Ο Νίκος Τινής γράφει για το Κυπριακό και την τουρκική πολιτική που παραμένει διαχρονική και αναλλοίωτη…

Ο νέος ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε σε αυτή την κρίσιμη για το μέλλον της πατρίδας μας συγκυρία, τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν έχουν ιδεολογικό αποτύπωμα, ή κομματική προέλευση, ξέχασε όμως τη λέξη «να αγωνιστούμε» και χρησιμοποιεί τη λέξη «να συνομιλούμε». Δύο φορές, κύριε ΠτΔ ως υπουργός Εξωτερικών γίνατε δέκτης λύσεων Κυπριακού, τις οποίες απεδέχθησαν αρχικά το ΔΗΚΟ, που ύστερα κατέληξε διά του προέδρου του στη ΔΔΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, που μέχρι σήμερα επιμένουν σε ενιαίο κράτος, όπως και το ΕΛΑΜ.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για επίλυση του Κυπριακού με την πεπατημένη που διαλέξαμε εδώ και χρόνια. Επικρατεί σταθερότητα, μια ανήσυχη ειρήνη στην Κύπρο, σαν να παραδεχθήκαμε το σημερινό status quo. Συνομιλίες για τις συνομιλίες και χάσιμο χρόνου διαλέγοντας μόνον τον ΟΗΕ και τη ΕΕ να μας λύσουν το πρόβλημά μας.

Ασφαλώς το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον, αλλά το να επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος των προηγούμενων Προέδρων της Κ.Δ., δεν είναι ότι καλύτερο για την πατρίδα μας. Μήπως ο ΠτΔ δεν θέλει να διαταράξει την ηρεμία που επικρατεί στο νησί;

Κύριε Πρόεδρε, τι είδους λύση θα δεχτείς με τις συνομιλίες και τις συνεχείς υποχωρήσεις; Εάν η Τουρκία ήταν διατεθειμένη για λύση στο Κυπριακό, θα ’πρεπε να κάνει το πρώτο βήμα δίνοντας ολόκληρη την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της, εφαρμόζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δυστυχώς, άλλες οι βουλές του ΟΗΕ, άλλες του ισλαμοφασίστα Ερντογάν αλλά και των Τουρκοκυπρίων (ερμοφρόδιτες) και άλλες του Κυπριακού Ελληνισμού για ενιαίο κράτος, ασφάλεια κοινωνική ισότητα, ενιαίο νόμισμα, μια κεντρική τράπεζα και ανάκτηση των περιουσιών τους.

Η Τουρκία απαγόρευσε στον Άντονυ Μπλίνκεν που επισκέφτηκε την Κύπρο να πάει απευθείας στην Άγκυρα, εξεφτελίζοντας μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ, τότε ΠτΔ τι λύση περιμένεις να εφαρμοστεί στην Κύπρο, έστω και αν υπάρχει απεσταλμένος του ΟΗΕ που υιοθετώντας τη διπλωματία του πήγαινε–έλα κατάφεραν να ξεπεράσουν την ένταση που προκάλεσε η κατοχική πλευρά. Η νεκρή ζώνη είναι μέρος της Κ.Δ. που παρεχώρησε στην Ειρηνευτική Δύναμη για έλεγχο και όχι για άσκηση κυριαρχίας, η παρουσία της είναι εποπτική.

Η τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου, είναι διαχρονική και αναλλοίωτη. Από παλιά υπήρχε το όραμα, ο σχεδιασμός κατάληψης και επικυριαρχίας της Κύπρου. Η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι συνεχείς παραχωρήσεις, δώρα, της Κ.Δ. προς την κατοχική δύναμη, είναι το σημερινό σκηνικό που επικρατεί στο νησί μας. Με τη δήθεν ήπια πολιτική της Τουρκίας, μόνον οι ΗΠΑ και η ίδια θα βγουν κερδισμένες, οι μεν πρώτες θα πουλήσουν τα όπλα τους και να διατηρήσουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ, η δε Τουρκία θα συνεχίσει να κρατά την Κύπρο λάφυρο ενός πολέμου, μιας κατοχής εδώ και 50 χρόνια, που οι ίδιες ΗΠΑ διέταξαν και σχεδίασαν. Για την Τουρκία το Κυπριακό έχει κλείσει από το 1974 και παρουσιάζεται ως αθώα περιστερά και τώρα προσπαθεί να επιβάλει τη λύση δύο κρατών, η δε Ελλάδα να απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο που της προκαλεί το εθνικό μας πρόβλημα, προκειμένου να λύσει τα ελληνοτουρκικά. Μήπως οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τον αξιόπιστο εταίρο τους (Κ.Δ),πρέπει, για τη λύση του Κυπριακού σε κανονικό κράτος, να περίμεναν να πεθάνει ο αίτιος, Χένρι Κίσινγκερ;

Υ.Γ. Ελληνοκύπριε, γιατί ακόμη κάθεσαι στον καναπέ, όταν η Τουρκία θέλει ολόκληρη την Κύπρο; Η κατοχή, χωρίς αγώνα, θα τα βρει όλα έτοιμα για αρπαγή.