Από την ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, άτομα τα οποία για διάφορους λόγους βρέθηκαν σε θέσεις κλειδιά του κράτους, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο «νοικιάζω και δεν αγοράζω» και έτσι, ενώ μέχρι σήμερα αυτό το κράτος έχει χρυσοπληρώσει τα κτήρια που κατά καιρούς ενοικίασε ή ενοικιάζει για τη στέγαση των υπηρεσιών του, παραμένει άστεγο.
Μέχρι σήμερα, κανένας από εκείνους που έλαβαν τις αποφάσεις για ενοικίαση και όχι αγορά κτηρίων, δεν ανέλαβε ευθύνη και βεβαίως κανείς δεν τους απέδωσε ευθύνη. Οι ψίθυροι που αναφέρουν ότι πολλοί από τους εμπλεκομένους στις συγκεκριμένες ενοικιάσεις, προώθησαν προσωπικά τους συμφέροντα με την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, κυκλοφορούσαν και εξακολουθούν να κυκλοφορούν, όχι μόνο στα καφενεία αλλά και σε πιο σοβαρά δώματα, όμως, ουδέποτε έγινε σοβαρή έρευνα για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και έτσι η ατιμωρησία και στο συγκεκριμένο τομέα, έγινε κανόνας που επιτρέπει τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.
Η τακτική «νοικιάζω και δεν αγοράζω», που εφαρμόστηκε μετά μανίας και κατά κύριο λόγο στα ακίνητα για τη στέγαση των κρατικών υπηρεσιών, με τον καιρό πέρασε και στις ανάγκες για διακίνηση. Έτσι, κρατικές υπηρεσίες, αντί να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν οχήματα που έχουν ανάγκη σε λογικές τιμές σύμφωνα και με αυτές που ισχύουν στην αγορά, προβαίνουν σε ασύμφορες συμφωνίες και κατασπαταλούν προκλητικά χρήματα του δημοσίου.
Επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών, που προκαλούν με ενοικιάσεις αυτοκινήτων, προφανώς είναι το κρατικό κανάλι, που κατακεραυνώθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα από τον Γενικό Ελεγκτή για τη συγκεκριμένη δράση του.
Στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2019, αναγράφεται ότι το ΡΙΚ ενοικιάζει οχήματα από δύο εταιρείες. Οι δαπάνες για την ενοικίαση 8 οχημάτων για το 2018 ανήλθαν σε €45.028.
«Το Ίδρυμα εξακολουθεί να ενοικιάζει τα οχήματα, με βάση την προσφορά αρ. 34/2009 η οποία ίσχυε για 1 χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο. Ωστόσο το Ίδρυμα προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασης για το χρονικό διάστημα από 1.5.2012 έως 31.5.2014, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται στους όρους της αρχικής σύμβασης», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Εκτενής αναφορά για το εν λόγω θέμα έγινε και σε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το ΡΙΚ με ημερομηνία 21.4.2015 στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο μέσος όρος ενοικίασης του κάθε οχήματος, ανέρχεται στα €6.681 ετησίως. Δεν αναφέρεται το κόστος αγοράς των οχημάτων που ενοικιάζει το ΡΙΚ αλλά προφανώς με τα χρήματα που ξοδεύει για την επί χρόνια συνεχή ενοικίασή τους, σίγουρα μπορούσε να τα είχε αγοράσει.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2018 έγινε μελέτη με θέμα «Ενοικίαση οχημάτων Vs αγορά οχημάτων» στην οποία διαφάνηκε ότι η αγορά των αυτοκινήτων ήταν οικονομικά πιο συμφέρουσα από την ενοικίαση των αυτοκινήτων. «Το Ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην αγορά οχημάτων», υποδεικνύει στο τέλος του συγκεκριμένου κεφαλαίου η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Προς τιμή του, το νυν Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, από την αρχή της χρονιάς, επέδειξε θέληση για συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή και ξεκίνησε διαδικασίες για αγορά αυτοκινήτων με ταυτόχρονο τερματισμό των απαράδεκτων και προκλητικών ενοικιάσεων.
Την περασμένη βδομάδα, το ΡΙΚ παρέλαβε πέντε νέα αυτοκίνητα που αγόρασε, όμως, δεν τερμάτισε τις ενοικιάσεις. Προφανώς, είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο που όμως αν είναι μακράς διάρκειας, θα προκαλέσει νέα παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
parpas@phileleftheros.com