Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσφυγας από την Κερύνεια, γράφει με αφορμή τη νέα σύγκρουση που έχει ξεσπάσει εδώ και μία εβδομάδα στη Μέση Ανατολή…
Το αιφνιδιαστικό χτύπημα που δέχτηκε το Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς, από αέρος, θαλάσσης και από χερσαίες δυνάμεις, μας αφήνει όλους έκπληκτους, ενεούς!
Ας προσπαθήσουμε να δούμε αν πραγματικά, από ιστορικής απόψεως, ο χώρος που βρίσκεται το Ισραήλ σήμερα, είναι γη που ανήκει στους Παλαιστίνιους.
Κατ’ αρχάς, η λέξη Παλαιστίνη, δεν είναι αραβική. Προέρχεται από το όνομα Ρalestina, με το οποίο ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, επέλεξε να ονομάσει εκείνη την περιοχή, μετά την ήττα της εξέγερσης Βar kohba, το 135 μ.Χ. Στόχος του, ήταν να εξαφανίσει την Ιουδαία από προσώπου γης.
Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο ιστορικό, Muhammad Y. Muslih, κατά τη διάρκεια των τετρακοσίων ετών της Οθωμανικής κυριαρχίας, 1517 έως 1918, πριν η Παλαιστίνη περιέλθει υπό την Βρετανική Εντολή των 30 χρόνων, ο χώρος αυτός ανήκε στους προγόνους των. Στα αραβικά το μέρος αυτό, ήταν γνωστό σαν al-Ard-al-Muqadassa, δηλαδή, ιερή γη.
Οι Παλαιστίνιοι, επιμένουν ότι προέρχονται από τους Χαναανίτες, της Ιεριχούς( Γη Χαναάν), με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Saeb Erekat, να επιμένει σε αυτό, εξαπολύοντας λεκτική επίθεση κατά της Tzipi Livni, Ισραηλινής πολιτικού.
Μια άλλη θεωρία, θέλει τους Παλαιστίνιους να είναι αιγυπτιακής καταγωγής. Αν προσέξετε, πολλά από τα ονόματα τους, έχουν το προσθετικό al-Masri. Δηλαδή, ενός γένους, το οποίο έχει αιγυπτιακές ρίζες! Επίσης κάποιοι, θεωρούν τους Παλαιστίνιους ως κομμάτι της Συρίας. Όλα αυτά είναι θεωρίες, εικασίες Παλαιστινίων αναλυτών. Δεν αποτελούν ιστορική τεκμηρίωση. Άρα, δεν απαντούν στο ερώτημα αν η περιοχή εκείνη είναι η πατρογονική τους εστία.
Εξάλλου, η σημαία της Παλαιστίνης, είναι η σημαία της μεγάλης αραβικής εξέγερσης. Δεν εκφράζει μία συγκεκριμένη κρατική οντότητα. Έτσι, από πουθενά δεν προέρχονται σοβαρές αποδείξεις, ότι οι Παλαιστίνιοι, αποτελούν μια συμπαγή, ομοιογενή ενότητα, που κατοικούσε εκεί που είναι το εβραϊκό κράτος σήμερα.
Ας σταματήσουν λοιπόν, αυτές οι αιματηρές διαμάχες, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, οι οποίες έχουν και στις δύο πλευρές θύματα αμάχους. Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Ας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ορίσουν κάποια σταθερά σύνορα, τα οποία να μην αμφισβητούνται στο μέλλον, έτσι ώστε να υπάρξει μία διαρκής ειρήνη στην περιοχή αυτή της Μέσης Ανατολής.