Ο Γιώργος Φρίξου σχολιάζει τη μέχρι στιγμής στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα του Αρχηγού Αστυνομίας…
Η εμμονή του Προέδρου Χριστοδουλίδη με το θέμα του Αρχηγού της Αστυνομίας, αναδύει σοβαρά ζητήματα για τον χαρακτήρα και την αντίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ότι η Αστυνομία Κύπρου τα προηγούμενη έτη δέχτηκε επιθέσεις για τις ενέργειες της, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν υπέρμετρες, κατά τη διάρκεια διάφορων διαδηλώσεων, προκειμένου να επιβάλει τη δημόσια τάξη όταν αυτή διαταρασσόταν, είναι γεγονός. Το ότι η Αστυνομία δέχτηκε επικρίσεις για τη μη λήψη των αναγκαίων «κατασταλτικών» ενεργειών το τελευταίο διάστημα, είναι πάλι γεγονός. Βρίσκεται, λοιπόν, η Αστυνομία, συνεχώς σε έναν κυκεώνα επικρίσεων που σε πολλές των περιπτώσεων είναι άδικες και υπερβολικές.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θεώρησε μη ικανοποιητικές τις ενέργειες της Αστυνομίας στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό και βάλθηκε εμμονικά στην παύση του Αρχηγού, παραγνωρίζοντας πολύ σημαντικά στοιχεία για το αντίθετο. Θα μπορούσε ο κύριος Πρόεδρος να προειδοποιήσει και να ενημερώσει την ηγεσία της Αστυνομίας για τα λάθη που θεωρεί ο ίδιος ότι έγιναν και προς το σκοπό αυτό η Αστυνομία να εξετάσει και να διερευνήσει τα όποια λάθη έτσι ώστε να μην επαναληφθούν μελλοντικά. Το γεγονός όμως ότι από την πρώτη φορά, εμμονικά και πεισματικά αποφάσισε να παύσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας καταδεικνύει την πικρία που ίσως τον χαρακτηρίζει.
Επιπρόσθετα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη προτείνει την Αρχηγία της Αστυνομίας σε δύο δικηγόρους οι οποίοι αρνήθηκαν. Η προσπάθεια αυτή του Προέδρου, δεν δείχνει θετικά σημεία για τον ίδιο, καθώς ο μέσος λογικός και συνετός άνθρωπος δύσκολα μπορεί να πειστεί ότι εάν ένα πρόσωπο με τόσα πολλά χρόνια στο Σώμα της Αστυνομίας και πολυετή πείρα στους κόλπους της, θεωρείται ότι πρέπει να αντικατασταθεί, πώς μπορεί να ανταπεξέλθει κάποιος ο οποίος βρίσκεται εκτός της Αστυνομίας σε μία τόσο νευραλγική θέση.
Θα πρέπει να πείσει ο Πρόεδρος ότι ένα πρόσωπο πολύ νεαρό στην ηγεσία της Αστυνομίας, το οποίο έχει μπροστά του τον απαραίτητο χρόνο (καθώς η αφυπηρέτηση του αργεί) προκειμένου να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα στην Αστυνομία και του οποίου η δημόσια παρουσία και εικόνα μέχρι στιγμής είναι προσεγμένη και σωστή προς την πλειοψηφία του κόσμου, ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από το Σώμα της Αστυνομίας και ότι αυτό δεν είναι θέμα πικρίας και εμμονής του ιδίου.
Θα έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος έχει όλα τα εχέγγυα και το νεαρό της ηλικίας προκειμένου με την στήριξη του ιδίου του Προέδρου να θέσει τις βάσεις της Αστυνομίας, αλλά και τη συνολική της οργάνωση, σε γερά, αποτελεσματικά και λειτουργιά θεμέλια. Πρέπει να υπογραμμιστεί ο δύσκολος ρόλος της Αστυνομίας, ο φόρτος που υπάρχει σε όλο το Σώμα, το γεγονός ότι πάντοτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και ότι ως επί το πλείστον είναι ο εύκολος στόχος προς επίρριψη ευθυνών. Να επανεξετάσει την προσέγγιση του ο Πρόεδρος και να επικεντρώσει την προσοχή του σε γεγονότα που του πλήττουν την εικόνα, διότι και να αντικαταστήσει τον Αρχηγό δεν θα σημαίνει κάτι, ούτε θα αλλάξει κάτι στην Αστυνομία.
Η αλήθεια πρέπει να λέγεται.