H βουλή του Ισραήλ συνεδρίασε και καταψήφισε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Νετανιάχου για το 2021. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το γειτονικό μας κράτος οδηγείται σε έκτακτη εκλογική διαδικασία (την τέταρτη σε δύο χρόνια) και αυτή τη φορά η καρέκλα του “Bibi” όπως αποκαλείται διεθνώς, τρίζει για τα καλά! Παράλληλα ο ίδιος ο Νετανιάχου, όπως και ο στενός του κύκλος, φέρονται να έχουν εμπλακεί σε σειρά πολιτικών και άλλων σκανδάλων και βρίσκονται ήδη σε δικαστικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται ενώπιον δικαστηρίου για υποθέσεις εξαπάτησης και παραβίασης εμπιστοσύνης για ύποπτη δωροληψία προς ευνοϊκή μεταχείριση το 2016 και για πρόσφατη υπόθεση ηχογραφημένης συνομιλίας του ιδίου και βαρώνου των media, όπου συζητούν για νομοθεσία που θα μπορέσει να βλάψει τον βασικό του αντίπαλο. Επίσης, αντιμετωπίζει κατηγορίες εξαπάτησης, παραβίασης εμπιστοσύνης και δωροδοκίας σε υπόθεση όπου φέρεται να έχει υποσχεθεί τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα σε δικαστή, με την προϋπόθεση να “ρίξει” υπόθεση που αφορούσε τη σύζυγό του. Η δίκη έχει ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο και συνεχίζεται.

Όπως εύστοχα δήλωσε ο Ισραηλινός βουλευτής, Jamal Zehalka, “Οι κατηγορίες αυτές είναι αστείες σε σχέση με το τι εγκλήματα έχει διαπράξει ο Νετανιάχου. Είναι σαν τον Αλ Καπόνε που καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Είναι υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς στη λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο 551 παιδιών και πάει στο δικαστήριο για οικονομικά αδικήματα”. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σε συναφή με τις επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας έκθεσή τους, χαρακτηρίζουν την καταστροφή “πρωτοφανή” και έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει τους ιθύνοντες ως “διεθνείς εγκληματίες”.

Η πρώτη επαφή Κύπρου – Ισραήλ, χρονολογείται πριν ακόμη από την ίδρυση του εν λόγω κράτους! Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και από το 1946 μέχρι το 1949 περίπου 56000 Εβραίοι φιλοξενήθηκαν σε καταυλισμούς στην Κύπρο από τις Βρετανικές αποικιοκρατικές αρχές, με σκοπό την μετάβαση και εγκατάστασή τους στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η πρώτες όμως διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ ήταν έντονα αρνητικές, αφού στις δεκαετίες του 1980-90 το Ισραήλ υπήρξε βασικός σύμμαχος της Τουρκίας και η Κύπρος έντονος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Μάλιστα, η τότε πρώτη κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, είχε κηρυχθεί ως “ανεπιθύμητο πρόσωπο” (persona non grata) από τις αρχές του Ισραήλ, κατόπιν ενημέρωσης για συνάντηση της ιδίας και του τότε ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία, υπήρξε έντονος υποστηρικτής του αγώνα των Κούρδων για αυτοδιάθεση.

Όλα αυτά άρχισαν όμως να ξεχνιούνται με την επιφανειακή εξομάλυσνση των συνθηκών στο Παλαιστινιακό και οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ το 2011. Ακολούθησαν οι πρώτες επαφές Χριστόφια – Πέρες και η υπογραφή συνεργασίας στην διαχείριση του ορυκτού πλούτου. Εκεί που πραγματικά η έννοια μας για Παλαιστίνιους και Κούρδους πετάχτηκε στα σκουπίδια και οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ εκτοξεύτηκαν, είναι από το 2012 μέχρι και σήμερα υπό τις παράλληλες κυβερνήσεις Αναστασιάδη – Νετανιάχου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι πασιφανέστατα θερμές. Ο Κύπριος πρόεδρος έχει συναντήσει περισσότερες φορές τον Ισραηλινό πρωθυπουργό παρά τον Έλληνα ή οποιονδήποτε άλλο ηγέτη κράτους! Τα πάντα φαίνονται να περνούν από το Ισραήλ τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό πλαίσιο.

 

Και να που φτάσαμε εδώ

Χωρίς αποσκευές

Μα μ’ ένα τόσο ωραίο φεγγάρι

Και εγώ ονειρεύτηκα έναν καλύτερο κόσμο

Φτωχή ανθρωπότητα, δεν μπόρεσες ούτε ένα κεφαλαίο να γράψεις ακόμα

Σα σανίδα από θλιβερό ναυάγιο… – Τάσος Λειβαδίτης

 

Η κυβέρνηση Νετανιάχου πέφτει λόγω καταψήφισης του προϋπολογισμού και ο ίδιος βρίσκεται ήδη σε δίκη. Παράλληλα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου λόγω καταψήφισης του προϋπολογισμού και ο ίδιος κατηγορείται για πολλά και μάλιστα συναφή με τις κατηγορίες του “κολλητού” του. Προς το παρόν να την γλυτώνει, με υπεκφυγές και δραματικές επιθέσεις σε όποιον βγάζει τα άπλυτα του στην φόρα. Βίοι παράλληλοι; Μένει μόνο να αποδειχθεί στην πράξη…