Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσφυγας από την Κερύνεια, με αφορμή την άνοδο στην εξουσία Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή, διερωτάται για την άνοδο της ακροδεξιάς…
Είδατε ποιος ανεδείχθη πρόεδρος της Αργεντινής, στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν λίγες μέρες; Ο 53χρονος, Χαβιέρ Μιλέι. Ο νέος πρόεδρος των Αργεντινών, αυτο-χαρακτηρίζεται ως αναρχοκαπιταλιστής και τάσσεται κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, γιατί τη θεωρεί μαρξιστική και ότι σκοπό έχει να καταστρέψει την οικογένεια.
Αλλά, μήπως πουλάει τρέλα ο άνθρωπος; Ενώ στην πραγματικότητα τα έχει τετρακόσια; Διότι τα πράγματα, δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Ο Χαβιέ Μιλέι, υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος της Corporacion America, ενός τεράστιου οικονομικού κολοσσού, που διαχειριζόταν τα αεροδρόμια της Αργεντινής.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία, κρατούσε ένα αλυσοπρίονο, θέλοντας έτσι να συμβολίσει ότι μεταφορικά, θα απέκοπτε όλα τα προβλήματα της χώρας, όπως παραδείγματος χάριν, τον πληθωρισμό που τρέχει με 140%, και λοιπά. Θα εμπνεύστηκε την ιδέα αυτή, από μία αμερικανική ταινία του 1974, που λεγόταν «Texas chainsaw massacre» («Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος Με Το Πριόνι»).
Μεταξύ άλλων, αποκάλεσε τον Πάπα, εκπρόσωπο της κακοήθειας στη γη. Τον εξύβρισε δε, αποκαλώντας τον «son of a bitch», αλλά φαίνεται πως αργότερα το μετάνιωσε και τον κάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα. Το πλέον εξωφρενικό όμως, είναι η επιθυμία του, να ανακτήσει τα νησιά Φώκλαν,τ που μαζί με τη Νότια Γεωργία και τις νήσους Σάντουιτς, είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, το οποίο η Αργεντινή δεν αναγνωρίζει.
Όσοι εξ ημών είμεθα άνω των 50, ενθυμούμεθα ότι το 1982 ξέσπασε ο πόλεμος των νήσων Φώκλαντ, που κράτησε 74 μέρες και είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Αργεντινής. Στον πόλεμο είχαν χάσει τη ζωή τους 255 Άγγλοι στρατιώτες και κάπου 600 Αργεντινοί. Ηγέτης της Αργεντινής κατά τον πόλεμο, ήταν ο δικτάτορας Λέοπολντ Γκαλτιέρι και πρωθυπουργός της Αγγλίας η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Παρατηρούμε μια άνοδο των Ακροδεξιών, παγκοσμίως. Βίκτορ Ορμπαν, στην Ουγγαρία, π.χ. Επίσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Μeloni, η οποία όταν ήταν νέα, υπήρξε μέλος του ιταλικού νεο-φασιστικού κοινωνικού κινήματος MSI, που είχαν ιδρύσει το 1946 οι οπαδοί του Μουσολίνι. Και μόλις προχθές, το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό κόμμα του Χερτ Βίλντερς, αναδείχθηκε νικητής των εκλογών στην Ολλανδία.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι, αν εμείς που επιλέγουμε σώφρονες πολιτικούς, μετριοπαθείς κεντροδεξιούς, σοβαρούς καθωσπρέπει και με πτυχία, πράττουμε το σωστό. Πρέπει να μελετηθεί αυτή η στροφή πολλών πολιτών-ψηφοφόρων, προς γραφικούς ή ακραίους.