Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας στην Κύπρου του 21ου αιώνα, επισημαίνει ο Ντίνος Κωνσταντίνου.

«Το γήρας ουκ έρχεται μόνον», αλλά μαζί του φέρνει και προβλήματα, όπως: Απώλεια του ή της συζύγου, φθίνουσα πορεία της υγείας, μείωση εισοδήματος, εξασθένιση των σωματικών δυνάμεων, απώλεια αυτοεξυπηρέτησης, μελαγχολία, αλλαγή ψυχολογίας, απολογισμός του παρελθόντος και συνειδητοποίηση ανεκπλήρωτων προσδοκιών και άλλα πολλά, τα οποία ο άνθρωπος της τρίτης ηλικίας, αλλά και οι συγγενείς του, καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι υπάρχουν τρόποι να ζήσουν ευχάριστα το υπόλοιπο της ζωής τους: Να ενδιαφέρονται όπως και πριν, να διαβάζουν, να γράφουν, να μαθαίνουν, να λύουν σταυρόλεξα, να παίζουν το τάβλι τους, να περιποιηθούν τον κήπο και να κάνουν περιπάτους.

Πολλά, από την άλλη, έχουν και πρέπει να κάνουν και οι συγγενείς τους: Να έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται αν κάτι δεν πάει καλά με την ψυχολογική ισορροπία των δικών τους, να ξέρουν ότι η συμπεριφορά των ηλικιωμένων αλλάζει και γι’ αυτό να δείχνουν ανοχή, κατανόηση και περισσότερη αγάπη, σαν την αγάπη προς τα μικρά παιδιά. Αν είναι απαραίτητο να τοποθετήσουν τους γονείς τους σε οίκο ευγηρίας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όχι απλώς να τους πετάξουν κάπου. Αν οι γονείς έχουν επιφυλάξεις, φόβο ή ανησυχίες, να τους πείσουν ότι θα κάνουν την καλύτερη επιλογή του χώρου και ότι εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες φιλίες και να μοιραστούν εμπειρίες με συνομήλικούς τους. Μετά την τοποθέτηση να μην ξεχνούν να τους επισκέπτονται συχνά.

Από την πλευρά του, ένας καλός οίκος ευγηρίας δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή στέγης και τροφής, αλλά έχει πολλά να προσφέρει, αν αγαπά τον άνθρωπο και αν δεν κάνει τη δουλειά που κάνει, απλώς για να κερδίζει χρήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να διοργανώνει κάθε τόσο κοντινές εκδρομές με λεωφορεία, να προσφέρει ψυχαγωγία, να καλεί ιερέα για παράκληση, αγιασμό, ομιλία, εξομολόγηση και θεία κοινωνία.

Τέλος και το ίδιο το κράτος, με τις κοινωνικές υπηρεσίες του, δύναται να επιβλέπει και να ελέγχει τη σωστή λειτουργία των οίκων ευγηρίας. Επίσης, θα ήταν καλό να κατατάσσει τους οίκους αυτούς σε κατηγορίες Α΄, Β΄, Γ΄, ανάλογα με τις υπηρεσίες (ιατρικές και άλλες, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό κ.λπ.) που τυχόν διαθέτουν.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας δικαιούνται να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και αγάπη από τους συγγενείς τους, από την Εκκλησία, το κράτος και την κοινωνία. Τους αξίζει και τους το χρωστούμε.