Ο Α. Χατζηαντώνης, διερωτάται αν πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα με τις τροχαίες παραβάσεις;
Παρόλο ότι το έψαξα στο διαδίκτυο, για να δω πόσο απηρχαιωμένο είναι το σύστημα ποινών, για τις τροχαίες παραβάσεις, δεν μπόρεσα να βρω από πότε ισχύει.
Όμως σίγουρα, τα δεδομένα μέσα στην τελευταία διετία,
ή για να ακριβολογούμε, τον τελευταίο, χρόνο άλλαξαν άρδην. Εις βάρος των νομοταγών οδηγών – πολιτών. Και αναφέρομαι στις κάμερες ελέγχου, που τοποθετήθηκαν ως παγίδες, σε ορισμένα σημεία των πόλεων, για να μας προφυλάσσουν από παρανομίες ή αμελές οδήγηση.
Δεν είναι η ίδια η κατάσταση, με τις δεκαετίες ’80, ’90 ή στις αρχές του 21ου αιώνα.
Τώρα, δυστυχώς, έχουμε τα εισαγόμενα φαινόμενα τής χρήσης/κατανάλωσης αλκοόλ, τής χρήσης ουσιών, από οδηγούς, έχουμε φαινόμενα τεράστιων ταχυτήτων στους αυτοκινητόδρομους, που μπορεί να φτάσουν και τα 180-190 χιλιόμετρα ανά ώρα. Δεν λέγω να μην τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές, όσοι διαπράττουν τέτοιου είδους αδικήματα. Όχι!
Μιλώ για το γεγονός της τοποθέτησης, καμερών φώτο-επισήμανσης.
Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύ εύκολο ένας οδηγός, όσο προσεκτικός και να είναι, να παραβιάσει τον φωτεινό σηματοδότη.
Ένα παράδειγμα θα αναφέρω. Στη Λεμεσό, στα φώτα τού Αριέλ, όταν κινείσαι με δυτική κατεύθυνση, στη λεωφόρο Μακαρίου, και θες να στρίψεις δεξιά (βόρεια), στην Αγίας Ζώνης, το πράσινο βελάκι, σβήνει σε διάστημα δευτερολέπτων, και δεν σού δίνει τον απαιτούμενο χρόνο να δεις, αν προλαβαίνεις να στρίψεις δεξιά.
Αντίθετα, κινούμενος με ανατολική κατεύθυνση, προς τα Δικαστήρια δηλαδή, στην ίδια διασταύρωση, υπάρχει το πορτοκαλί φανάρι, και όταν στρίβεις δεξιά, σου δίνει τρία- τέσσερα δευτερόλεπτα, ή κάπου εκεί, για να υπολογίσεις τον χρόνο σου και να περάσεις με ασφάλεια προς τα κάτω.
Αυτές οι μικρές, πλην όμως σημαντικές δυσλειτουργικότητες τού συστήματος, έγιναν εφιάλτης για πολλούς οδηγούς. Νομοταγείς και προσεκτικούς.
Με αποτέλεσμα πολλοί, να έχουν συγκεντρώσει 7 και 8, ίσως και 9 βαθμούς, πράγμα το οποίο, αντί να είναι αποτρεπτικό – που δεν λέω ότι δεν είναι – δημιουργεί κοινωνικά, οικονομικά, επαγγελματικά, για να μην πω και ψυχολογικό άγχος στον κόσμο. Εάν ο συμπολίτης μας, στερηθεί την άδεια του, σε μια χώρα όπου τα μαζικά μέσα μεταφοράς, βρίσκονται σε μεσαιωνική κατάσταση, αντιλαμβάνεσθε τί θα γίνει.
Πριν λίγες μέρες, ο εκ των Αντιπροέδρων τού ΔΗΚΟ, βουλευτής, Χρύσανθος Σαββίδης, έθεσε πρόταση στη βουλή, για να αυξηθεί το ανώτατο όριο των 12 βαθμών, στους 20.
Θεωρώ λογική την πρόταση του κ. Σαββίδη. Θα είναι μια ανάσα, ειδικά για όσους (κακώς επαναλαμβάνω), δεν υπήρξαν αρκετά προσεκτικοί, και πλησίασαν το κόκκινο όριο των 12 βαθμών, χωρίς καλά – καλά, να το συνειδητοποιήσουν.
Στην Ελλάδα το όριο ευρίσκεται εδώ και καιρό, στους 25 βαθμούς.