Ο Χρυσόστομος Π. Ρουσής, πρώην διευθυντής σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, επισημαίνει λάθη που διαβάσαμε ή ακούσαμε στα ΜΜΕ.

Αποφεύγοντας λάθη, ανεβάζουμε την ποιότητα της σκέψης και της γλώσσας μας.

  1. «Και η Ελλάδα, η Αθήνα, έπρεπε “να δώσει το παρόν της” σ’ αυτόν το θάνατο, υπενθυμίζοντας έτσι στους κατακτητές της πως αυτός εδώ ο τόπος δεν υποδουλώνεται, δεν εξανδραποδίζεται, αφού στην ουσία του είναι ένας χώρος αιωνιότητος του πνεύματος» [Το σωστό είναι: να δώσει το παρών της – η λ. παρών (= παρουσία) γράφεται με ω)].
    Ν.Β. (Σημειώστε): Η φράση «δίνω το παρών» σημαίνει παρευρίσκομαι/ παρουσιάζομαι κάπου.
  2. «O πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο κομμάτι της ακρίβειας τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά “σε καμία περίπτωση να μπορούμε να πούμε” ότι είμαστε ικανοποιημένοι» (Το σωστό είναι: σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε).
    «Και “καμία σχέση έχει” ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ και καμία πολιτική ταύτιση. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», κατέληξε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ (Το σωστό είναι: και καμία σχέση δεν έχει ο ΔΗΣΥ).
    Ν.Β. (Σημειώστε): Στη νέα ελληνική, η διπλή άρνηση επιβάλλεται: “Κανένας πολιτικός δεν” εξαιρείται από την κριτική (και όχι κανένας πολιτικός εξαιρείται).
    «Κανείς δεν» νιώθει ασφαλής σήμερα ή Ουδείς νιώθει ασφαλής σήμερα – Η πληροφόρησή σου «καμία σχέση δεν» έχει με την πραγματικότητα ή Η πληροφόρησή σου ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
  3. «Είναι ανάγκη το Ισραήλ να κάνει “πολύ περισσότερα” για να παρέχει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται απεγνωσμένα» (Το σωστό είναι: να κάνει περισσότερα).
    «Έχω δεσμευτεί ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε “πολλές περισσότερες” γυναίκες» – Τελικά, οι γυναίκες είναι πολλές ή είναι περισσότερες; Το σωστό είναι: θα έχουμε περισσότερες ή πιο πολλές γυναίκες.
    Ν.Β. (Σημειώστε): Το ποσοτικό επίρρημα πολύ πλεονάζει, όταν έχουμε επίθετο στον συγκριτικό βαθμό: πολύς, περισσότερος ή πιο πολύς (και όχι πολύ περισσότερος)
  4. «Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο “επικείμενο επόμενο ταξίδι” της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα» (Το σωστό είναι: στο επικείμενο ταξίδι ή επόμενο ταξίδι).
    Ν.Β. (Σημειώστε): Οι λέξεις επικείμενος και επόμενος έχουν την ίδια σημασία: το επικείμενο/ επόμενο ταξίδι (= το προσεχές ταξίδι). Επομένως, έχουμε λάθος πλεονασμού.
  5. «Το Instagram ίσως είναι “το μόνο μέσω” που κρατάει μια σταθερή πορεία και μπορεί να προσελκύσει κοινό από όλες τις γενιές» (Το σωστό είναι: το μόνο μέσο).