Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια στρατηγική που στοχεύει στο να γίνει ένας από τους κύριους προορισμούς για ξένο κεφάλαιο τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Μέσω ελκυστικών φορολογικών κινήτρων, η χώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλές ξένες εταιρείες, εστιάζοντας κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτή η στρατηγική έχει φέρει ήδη θετικά αποτελέσματα, με πολλές εταιρείες να μεταφέρουν τη βάση τους στο νησί.

Ωστόσο, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή, η εγκατάσταση μιας εταιρείας από έναν ξένο επενδυτή φαίνεται πολύ πιο ελκυστική από το να είσαι κύπριος ιδρυτής. Οι διαφορές στον εταιρικό φόρο είναι σημαντικές, με τους ξένους επιχειρηματίες να επωφελούνται από φορολογικά πλεονεκτήματα που μειώνουν τον εταιρικό φόρο σε περίπου 12%, ενώ οι κύπριοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν ένα ποσοστό φορολογίας περίπου 30%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δημιουργείται ένα σχεδόν αποτρεπτικό κλίμα για τους κύπριους να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στην ίδια τους την πατρίδα. Ενώ ξένες εταιρείες συνεχίζουν να μετακινούνται στο νησί λόγω της φιλικής φορολογίας, οι τοπικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταγωνιστούν.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί η Κύπρος να διατηρήσει την έλξη των ξένων επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον και για τις τοπικές επιχειρήσεις. Η λύση μπορεί να βρεθεί στην ρύθμιση των φορολογικών κινήτρων, δίνοντας στις τοπικές επιχειρήσεις παρόμοιες δυνατότητες με εκείνες των ξένων.

Η επένδυση του κράτους και της κοινωνίας πρέπει να επικεντρωθεί στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, παρέχοντας κίνητρα και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε τις ξένες επενδύσεις, αλλά να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο περιβάλλον. Τα τοπικά ταλέντα και οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν την ίδια ευκαιρία να ευδοκιμήσουν.

Στην εποχή της τεχνολογίας, η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική της και να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα ενισχύει την τοπική και ξένη επιχειρηματικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι νεοι Κύπριοι επιχειρηματίες, ιδίως στην εποχή της τεχνολογίας, θα βρίσκουν λίγο λόγο να επιλέξουν την Κύπρο για την εκκίνηση της επιχείρησής τους αντί για κάποια άλλη πιο ευνοϊκή φορολογικά χώρα.

Μελισσοκόμος