Ο Μάριος Χριστοφίδης σκιαγραφεί τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά την αναμενόμενη ανάληψη από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ νέας προσπάθειας στο Κυπριακό…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ομάδας Κυπριακού για τις αρχές του 2024, ενώ θα έπρεπε να την είχε ιδρύσει στις αρχές της θητείας του το 2023, ώστε να δώσει την ευκαιρία στα μέλη να προβληματιστούν με διάφορα σενάρια για να είναι έτοιμοι να προσφέρουν σε τυχόν διαπραγματεύσεις αρχές του 2024.
Ίσως ο Πρόεδρος να επέλεξε τις αρχές του 2024 για την ομάδα ώστε να συμπέσει με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γκουτιέρες για να δώσει το μήνυμα ότι η ε/κ/ πλευρά είναι έτοιμη για την έναρξη συνομιλιών προς λύση του Κυπριακού.
Εάν η Κουεγιάρ, που θα διοριστεί ως απεσταλμένη, γνώριζε λίγο για το Κυπριακό, δεν θα αποδεχόταν να αναλάβει να βρει κοινό, έδαφος στο χάος Ομοσπονδίας και Δύο Κρατών, δηλαδή να βρει κάτι ανύπαρκτο αναλαμβάνοντας στη πραγματικότητα «mission impossible»!
Όμως, ίσως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να της είπε ότι είναι αδύνατον να βρει κοινό έδαφος και θα έπρεπε να επικεντρώσει τις προσπάθειες της να πείσει τα δύο μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι συνομιλιών με ανοικτή ατζέντα, ώστε οι Ε/κ να θέσουν θέμα ΔΔΟ και οι Τ/κ θέμα δύο κρατών. Μπορεί, επίσης, να της έδωσε εντολή να βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές για την αποδοχή του πλαισίου του. Με τέτοιο τρόπο ο Γκουτέρες να προσπαθήσει να προτείνει με ελπίδες επιτυχίας τη χαλαρότατη ομοσπονδία του Αναστασιάδη με πολιτική ισότητα του ΣΑ και όχι της ερμηνείας Αναστασιάδη και με τις πολιτείες να έχουν τοπική κυριαρχία λύση που πιθανόν να δεχόταν η τουρκική πλευρά και η ε/κ πλευρά ως τελευταία ευκαιρία. Φαίνεται εδώ που έχει φτάσει το Κυπριακό, είτε με λύση είτε χωρίς, το αποτέλεσμα θα είναι «τζιήνοι ποτζεί τζε μεις ποδά» και όσοι δεν το παραδέχονται είτε κοροϊδεύουν, είτε κοροϊδεύονται.
Ο Γκουτέρες φαίνεται να έχει πειστεί ότι εάν και αυτή η ευκαιρία αποτύχει, η διχοτόμηση ντε φάκτο και η προοπτική ντε γιούρε θα είναι αναπόφευκτο γεγονός. Σίγουρα υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές με διαφορετική αντίληψη των δεδομένων, αλλά δεν σημαίνει ότι τα ανωτέρω δεν είναι εφικτά σενάρια. Εάν η Μαρία Κουεγιάρ αποτύχει στις προσπάθειες της, τότε θα προστεθεί στους δεκάδες προηγούμενους απεσταλμένους του ΟΗΕ που, επίσης, απέτυχαν και ίσως να είναι η τελευταία «ζαριά» του ΟΗΕ πριν το Κυπριακό μπει στα ράφια μαζί με τα άλλα πολλά άλυτα διεθνή προβλήματα. Οπόταν, το 2024 (μίσος αιώνας διχοτόμησης ) θα είναι το «make or break» του Κυπριακού. Το make είναι η λύση και το break είναι η διχοτόμηση. Αυτή είναι η Κύπρος…