Ο Δαβίδ Κωνσταντίνου με αφορμή τις πυρκαγιές σχολιάζει δηκτικά…
Σχεδόν κάθε χρόνο, όποτε έχουμε καταστροφικές πυρκαγιές, το μείζον θέμα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης επανέρχεται στο προσκήνιο. Κάθε είδους ειδικοί και μη κάνουν αναλύσεις και καταθέτουν προτάσεις. Είναι κάτι που βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα των δελτίων ειδήσεων στις τηλεοράσεις και διαβάζουμε σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Κι έχουμε τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά κι εκείνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που φουντώνουν την πολιτική/ κομματική αντιπαράθεση.
Αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Κάποια στιγμή όμως αυτό φεύγει και τη θέση του παίρνουν οι άλλες εποχές. Και σχεδόν κάθε φθινόπωρο και χειμώνα, όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, έχουμε πλημμύρες και καταστροφές που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται από την εξαφάνιση των δασών λόγω των προηγούμενων πυρκαγιών. Και πάλι έχουμε τις ανακοινώσεις από κυβέρνηση και κόμματα που πάλι φουντώνουν την πολιτική/ κομματική αντιπαράθεση και πάλι κάθε είδους ειδικοί και μη κάνουν αναλύσεις και καταθέτουν προτάσεις.
Μόλις όμως περάσει η μπόρα και ξεχαστεί το γεγονός, όλως περιέργως, κανείς δεν ασχολείται με τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση. Ούτε τα κανάλια, ούτε οι εφημερίδες, ούτε και οι ιστοσελίδες ασχολούνται. Ούτε βέβαια οι κάθε είδους ειδικοί και μη.
Και ο καιρός περνάει, έρχεται η άνοιξη, ο καιρός ανοίγει και μπαίνουμε ξανά στο καλοκαίρι. Κάπου εκεί, οι αρμόδιοι μας διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο και ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τυχόν νέες πυρκαγιές.
Όμως, λίγο μετά, τα πράγματα γίνονται δύσκολα και βλέπουμε τις φλόγες να κατατρώνε τα λιγοστά μας δάση που γίνονται κάθε χρόνο όλο και λιγότερα. Διαπιστώνουμε ότι μάλλον δεν ήμασταν και τόσο καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα και πως τα επιχειρησιακά σχέδια που διαφημίζονταν στα τηλεοπτικά δελτία αποδεικνύονται ανεπαρκή. Μετράμε χιλιάδες εκτάρια καμένης γης, καλλιεργήσιμης και δασικής, περιουσίες παραδομένες στις φλόγες και κάποιες φορές και ανθρώπινα θύματα. Και καταλήγουμε στο «κάναμε όσα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά οι συνθήκες ήταν τρομερά δύσκολες», λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Και να ’σου πάλι οι κάθε είδους ειδικοί και μη να κάνουν αναλύσεις, να τις βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα των δελτίων ειδήσεων στις τηλεοράσεις και να τις διαβάζουμε σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Και να ’σου πάλι οι ανακοινώσεις από κυβέρνηση και κόμματα που φουντώνουν την πολιτική/ κομματική αντιπαράθεση. Στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο, δυστυχώς…