Ο Φίλιππος Μιχαηλίδης, πρώην πρώτος λειτουργός Γεωργίας, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα, υπενθυμίζει ότι και το 1974 κατά τη διάρκεια της β΄ φάσης του «Αττίλα», οι Τούρκοι συγκρούστηκαν με Καναδούς κυανόκρανους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Πυρ και μανία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φιντάν. Τα Ηνωμένα Έθνη, λέει, μεροληπτούν υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Και ποιος θα κρίνει εφέντη μου εάν οι ΟΗΕδες μεροληπτούν υπέρ των Ε/κ; Μήπως η Τουρκία; Όλος ο άλλος κόσμος λέει ότι φταίει ο τουρκικός στρατός, που επενέβη στην νεκρή ζώνη. Θα έρθει η Τουρκία να αντιστρέψει τη διεθνή ετυμηγορία, που εκφράζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλους οργανισμούς; Κάπου δεν μας τα λέτε καλά εφέντηδες.

Χάριν της ιστορίας και για να θυμούνται οι νεότεροι, τώρα είναι η δεύτερη φορά που ο τουρκικός στρατός συγκρούεται με τους ΟΗΕδες. Η πρώτη φορά ήταν το ’74 (15 και 16 Αυγούστου 1974), όταν η σκληρή προσπάθεια της Τουρκίας να καταλάβει το αεροδρόμιο Λευκωσίας προσέκρουσε στη σθεναρά αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών. Κάπου 400 Καναδοί στρατιώτες της UNFICYP απέκρουσαν επιτυχώς τη λυσσαλέα προσπάθεια των Τούρκων να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Δύο στρατοί του ΝΑΤΟ –Τούρκοι και Καναδοί– αγωνίζονταν σκληρά μεταξύ τους για να επιτύχουν το στόχο τους. Η αδύναμη Εθνική Φρουρά και η εξ Ελλάδος σταλθέντες με τα αεροπλάνα NORATLAS βοηθούσαν όσο μπορούσαν και, επίσης, πολέμησαν γενναία. Η Τουρκία απέτυχε παταγωδώς.

Η διαφορά τότε είναι ότι οι Τούρκοι δεν ήξεραν ποιοι τους πολεμούσαν τόσο σκληρά. Τώρα όμως στην Πύλα, ήξεραν αφού τους έβλεπαν μπροστά τους, με εμφανή τα σήματα UN. Αλαζόνες οι Τούρκοι αλλά και πεισματάρηδες οι Εγγλέζοι των Ηνωμένων Εθνών που τους εμπόδιζαν να προχωρήσουν. Τώρα και τότε, η μη αναμενόμενη αντίσταση των ΟΗΕδων ήταν ο άγνωστος Χ για την έκβαση των διαθέσεων των εισβολέων. Ένας Γάλλος πολιτικός, ο Κλεμανσώ, είχε πει το γνωστό «είναι τόσο σοβαρό πράγμα ο πόλεμος που δεν μπορούν να τον αποφασίζουν μόνο οι στρατιωτικοί». Υπάρχουν πάντα και άλλοι παράγοντες που φαίνεται ότι οι Τούρκοι τους αγνόησαν, και τότε, και τώρα.

Ως Κύπρος, ευχαριστούμε και τους Καναδούς και τους Εγγλέζους.

ΥΓ. Παρεμπιπτόντως, η δήλωση Μενέντεζ ότι η Τουρκία θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα, ενεργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, και αποθαρρύνει τις ξένες χώρες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Ποια χώρα θα έρθει να αναγνωρίσει μιαν οντότητα, που επίκειται η προσάρτησή της από άλλη χώρα; Σε ευχαριστούμε Μενέντεζ, για όλα, και για αυτό.