Ο ταξίαρχος (ε.α.) Σάββας Παπαγεωργίου απευθύνεται στον απερχόμενο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.
Αγαπητή σύνταξη,
Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κρίνονται από τις αδυναμίες, την προσφορά και το έργο τους. Είναι αυτή η συνισταμένη των δυνάμεων, που κάνει την διαφορά για κάθε στέλεχος με θετικές ή και αρνητικές διακρίσεις. Με βάση τις δικές μου εμπειρίες, θα αξιολογήσω με συνοπτικές διαδικασίες το έργο του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΦ, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του προσωπικού. Από τα όσα έχω βιώσει, καταλήγω στο συμπέρασμα πως επανειλημμένα έχει παραβεί κάθε κανόνα αξιοκρατικής διαχείρισης, αξιολόγησης και χρηστής Διοίκησης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Αυτή η πλασματική εικόνα του απερχόμενου Αρχηγού, έχει οικοδομηθεί μέσα από την απόκρυψη αρκετών αδυναμιών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, τις οποίες και αναφέρω:
α. Έκδοση αριθμού ακυρωτικών διαταγών υπηρεσιακής φύσεως, με την γνωστή σημείωση «ορθή επανάληψη», όπου φανερώνει μια ταλάντευση στη λήψη αποφάσεων. Χάθηκε το μέτρο!
β. Διαταγές αποσπάσεως οπλιτών θητείας, υπό τον μανδύα «επιχειρησιακών αναγκών» και, μάλιστα, σε περίοδο των προεδρικών εκλογών. Η προσπάθεια εκ μέρους του απερχόμενου Αρχηγού, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, στο να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, για το χρονικό διάστημα έκδοσης των εν λόγω διαταγών.
γ. Αδυναμία υποβολής εισηγήσεων, για αναβάθμιση του θεσμού των ΣΥΟΠ. Αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός από αξιόλογα στελέχη, να εγκαταλείπουν τον θεσμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
δ. Η μη επίλυση του δικαίου αιτήματος για αποκατάστασης των γυναικών υπαξιωματικών, οι οποίες δεν είχαν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα συντάξιμα έτη με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Και αυτή η αδυναμία επίλυσης του θέματος εκ μέρους του απερχόμενου Αρχηγού, στο τέλος οδηγείται στη δικαιοσύνη για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
ε. Επιλεκτικές αναστολές οπλιτών θητείας, όπου πρόσφατα το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελίες και παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, άλλοι να υπηρετούν θητεία και άλλοι να φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές με το πρόσχημα του αθλητή. Και ποια η θέση του κ. Αρχηγού; Φυσικά, η γνωστή: «Δεν ευθύνομαι εγώ»!
στ. Μεταθέσεις στελεχών. Εφαρμογή του δόγματος «ο αδελφός, ο συγγενής και ο γείτονας». Άστε που κάθε χρόνο το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται, γιατί πέραν από την καθυστέρηση στην έκδοση διαταγών μεταθέσεων στελεχών, ακολουθούν και οι γνώστες διορθωτικές διαταγές.
ζ. Κρίσεις στελεχών στην Εθνική Φρουρά. Τέθηκαν πολλά ερωτήματα σε πρόσφατη επιστολή μου, αλλά καμία απάντηση εκ μέρους του κ. Αρχηγού, γιατί το θάρρος για απαντήσεις χάθηκε στην πορεία. Αναξιοκρατία και μεθόδευση για κάποιους.
η. Συγκρότηση του ΕΣ και με απόφαση του απερχόμενου Αρχηγού, παρά τις αντιρρήσεις εμπειρότατων στελεχών. Το αποτέλεσμα γνωστό, μετά από δύο χρόνια έκδοση ακυρωτικής διαταγής.
θ. Πρόγραμμα αναβάθμισης συγκεκριμένου οπλικού συστήματος. Τελικό αποτέλεσμα, ακύρωση παρ’ όλο που είχε εγκριθεί και από αρμόδια τεχνοεπιχειρησιακή επιτροπή και με μικρό κόστος. Φαίνεται πως στις προτεραιότητες προέχει το κλείσιμο της Λέσχης Λεμεσού και Κοκκινοχωρίων.
ι. Απώλειες στελεχών εν ώρα υπηρεσίας. Ακόμη είμαστε στην αναμονή των πορισμάτων.
ια. Χρόνος Διοικήσεως στελεχών. Αναξιοκρατία και βολέματα. Το θέμα διερευνάται και από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα αλλά, το θεωρώ αχρείαστο μιας και το τοπίο είναι θολό όπως ήταν ακριβώς μετά την έκρηξη στο Μαρί, αφού ανάληψη ευθύνης δεν υπάρχει. Κλείνω την τοποθέτησή μου με ένα καταληκτικό σχόλιο: Κύριε Αρχηγέ, κρίναμε το έργο σας και το αξιολογήσαμε ουκ ολίγες φορές, με βάση τις αποφάσεις σας. Επομένως, τα πολλά λόγια περισσεύουν, δυστυχώς, αποτύχατε στο έργο σας. Καλή επιστροφή!