Ο Κύπρος Χατζημαύρος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρόσφυγας από τον Τράχωνα Λευκωσίας και σήμερα κάτοικο Στροβόλου, θεωρεί ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στη Βρετανία, λόγω των βάσεων που διαθέτει στο νησί.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν θέλουν και δεν θα λύσουν το Κυπριακό και αυτό έχει διαφανεί και με την πάροδο του χρόνου. Για όλους αυτούς, το Κυπριακό έχει λυθεί, με την εισβολή της Τουρκίας το 1974. Τελεία και παύλα…
Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στη Βρετανία και στις «κυρίαρχες Βάσεις» σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι. Δεν έχουμε άλλον μοχλό σοβαρής πίεσης.
Η Βρετανία αποδέχεται σιωπηρά την εισήγηση των Ερντογάν και Τατάρ για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών. Αυτό γίνεται ολοφάνερο, μετά το άρθρο του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Tζακ Στρο, στο Politico, στις 07/ 09/2023, όπου εκφράζει τη θέση, ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, πρέπει να θέσει λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα κράτη, δεν θα είναι δύο, αλλά τρία, με το βρετανικό, «τις κυρίαρχες βρετανικές Βάσεις», να είναι το ισχυρότερο, με Στρατό, Αστυνομία, Ναυτικό, Αεροπορία και πολιτική διοίκηση. Αποτέλεσμα, το Λονδίνο να διοικεί το νησί και να το ελέγχει, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.
Πρέπει να υποβληθεί άμεσα αίτημα προς τη Βρετανία, με χρονικό περιθώριο ενός έτους, για να εφαρμόσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που έχει ως εγγυήτρια δύναμη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και την επιρροή της προς την Τουρκία, για τη λύση του Κυπριακού. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε να απαιτηθεί η απομάκρυνση των Βάσεων από την Κύπρο. Ήδη, υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον της Βρετανίας, από τον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στην προσφυγή του Αγίου Μαυρικίου, για τις βρετανικές Βάσεις στην επικράτειά του. Η απόφαση λέει, ότι οι εκεί βάσεις, αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο και πρέπει να φύγουν. Στην περίπτωση της Κύπρου, δεν μπορούν να υπάρχουν «κυρίαρχες Βάσεις», σε κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ας το δοκιμάσουμε, τουλάχιστον, να δούμε και να αξιολογήσουμε τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα, καθώς και τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που τυχόν θα μας ασκηθούν.