Ο Χρυσόστομος Π. Ρουσής, πρώην διευθυντής σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καταγράφει γλωσσικά λάθη, τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε, ιδιαίτερα οι πολιτικοί και οι αρθρογράφοι των ΜΜΕ.

1. «Η ανησυχητική αύξηση των κάθε είδους επιθέσεων σε βάρος επαγγελματιών δημοσιογράφων, “δεν είναι απλά ένα ζήτημα” που αφορά τον Τύπο και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν. Είναι πρώτα και κύρια πρόβλημα δημοκρατίας, όπως και των θεσμών που την αντιπροσωπεύουν» (αντί του ορθού: δεν είναι απλώς ένα ζήτημα που αφορά τον Τύπο).

N.B. (Σημειώστε): Απλώς σημαίνει «μόνο»: O Απόστολος Παύλος μάς ζητά να μην έχουμε απλώς μία θεωρητική πίστη, αλλά να την εκδηλώνουμε και με τα αγαθά έργα».

Απλά σημαίνει «με απλό τρόπο»: Μιλά απλά για να τον καταλαβαίνουν όλοι. 

 2. «Η μεγάλη “πλειοψηφία” των Τουρκοκυπρίων πιστεύουν ότι η προσωπική οικονομική  τους κατάσταση(,) θα είναι χειρότερη σε δύο χρόνια» (αντί του ορθού: η μεγάλη πλειονότητα) – «Το θέμα της ακρίβειας αφορά κυρίως τους μικρομεσαίους, τη μεγάλη “πλειοψηφία” της κοινωνίας» (αντί του ορθού: η ακρίβεια αφορά τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας).

«Οι δημοσιογράφοι “στην πλειοψηφία τους” ασκούν με επαγγελματισμό και ήθος το λειτούργημά τους» (αντί του ορθού: οι δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους).

N.B. (Σημειώστε): Πλειονότητα η (πολύς – ο/η πλείων, το πλείον – πλείστος)  (# μειονότητα)

(= οι περισσότεροι, το μεγαλύτερο μέρος από ένα σύνολο προσώπων/πραγμάτων):

«Οι πυρκαγιές οφείλονται στη μεγάλη πλειονότητά τους σε ανθρώπινο χέρι, το χέρι του κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξιν εμπρηστή» – Οι νέοι σήμερα, στην πλειονότητά τους, αποφεύγουν τον γάμο.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αποδείχτηκαν σωστές/ εσφαλμένες.

Πλειοψηφία η (πλείον+-ψηφία/ψήφος) (# μειοψηφία) (= ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων/ψηφοφόρων ενός συνόλου σε μια διαδικασία ψηφοφορίας, οι περισσότερες/ -οι ψήφοι/ ψηφοφόροι): Στα δημοκρατικά καθεστώτα οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. – Μια κυβέρνηση είναι ισχυρή, όταν έχει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

N.B. (Σημειώστε): Σήμερα, στη μεγάλη μας πλειονότητα, χρησιμοποιούμε τη λέξη πλειοψηφία, όχι μόνο σε διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά και όταν μιλάμε για το μεγαλύτερο μέρος ενός συνόλου προσώπων ή πραγμάτων.

Πηγές:  Παπαζαφείρη I. , Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας.    Μπαμπινιώτη Γ. ,  Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.    Τριανταφυλλίδη Μ., Νεοελληνική Γραμματική.