Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία στην Κύπρο Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας, ο Σωκράτης Βαρνάβα από τη Λευκωσία, υπενθυμίζει κάποιες εκπομπές αλλά και ορισμένους εκφωνητές που ακούσαμε…
Στις 4 Οκτωβρίου 1953, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Ραδιοφωνικής Κυπριακής Υπηρεσίας. Παρόντες ήταν ο Άγγλος κυβερνήτης σερ Άντριου Ράιτ και ο πρώτος διευθυντής Ρεξ Κήτιγκ. Η ολική διάρκεια της εκπομπής ήταν 43 ώρες στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.
Το 1959 η Κυπριακή Ραδιοφωνία μετονομάσθηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου με πρώτο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον Φρίξο Πετρίδη.
Μα την πάροδο του χρόνου σημειώθηκε μια ανοδική πορεία στην εξέλιξη του σταθμού. Οι διάφορες υπηρεσίες στελεχώθηκαν με περισσότερο προσωπικό, τα προγράμματα πλήθυναν ραγδαία με ποικίλο περιεχόμενο: Πολιτιστικά, μορφωτικά, πληροφοριακά, ψυχαγωγικά, μουσικά. Ραδιοφωνικές εκπομπές που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία ήταν:
«Η επιθεώρηση του σταθμού μας» που έγραψαν αξιόλογοι συγγραφείς: Δημήτρης Παπαδημήτρης, Χρ. Κάρμιος, Χρ. Σερδινιάρης, Άνθος Ροδίνης, Κ. Μόντης, κ. Άλκιμος. Σκηνοθέτης ήταν ο Ανδρέας Φαντίδης, η μουσική ήταν του Μιχαλάκη Γιασεμίδη, Αχιλλέα Λυμπουρίδη, Στέλιου Αργύρη.
Το «Κυπριώτικο σκετς» με θέματα παρμένα από την κυπριακή αγροτική ζωή, τα ήθη και έθιμα. Τα κείμενα ήταν της Έλλης Αβρααμίδου, Λούλας Γεωργιάδου, Νίτσας Θαλασσινού, Μιχάλη Πιτσιλλίδη κ.α
Το αγροτικό σκετς «Η Φροσού» της Έλλης Αβρααμίδου σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κράτησε 8 χρόνια. Toν ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο ερμήνευσε η Όλγα Ποταμίτου. Έπαιξαν μαζί της και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.
Άλλες εκπομπές «Ο Απόλλωνας και η Φρύνη», «Ραδιοφωνική εφημερίδα», «Η γυναίκα και ο κόσμος της», «Δίσκοι της αγάπης», «Για τα μικρά παιδιά», «Λαϊκό κομπολόϊ, «Νεανικοί παλμοί», «Στην Κύπρο την θαλασσοφίλητη», «Η ώρα του Εθνοφρουρού», «Ρυθμοί και αριθμοί», «Πρώτα με την αγάπη σας», «πνευματική και καλλιτεχνική ζωή», «Η ώρα της υπαίθρου», «Θέατρο από το ραδιόφωνο» κ.ά
Από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ πέρασαν οι πιο καλοί εκφωνητές και καλές εκφωνήτριες: Ανδρέας Κουκκίδης, Μάριος Κυπριανίδης, Κώστας Σερέζης, Παύλος Παύλου, Λεωνίδας Μαλένης, Γιαννάκης Καρεκλάς, Άκης Μελετίου, Άγγελος Κοτσώνης, Πόλυ Παύλου, Τασούλα Μελετίου, Εύα Χατζηιωάννου, Δώρα Μακαρίου, Αλίκη Φεραίου, Φρύνη Παπαδοπούλου, Μαίρη Κοντογιάννη, Βάνια Κωνσταντίνου, Λουκία Παπανικολάου, Μαρούσα Αβρααμίδου, Ξένια Αρτεμίου, Μαριλένα Ιωαννίδου, Λίτσα Μαυρίδου κ.ά.
Όλα ξεκινούν από το σπίτι…
Ο Κυριάκος Πολυκάρπου σχολιάζει τα περιστατικά βίας στα σχολεία…
Τρία περιστατικά βίας με μαθητές Γυμνασίου καταγράφηκαν σε 15 μέρες. Φυσικά ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι σημερινό φαινόμενο και θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να εγκύψει στο ακανθώδες πρόβλημα άμεσα και επιτακτικά. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι πολύ συχνές είναι και οι επιθέσεις μαθητών εναντίον καθηγητών, οι επιθέσεις εξωσχολικών σε σχολεία και οι βανδαλισμοί σε σχολικούς χώρους. Έχουμε έτσι ένα έτοιμο σενάριο για το έργο «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» και… μπήκε στα σχολεία. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία, αλλά και σε άλλους χώρους (στα γήπεδα, σε χώρους αναψυχής κ.λπ.). Γι’ αυτό οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι, όλα ξεκινούν από το σπίτι και την οικογένεια και μετά εμφανίζεται στο σχολείο. Όταν ο γονέας αποτελεί κακό πρότυπο για τα παιδιά, όταν δεν τα αποθαρρύνει να ασκούν βία, λεκτική ή σωματική, όταν δεν τα μαθαίνει ποια είναι τα όρια της συμπεριφοράς τους έναντι των άλλων, όταν ο γονιός δεν παραδέχεται ποτέ ότι το παιδί του μπορεί να έχει άδικο σε κάποια παράβαση που έκανε, όταν τα παιδιά μας εξοικειώνονται με τη βία μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών που σε σοκάρουν με τη διαστροφικότητα τους, έ, δεν είναι περίεργο που καταλήγουμε σε περιστατικά όπως αυτά που συζητάμε τις τελευταίες ημέρες; Πρέπει να παραδεχτούμε έντιμα ότι έχουμε αποτύχει ως κοινωνία. Και ότι τα σάπια μήλα έπεσαν κάτω από τη σάπια μηλιά…