Αναγνώστης, κάνει μικρή αναδρομή στα όσα συνέβησαν στο παρελθόν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή και στα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή…

Στα μέσα του 20ου αιώνα, και, μετά το Β΄Π.Π. και με τη ίδρυση της Χάρτας του ΟΗΕ (καθώς η παγκόσμια κοινωνία ένιωθε την πολυπόθητη ειρήνη να απλώνει τα φτερά της και την ανάγκη να αποκατασταθούν τα θύματα γενοκτονιών και ολοκαυτωμάτων), ύστερα από αιώνες εκτοπισμού, επέστρεφαν οι Εβραίοι –και με τη βοήθεια των Κυπρίων– στα Ιεροσόλυμα, στη Γη Χαναάν όπου ρέει μέλι και γάλα, ενώ η Μεγάλη Ιδέα των Ελλήνων και αποκατάσταση των Ποντίων, χαρακτηρίστηκε και χαρακτηρίζεται ακόμη και σήμερα μαξιμαλιστικός εθνικισμός.

Το Μάρτιο του 1945 ιδρύθηκε η Παναραβική Ένωση στην οποία μετείχαν τα έξι αραβικά ανεξάρτητα κράτη της εποχής εκείνης, με την ενθάρρυνση της Αγγλίας. Αλλά οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» της Αιγύπτου πήραν την απόφαση τους να πολεμήσουν για την Αραβική Παλαιστίνη. Όταν στις 15 Μαΐου του 1945 οι Σιωνιστές ανακοίνωσαν την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ (με την ανοχή της Αγγλίας), ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου αποφάσισε τη συμμετοχή της στον πόλεμο, για να εισβάλουν στην Παλαιστίνη. Έτσι ξεκίνησε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος. Το αίμα άρχισε να ρέει άφθονο και η καλλιέργεια μίσους των αντιπάλων χωρών, η στοχοποίηση και μποϊκοτάρισμα μειονοτικών αραβικών καταστημάτων στο Ισραήλ και όχι μόνον. Η αναζήτηση ζωτικού χώρου για εγκατάσταση Εβραίων της διασποράς, έφερε την εκτόπιση Αράβων της Παλαιστίνης και τον εποικισμό των εδαφών της.

Η ίδρυση του ΟΗΕ και του Κράτους του Ισραήλ, έδωσε τη δυνατότητα και το δίκαιο της αυτοάμυνας, σε όλα τα κράτη–μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ, ένα δημοκρατικό κράτος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά τους δύο αραβοϊσραηλινούς πολέμους του 1967 και 1973 και με τη βοήθεια των ΗΠΑ, βγήκε αλώβητο και ισχυρό. Όμως η περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι αραβικές χώρες δεν αφήνονται μόνες για ανάπτυξη και διατήρηση της ειρήνης. Ο λαός του Ιράν αναγκάζεται να επαναστατήσει λόγω της φτώχειας και της εξαθλίωσης και φέρνει στην εξουσία τον Αγιατολάχ και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό στην εξουσία.

Έτσι, το Ισραήλ καλείται, ως η μοναδική μη μουσουλμανική χώρα να υπερασπιστεί όχι μόνον τη χώρα του, αλλά και να παραμείνει και μια δύναμη ισχυρή για να υπερασπίζεται και τη δολιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα συμφέροντα, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του, των ΗΠΑ, αφού μετά τον πόλεμο Ιράκ – Ιράν και τους δύο πολέμους του Περσικού, οι πετρελαϊκές και κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ στο σύνολό τους είναι αμερικοβρετανικές.

Σήμερα, στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, άρχισε μια γεωπολιτική διαφοροποίηση τόσον των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. Ο καβγάς είναι για το πετρέλαιο μεταξύ των υπερδυνάμεων και ο έλεγχος της περιοχής. Σίγουρα οι ΗΠΑ θέλουν επέκταση της μετριοπαθούς Παλαιστινιακής Αρχής σε ολόκληρη τη Γάζα, ώστε η περιοχή να είναι ελεγχόμενη.

Υ.Γ. Ο σημερινός πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανέδειξε τη συμμαχία  Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν με ότι αυτό συνεπάγεται.