδεθεί με προεκλογικές εκστρατείες – άρα ανταλλάγματα-, να μην είναι αγνώστου δημόσιας δράσης, να μην είναι διορισμός εξυπηρέτησης, να μην έχει ενισχυθεί η προσωπική του καριέρα μέσα από την κομματική του συμμετοχή και σίγουρα να μην είναι ακόμα ένας μέτριος διορισμός.
Η κ. Τασούλα Χατζητοφή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και το 1974 εκτοπίστηκε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Εγκαταστάθηκε στη Χάγη όπου σπούδασε και δημιούργησε έναν επιτυχή επιχειρηματικό όμιλο. Διετέλεσε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και κατά τη θητεία της αφιέρωσε πάνω από δύο δεκαετίες στην ανάκτηση της κλεμμένης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, προσπάθεια που κορυφώθηκε το 1997 με την συγκλονιστική υπόθεση του Μονάχου. Eίναι επίσης συγγραφέας και ιδρύτρια του Walk of Truth, μιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης με σκοπό την ενθάρρυνση των πολιτών να εμπλέκονται ενεργά στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές. Θεωρείται αυθεντία στη διεθνή καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και καλείται πολύ συχνά για διαλέξεις σε κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, σώματα ασφαλείας και υπηρεσίες πολιτισμού.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος ότι η εκτοπισμένη Αμμοχωστιανή Κύπρια που διέπρεψε στον ευρωπαϊκό χώρο έχοντας στην καρδιά την ιδιαίτερη της πατρίδα μπορεί να είναι ένας άριστος διορισμός. Η πρόταση της κ. Χατζητοφή για Επίτροπο δεν θα είναι προς αναγνώριση της προσφοράς της στην Κύπρο αλλά ως ανάγκη της χώρας μας να αποδείξει ότι έχει και πραγματικά άριστους ανθρώπους αλλά και ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής.