Ο Μάριος Χριστοφίδης καταγράφει τα λάθη που έγιναν κατά τη γνώμη του σε όλη την πορεία του Κυπριακού.
Απόρριψη αυτοκυβέρνησης 1948. Ανάμιξη της εκκλησίας στην πολιτική. Ενωτικό Δημοψήφισμα 1950. ΕΟΚΑ για Ένωση αντί Ανεξαρτησίας. Απόρριψη σχεδίου Radcliffe. Αποδοχή διχοτομικού Συντάγματος συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, με αποδοχή Εγγυητριών Δυνάμεων και κυρίαρχων βρετανικών Βάσεων. Πρώτος Πρόεδρος Κυπριακή Δημοκρατίας αρχηγός θρησκείας της μιας κοινότητας. Ένταξη στους Αδέσμευτους. Ανακοίνωση Μακαρίου των 13 Σημείων χωρίς πρώτα συζήτηση με Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο και εγγυήτριες δυνάμεις. Μη καταστολή της τουρκανταρσίας και μη διάλυση των τ/κ θυλάκων από τις νόμιμες δυνάμεις του κράτους.
Απόρριψη πρότασης Κουτσιούκ για επιστροφή των Τ/κ στην κυβέρνηση και στις δημόσιες υπηρεσίες. Διορισμός Γρίβα ως αρχηγού ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης Κύπρου. Φιάσκο Γρίβα στην Κοφίνου. Απόσυρση ελληνικής Μεραρχίας. Δημιουργία της ΕΟΚΑ Β΄ από τον Γρίβα. Δημιουργία παρακρατικών ομάδων. Μη διάλυση της ΕΟΚΑ Β΄ από τις νόμιμες δυνάμεις του κράτους. Αποδοχή του Κυπριακού ως δικοινοτική διαφορά το 1968 από τον ΟΗΕ. Μη αποδοχή από τον Μακάριο της συμφωνίας Κληρίδη – Ντενκτάς. Επιστολή Μακαρίου προς Χούντα για απόσυρση των εξ Ελλάδος αξιωματικών από την Εθνική Φρουρά. Άρνηση Μακαρίου σε προειδοποιήσεις για πραξικόπημα.
Άρνηση Μακαρίου σε πρόταση Τάσου Μάρκου για σύλληψη χουντικών αξιωματικών που προετοίμαζαν πραξικόπημα. Πραξικόπημα Χούντας που οδήγησε στην τουρκική εισβολή. Αναχώρηση Μακαρίου από Κύπρο με τη βοήθεια των Άγγλων σκόπιμα. Έκκληση Μακαρίου στα Ηνωμένα Έθνη για επέμβαση εγγυητριών δυνάμεων. Μη διαπραγμάτευση στη Γενεύη πριν τη δεύτερη εισβολή. Εκκένωση Βαρωσίων από τους Ε/κ κατοίκους της. Αποδοχή από τον Κληρίδη της μετακίνησης Τ/κ από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς για Διπεριφερειακή Ομοσπονδία το 1977. Απόρριψη αμερικανοβρετανικοκαναδικού σχεδίου το 1978. Αποδοχή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Μη διαπραγμάτευση των Δεικτών Κουεγιάρ, των Ιδεών Γκάλι και τέλος του Σχεδίου Ανάν. Συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ για νέο συνεταιρισμό. Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου για κυριαρχία από Ε/κ και Τ/κ. Εγκατάλειψη των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Μη αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες.
Τα λάθη πληρώνονται και κάποτε παρά πολύ ακριβά όπως στη περίπτωση του Κυπριακού. Προσωπική απεσταλμένη ΓΓ διορίστηκε όπως ήθελαν οι Τούρκοι αντί Ειδικού Απεσταλμένου όπως ήθελε η Κυπριακή Δημοκρατίας. Τώρα αναμένεται το θαύμα από τη κυρία Κουεγιάρ, με την ε/κ πλευρά να μιλά για λύση ΔΔΟ και την τουρκική για λύση δύο κρατών, όπου ο ισχυρός λογικά θα επικρατήσει είτε με λύση δύο κρατών είτε με χαλαρότατη ομοσπονδία είτε και με αδιέξοδο.
Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει παράθυρο για λύση (μακάρι) όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λέει ότι ούτε παράθυρο υπάρχει ούτε πόρτα παρά μόνο τουρκικός τοίχος που για να σπάσει πρέπει να εξυπηρετηθούν συμφέροντα της Τουρκίας. Δυστυχώς!