Ο Κυριάκος Πολυκάρπου υποστηρίζει πως η Τεχνική Εκπαίδευση επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να προσαρμοστεί όχι μόνο στα νέα και σύγχρονα δεδομένα της εκπαίδευσης αλλά και στις απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς εργασίας…
Παρά το ότι η κυπριακή κοινωνία έχει γαλουχηθεί με επαγγέλματα που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και την Τεχνική Εκπαίδευση, ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει οι κατευθύνσεις. Όχι τόσο γιατί δεν υπάρχει ζήτηση για τεχνικούς κλάδους –μάλλον το αντίθετο συμβαίνει αφού οι αρμόδιοι σημειώνουν ότι υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Τεχνική Εκπαίδευση– αλλά γιατί υπάρχουν αντιλήψεις και προκαταλήψεις.
Παράλληλα, ούτε λίγο ούτε πολύ, αφέθηκε να νοηθεί αυτό που οι περισσότεροι νομίζουν. Ότι, δηλαδή, οι Τεχνικές Σχολές είναι ο εύκολος τρόπος να αποκτήσουν οι αδύνατοι μαθητές το απολυτήριό τους. Είτε ισχύει είτε όχι κάτι τέτοιο, επιβάλλεται όπως η Τεχνική Εκπαίδευση αναβαθμιστεί και προσαρμοστεί όχι μόνο στα νέα και σύγχρονα δεδομένα της Εκπαίδευσης αλλά και στις απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς εργασίας για να έχει και κάποιο αντίκρισμα. Οι προεκτάσεις αυτής της αρνητικής αντίληψης αναμφίβολα επηρεάζουν και στενοχωρούν τους ίδιους τους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τους παλαιότερους αποφοίτους της.
Πέραν τούτου, σε μια κοινωνία που τους θέλει όλους επιστήμονες και φοιτητές πανεπιστημίων ανεξάρτητα με το αν θα είναι σε λίγα χρόνια άνεργοι, η στήριξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης για να έχουμε μελλοντικούς τεχνίτες σωστά καταρτισμένους είναι ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα όχι μόνο για το υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Καιρός για μεταρρύθμιση, λοιπόν, σε Τεχνική Εκπαίδευση αλλά και σε νοοτροπίες, αντιλήψεις και απόψεις.