Ο Μάριος Χριστοφίδης με αφορμή την πρόσφατη τριμερή διάσκεψη Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, σχολιάζει τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά των διασκέψεων που γίνονται εδώ και οκτώ χρόνια.
Αυτές οι τριμερείς διασκέψεις Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ έχουν καταντήσει εποχιακή πολίτικη ρουτίνα. Έχουν παρέλθει 7 χρόνια και 8 μήνες από τη πρώτη σύσκεψη την 16/01/2016 και παρά τις κατά καιρούς συσκέψεις και διασκέψεις που ακολούθησαν, δεν υπήρξε απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα. Προστέθηκε κατά διαστήματα και η Αίγυπτος και έτσι έγινε τετραμελής η σύσκεψη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακολούθησε και τετραμελής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ και πάλι χωρίς κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα.
Μήπως αυτές οι διασκέψεις, με τις κενές δηλώσεις μετά από το τέλος κάθε σύσκεψης, είναι καθαρά επικοινωνιακές; Για 92 μήνες κατά περιόδους συσκέψεις να μην φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα κάτι δεν πάει καλά. Ένα απλούστατο πρόβλημα, αυτό του μικρού μεριδίου του Ισραήλ στο «Αφροδίτη» παραμένει άλυτο για 12 χρόνια και οι τριμερείς θα λύσουν πολύπλοκα αλλά προβλήματα;
Έως ότου η τριμερής αποφασίσει και υλοποιήσει οτιδήποτε, η ΕΕ ίσως να μην έχει ανάγκη το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Μήπως οι συσκέψεις είναι για να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών στις τρεις χώρες και για τα μάτια και τα αυτιά των γειτονικών χωρών Λιβάνου, Παλαιστίνης, Συρίας, Τουρκίας και της γεωπολιτικά ενδιαφερόμενης Ρωσίας. Την ίδια στιγμή της τριμερούς για ενεργειακά ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να συζητήσουν διμερή ενεργειακή συνεργασία και για το φυσικό αέριο διότι τα συμφέροντα δεν γνωρίζουν φιλίες, πατρίδες και εθνικισμούς.
Οι συνομιλίες για την Ασφάλεια είναι κενού περιεχομένου, αφού δεν πρόκειται για αμυντικές συμφωνίες, όπως της Ελλάδας με τη Γαλλία που εάν μια από αυτές τύχει επίθεσης από τρίτη χώρα η άλλη θα έλθει με στρατιωτική βοήθεια.
Οπόταν, φαίνεται ότι όλα γίνονται για γεωπολιτικούς σκοπούς και τίποτα περισσότερο και αποδεικνύεται από τα μέχρι σήμερα ανύπαρκτα χειροπιαστά αποτελέσματα.
Αναμένονται πράξεις και όχι λόγια διότι ο κόσμος έχει κουραστεί από ανεφάρμοστες δηλώσεις και υποσχέσεις από Κύπριους και ξένους πολιτικούς. Η κριτική είναι αναγκαία για να καλυτερεύουν πράγματα, αλλιώς παραμένουν λανθασμένα στάσιμα ή και χειροτερεύουν.