Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την πανδημία του κωρονοϊού. Η ανθρωπότητα ζει και βιώνει ήδη τις τεράστιες αρνητικές παρενέργειες από τις επιπτώσεις του Covid-19. Τα κράτη και οι κυβερνήσεις μετρούν ήδη τεράστιες απώλειες εσόδων με αποτέλεσμα πολλές οικονομίες χωρών να κλυδωνίζονται αφού αυξάνεται ραγδαία το δημόσιο χρέος. Η οριζόντια αυτή κρίση επηρεάζει και τις οικονομίες και τις κοινωνίες. 

Ο νεοφιλελευθερισμός, πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποδομηθεί.  Τη θέση του έρχεται για ακόμα μια φορά να την πάρει η αναγκαιότητα του κοινωνικού κράτους, την κοινωνικής πρόνοιας. Τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις αναδεικνύουν με αφορμή και την πανδημία του Covid-19, την αναγκαιότητα ισχυρών συστημάτων Δημόσιας Υγείας. Το αμερικάνικο όνειρο καταρρέει ως χάρτινος πύργος, οι θάνατοι λόγω της πανδημίας σαρώνουν καθημερινά, χωρίς κανένας να μπορεί να ελέγξει την καθημερινή διασπορά του ιού, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές για να μπορούν να παρέχουν με ικανότητα και επαρκή φροντίδα και στήριξη στα εκατομμύρια ασθενείς.

Στην Ιταλία έφτασαν στο σημείο να αποφασίζουν οι επαγγελματίες Υγείας, αλήθεια πόσο σκληρό για τους ίδιους-ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Παρόμοια γεγονότα στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Μ. Βρεττανία. Όλη η Ευρώπη ζει πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι πολιτικές του λιγότερου κράτους χρεωκόπησαν, γιατί εκ των πραγμάτων αποτελέσματα των περικοπών και της λιτότητας κατέστρεψαν κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας και κρατικής μέριμνας. 

Εκατομμύρια λαοί βρίσκονται σήμερα κάτω του ορίου της φτώχειας. Η ανεργία επηρεάζει οριζόντια τη νέα γενιά, καθώς και τους εργαζόμενους που βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη με απώλεια της θέσης εργασίας τους. Τι να πει κανείς για τους συνταξιούχους, για τους ανάπηρους, για τους μονογονιούς και τους ευπαθείς συμπολίτες μας. Τα lockdown και τα διατάγματα που εφαρμόζονται λόγω κορωνοιού πλέον λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο ως οδοστρωτήρας κατά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.  

Πρόσφατα, το περιοδικό Forbes σε εκτιμήσεις του σημειώνει ότι η περιουσία των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον πλανήτη υπολογίζεται στα 11.4τρις δολάρια, ποσοστό κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με 9.5τρις δολάρια σε σχέση με το 2019. Το περιοδικό εκτιμά ότι οι περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο έγιναν το 2020 πλουσιότεροι κατά 1,9τρις δολάρια. Η ίδια περίπου εικόνα, παράσταση συμβαίνει και στην Κύπρο, όπου μια χούφτα πλούσιων είδαν τα κέρδη τους να μεγιστοποιούνται, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. 

Ειδικότερα για τη χώρα μας επιβάλλεται -η ίδια η ζωή το αποδεικνύει- να επανεξετάσουμε το οικονομικό, αναπτυξιακό μοντέλο. Έχει τελειώσει προ καιρού. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια στήριξε την ύπαρξη του στις πολιτικές  της αρπαχτής, χωρίς να ενισχύεται η πραγματική οικονομία. 

Τώρα, όχι αύριο χρειάζεται ανακατανομή του πλούτου υπέρ των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Χρειαζόμαστε όραμα μακράς πνοής που θα ενεργοποιεί και θα αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. 

Η παιδεία μας μπορεί και πρέπει να θέτει τις βάσεις για μια υγιή οικονομία που θα στέκεται σε στέρεα πόδια και όχι σε κινούμενη άμμο. Τα κέρδη δεν μπορούν να τίθενται πάνω από την ευημερία των ανθρώπων, πολύ δε περισσότερο τις κρίσεις δεν μπορούν να τις πληρώνουν οι λαοί. 

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά εντείνει τους αγώνες και την πάλη του για υπεράσπιση των εργαζόμενων και προκειμένου να επανέλθει η χώρα μας σε ένα νέο ανθρωποκεντρικό μοντέλο που θα διακρίνεται από περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Διεκδικούμε μια νέα θετική ατζέντα που στο επίκεντρο της θα είναι ο Άνθρωπος και τα προβλήματα του. Το αίτημα για μια καλύτερη Κύπρο μπορεί να εμπνέει στο επόμενο διάστημα όλη την κοινωνία και το λαό μας. 

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού- Βουλευτής.