Η Άννα Αριστοτέλους, διευθύντρια των φυλακών, διορίστηκε από την παρούσα Κυβέρνηση. Μπορεί από σπόντα, όπως προέκυψε κι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αλλά οφείλουμε να πιστώσουμε στην Κυβέρνηση την επιλογή, αφού η τοποθέτηση της στο εν λόγω πόστο κρίνεται από τις πλέον επιτυχημένες. Η Αριστοτέλους πιστεύει στη δεύτερη ευκαιρία και στην αναμόρφωση και κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Στα πλαίσια της δράσης και φιλοσοφίας της, διευκόλυνε δύο άντρες φυλακισμένους να έχουν σχέση και τους βοήθησε να παντρευτούν. Προσδοκώντας, ενδεχομένως, πως όταν θα αποφυλακιστούν θα μπορέσουν να φτιάξουν μια νέα ζωή, μακριά από ό,τι τους οδήγησε στη φυλακή, έχοντας πλέον ο ένας τον άλλο. Αυτοί είναι ο Ένζο κι ο Κεβόρκ. Πρώτος αποφυλακίστηκε ο Ένζο, ο οποίος είναι Βραζιλιάνος. Με την αποφυλάκιση του οδηγήθηκε αμέσως σε κρατητήρια για απέλαση. Στις εκκλήσεις όπως ανασταλεί η απόφαση για απέλαση, αφού είναι παντρεμένος με Κύπριο υπήκοο, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απάντησε: «Αν θέλουν να είναι μαζί, ας πάνε να ζήσουν στη Βραζιλία». Με άλλα λόγια, αν ένας Κύπριος θέλει να είναι μαζί με τον άνθρωπο που παντρεύτηκε και ο οποίος τυγχάνει να είναι ξένος, θα πρέπει να ξενιτευτεί. Ή μήπως το Σύμφωνο δεν ισοδυναμεί με γάμο; 

Ο Νίκος Νουρής ήταν, αν θυμόμαστε καλά, μέλος της Βουλής που ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης που προωθήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση. Απελαύνοντας τον Ένζο και καλώντας τον Κεβόρκ να πάει στη Βραζιλία αν θέλει να ζήσουν μαζί, στην ουσία ακυρώνει το Σύμφωνο. Ακυρώνει ταυτόχρονα και τη δουλειά που γίνεται στις φυλακές. (Να σημειώσουμε πως ο Ένζο έτυχε πρόωρης αποφυλάκισης έχοντας επιδείξει στη διάρκεια της φυλάκισης του άψογη συμπεριφορά). Γράφει ταυτόχρονα στα παλιά του τα παπούτσια την πρώην συνάδελφο του, προερχόμενη από το ίδιο κόμμα, Αννίτα Δημητρίου, η οποία προήδρευσε συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απηύθυνε έκκληση όπως ανασταλεί η απόφαση απέλασης του εν λόγω ατόμου και επανεξεταστεί η περίπτωση.

Τόσο το Σύμφωνο Συμβίωσης, όσο και το μοντέλο που εφαρμόζεται στις φυλακές προβάλλονται από την κυβέρνηση ως δείγματα προοδευτισμού. Ανάλογα φυσικά με το ακροατήριο. Η πλάστιγγα όμως πλέον γέρνει προς την ξενοφοβία, την ομοφοβία και διάφορες άλλες φοβίες. Κι ο Νουρής, παρόλο που ως βουλευτής πριν πέντε χρόνια ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης, ως υπουργός το σκίζει και στέλνει τον Ένζο στην χώρα του. Κι αν θέλει κι ο σύζυγος του μπορεί να πάει να τον βρει, αν του το επιτρέψει ο Μπολσονάρο. Αλλιώς ας ζητήσουν και οι δύο άσυλο στην Ουγκάντα. 

Όπου να ‘ναι θα δούμε και τον Τρυφωνίδη πίσω στις φυλακές να επαναφέρει τις δικές του μεθόδους. 

chrystalla@phileleftheros.com