Ο δρ Μάριος Κυριαζής (Ειδικός Παθολόγος – Γεροντολόγος), γράφει για τους ηλικιωμένους οδηγούς.

Η αρνητική προκατάληψη λόγω ηλικίας δηλαδή αυτό που λέμε «Ηλικιακός Ρατσισμός», πάει πολύ βαθιά στην κοινωνία μας. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Σε πολλά σημεία όπου υπάρχουν κάμερες φωτοεπισήμανσης, τα φώτα τροχαίας είναι ρυθμισμένα ώστε το πορτοκαλί φως να διαρκεί 3 δευτερόλεπτα μέχρι να αλλάξει στο κόκκινο. Αυτό ίσως να είναι αρκετό για τους νεαρούς, αλλά ένας μέσος 70χρονος χρειάζεται 4,5 δευτερόλεπτα για να σταματήσει και έτσι κατ’ ανάγκη τον παίρνει η κάμερα και πληρώνει πρόστιμο χωρίς να φταίει.

Όταν κάποιος 70χρονος οδηγά με ταχύτητα 40 ή 50 χιλιόμετρα την ώρα, που είναι μέσα στο όριο και ξαφνικά δει να ανάβει το πορτοκαλί, ή θα αυξήσει ταχύτητα μήπως και μπορέσει να περάσει αλλά έτσι θα τον γράψει η κάμερα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ή θα περάσει με κόκκινο χωρίς να το θέλει, αφού θα πρέπει να πατήσει φρένο στα 50-60 μέτρα πριν, για να σταματήσει έγκαιρα.

Οι ιθύνοντες έχουν ρυθμίσει τα φώτα τροχαίας να είναι κατάλληλα για πιο νεαρούς, χωρίς να λάβουν υπόψη την φυσιολογική καθυστέρηση που έχουν οι ηλικιωμένοι για να αντιδράσουν. Σε πολλές χώρες συστήνεται ο χρόνος αλλαγής από το πορτοκαλί στο κόκκινο να είναι 5 δευτερόλεπτα και όχι 3.

Αυτή η προκατάληψη θεωρητικά απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Κύπρου και από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να αλλάξει αυτό το όριο, για να εναρμονιστεί με τις δυνατότητες των ηλικιωμένων οδηγών.