Ο Κυριάκος Πολυκάρπου στηλιτεύει το θέμα με τα απλήρωτα εντάλματα και εισηγείται μέτρα για αντιμετώπισή του φαινομένου…
Από την ώρα που το κράτος χάνει 324 εκατ. ευρώ από τη μη είσπραξη ενταλμάτων πληρωμής που εκδίδουν τα δικαστήρια και σφυρίζει αδιάφορα, πρέπει να προβληματιστεί. Δεν γίνεται χιλιάδες πολίτες, επώνυμοι και ανώνυμοι να κυκλοφορούν αλλά να μην εντοπίζονται για να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Δεν πρέπει η νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να περάσει κι αυτή απαρατήρητη, να μην γίνει τίποτε και να έρθουμε μετά από ένα χρόνο να ετοιμαστεί η επόμενη και το πρόβλημα να διαιωνίζεται και παράλληλα να χειροτερεύει. Το ίδιο κράτος, που συλλαμβάνει και φυλακίζει έναν μεροκαματιάρη που οφείλει 500 ή 1.000 ευρώ σε πρόστιμα της Τροχαίας, το ίδιο κράτος αγνοεί και δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν εντοπίζονται βουλευτές, αστυνομικοί, δεσμοφύλακες ή δημόσιοι λειτουργοί για να πληρώσουν τα δικά τους πρόστιμα. Οποία υποκρισία.
Από την ώρα που κάποιος παρανομεί στον δρόμο, είτε καταγγέλλεται για υπερβολική ταχύτητα, είτε οδηγεί χωρίς ασφάλεια και καταλήγει στο Δικαστήριο, τότε είναι υπόλογος των πράξεών του και θα πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο. Δεν μπορείς να παρανομείς και από την άλλη να μην πληρώνεις για τις παρανομίες σου.
Φυσικά και υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση σήμερα, λόγω και της ακρίβειας. Είναι γι’ αυτό που υπάρχει η λύση με τις δόσεις, ώστε από τη μια να διευκολύνονται οι ενταλματίες και από την άλλη το κράτος να εισπράττει το λαβείν του. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προτείνει λύσεις για επίλυση του χρόνιου προβλήματος το οποίο να πούμε πως, λόγω της αδυναμίας του κράτους να εισπράξει τα οφειλόμενα, γεννά συνεχώς παρανομία. Και δημιουργεί κουλτούρα παρανομίας με στρατηγικούς κακοπληρωτές ή άτομα που ξεφεύγουν της τσιμπίδας του νόμου.
Η εισήγηση για δημιουργία ενός ξεχωριστού σώματος είσπραξης ενταλμάτων όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, θα ήταν η ιδανική λύση για το πρόβλημα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης σήμερα. Η άλλη εισήγηση για ταξινόμηση των ενταλμάτων στα εισπρακτέα και μη, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους αρμοδίους. Αν υπάρχουν εντάλματα που δεν πρόκειται να εισπραχτούν στον αιώνα τον άπαντα, τότε να διαγραφούν ή να μπουν σε μια άλλη κατηγορία. Και να διαχωριστούν από αυτά που είναι εφικτό να εισπραχτούν.
Το πρόβλημα αναμένεται ότι θα λυθεί εν πολλοίς με τη μηχανογράφηση των Δικαστηρίων. Ώστε όταν ένα Δικαστήριο επιδικάσει κάποιο πρόστιμο σε έναν πολίτη, αυτό να καταχωρείται άμεσα στο σύστημα, να ενημερώνεται αμέσως η Αστυνομία και ν’ αρχίζουν οι ενέργειες για πληρωμή του. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, γίνονται λάθη, αναγράφονται λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία και πολλοί δεν εντοπίζονται. Ή καταφέρνουν να μην εντοπίζονται. Δεν γίνεται κάποιοι να έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων, αλλά να χρωστούν και να μην εντοπίζονται. Που κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία ίσως και να φοροδιαφεύγουν.