Ο Γεώργιος Νεοκλέους, πρώην πρώτος λειτουργός Γεωργίας και πρώην Διευθυντής του Ο.Γ.Α. εκθέτει την άποψή τους με αφορμή την απόφαση της ΕΕ για απαγόρευση ορισμένων φυτοφαρμάκων.
Πριν από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι η χρήση κάποιων βασικών φυτοφαρμάκων, απαγορεύτηκε με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντελώς στη γεωργία, για προστασία των καταναλωτών από τα υπολείμματα των σκευασμάτων αυτών στα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα. Στη συνέχεια και με το δίκιο τους, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων διαμαρτυρήθηκαν για την οδηγία αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία το κράτος υιοθέτησε, για τις τραγικές επιπτώσεις που η απόλυτη εφαρμογή της θα έχει στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα εισοδήματα των γεωργών.
Ως συνταξιούχος λειτουργός του υπουργείου Γεωργίας γνωρίζω ότι, για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και προστασίας των καταναλωτών, εφαρμόζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους δύο μέτρα:
1. Ενημέρωση των παραγωγών για την ασφαλή περίοδο της συγκομιδής από την ημερομηνία ψεκάσματος ώστε να μην υπάρχουν στα προϊόντα προς κατανάλωση επιβλαβή για τους καταναλωτές υπολείμματα. Αυτή η σύσταση προς τους παραγωγούς ελέγχετο δειγματοληπτικά με αναλύσεις σε προϊόντα στις αγορές για την βεβαιότητα ασφαλούς κατανάλωσης τους
2. Προώθηση ταυτόχρονα προς τους γεωργούς εναλλακτικών βιολογικών σκευασμάτων για καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών, που δεν αφήνουν στα προϊόντα επιβλαβή υπολείμματα.
Σήμερα αντί της προώθησης και συστηματικής εφαρμογής των πιο πάνω μέτρων με τα οποία διασφαλίζεται και η υγεία των καταναλωτών, προωθείται η εφαρμογή της απόλυτης απαγόρευσης χρήσης ζωτικών φυτοφαρμάκων, η οποία οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Επίσης, πόσο σίγουροι είναι οι καταναλωτές ότι όντως τα φρούτα και λαχανικά που αγοράζουν είναι δικής μας παραγωγής και δεν έρχονται παράνομα από τα κατεχόμενα χωρίς κανένα έλεγχο; Κάτι τέτοιο οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα Φυτοφαρμάκων αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό της γεωργικής παραγωγής των αγροτών και των γεωργών μας. Επομένως, ας προβληματιστεί σοβαρά το κράτος μας ώστε να βρει και προωθήσει τρόπους και μεθόδους προστασίας των γεωργών μας που βρίσκονται σε απόγνωση.