Ο Αιμίλιος Οικονόμου γράφει σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και προτείνει…

Σε προηγούμενη επιστολή μου εισηγούμουν όπως η Ελλάδα για σκοπούς κέρδους–κέρδους (Win–Win) κατασκευάσει ιδίοις εξόδοις τα κλεμμένα μνημεία με Έλληνες γλύπτες και με μλληνικά μάρμαρα και αντικαταστήσει τα πρωτότυπα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Εάν γίνει μια γίνει τέτοια πράξη, καλό θα ήταν, όπως τα δύο μουσεία, διδυμοποιηθούν (πρωτότυπη ιδέα) όπως γίνεται με τις πόλεις, διότι πιστεύω πως, θα λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και ένας επισκέπτης που θα επισκέπτεται το ένα θα θελήσει να πηγαίνει και στο άλλο μουσείο, για πολλούς και διάφορους, εμφανείς, λόγους και θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και στα δύο μουσεία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε «Μητσοτάκη γιοκ», αλλά τελικά ο Μητσοτάκης θα φάει τον κ. Σούνακ. Άθελά του ο κ. Σούνακ, με την άρνησή του να δεχθεί τον κ. Μητσοτάκη, έγινε ο κύριος υπαίτιος που τα μνημεία θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Δεύτερη πλάνη του κ. Σούνακ, χειρότερη της πρώτης ήταν, που παράπεμψε τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, που ξεσήκωσε αντιδράσεις, όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά πανταχού. Τρίτη πλάνη του, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης του είπε ψέματα, ότι δεν θα εγείρει το θέμα των μνημείων, στη συνάντηση που θα είχαν.

Όλες αυτές οι γκάφες του κ. Σούνακ, ενήργησαν σαν μπούμερανγκ εις βάρος του. Η καραδοκούσα αντιπολίτευση τον εξευτέλισε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και βρήκε το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των μνημείων, πολύ λογικό, και σημειωθήτω προηγείται και 22 μονάδες, στην ανάκτηση της εξουσίας. Έπεται συνέχεια. Δημοσκόπηση, μετά τις γκάφες του πρωθυπουργού Σούνακ, έδειξε ότι οι Βρετανοί, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μνημείων. Αν μάλιστα, η Ελλάδα αναλάβει την κατασκευή και επιστροφή αντιτύπων, θα γίνει ευμενώς αποδεκτή και θα μηδενίσει πλήρως τους αρνητές.

Σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Στάνλεϋ Τζόνσον, και όχι μόνο, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζει ένθερμα την επιστροφή των μνημείων στην Ελλάδα.

Το τελικό κτύπημα στον κ. Σούνακ, ήλθε από τον βασιλιά Κάρολο, μέγα λάτρη του Περιβάλλοντος, στην Παγκόσμια συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουπάι, ο οποίος δι’ έργοις, γραβάτα με τα ελληνικά χρώματα και λόγοις , με ύφος και με έκφραση προσώπου, κατά μουτρα, του είπε όλα εκείνα, που δεν μπορούσε, λόγω της βασιλικής ιδιότητας, να του τα ψάλλει με τη γλώσσα.