Η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και να δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας. Ωστόσο, παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουμε ως κυπριακή οικονομία, που είναι το ψηλό κόστος ενέργειας, η εξάρτηση από τρίτες χώρες στην αγορά πρώτων υλών και προμηθειών, η χαμηλή παραγωγικότητα, το μικρό μέγεθος των βιομηχανιών μας και τις δυσκολίες απόστασης και μεταφοράς, οι κυπριακές εξαγωγές διατηρούν πολύ καλές προοπτικές και δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους. Φυσικά, η εκμετάλλευση των καλών προοπτικών απαιτεί επιχειρηματική διορατικότητα, σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό και τέλειο συγχρονισμό.
Το σχετικά μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας αποτελεί επιπλέον βασικό περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης για όλες τις επιχειρήσεις και αναγκάζει τις βιομηχανίες οι οποίες επιθυμούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους έξω από τα κυπριακά σύνορα.
Η πανδημία διαμόρφωσε ένα νέο καταναλωτικό μοντέλο, με μεγάλη εξάρτηση στις ψηφιακές τεχνολογίες και άλλαξε σημαντικά αρκετές καταναλωτικές συνήθειες. Πέραν αυτού, επηρέασε πολλές εξαγωγικές πρακτικές και εξαγωγικούς προορισμούς και ανέδειξε τη σημασία που έχει για τη βιωσιμότητα όλων των ειδών επιχειρήσεων η γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Για να μπορέσουν οι βιομηχανίες μας να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, πρέπει να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας τους, στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στην έρευνα και καινοτομία, στη γρήγορη λήψη αποφάσεων και στην έγκαιρη υιοθέτηση των νέων τάσεων και εξελίξεων που αφορούν νέες καταναλωτικές συνήθειες και πρακτικές. Επιπρόσθετα, πρέπει να στοχεύσουμε στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας στην εξαγωγική διαδικασία, μέσα από τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters), για πρόσβαση και μικρότερου μεγέθους βιομηχανιών στις εξαγωγικές αγορές και να προωθήσουμε με σωστό τρόπο τη δημιουργία εθνικού σήματος branding, στηρίζοντας την ιδιαιτερότητα των κυπριακών προϊόντων.
Πέραν των πιο πάνω, η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τον αδύνατο κρίκο σε περιόδους κρίσεων. Το ΚΕΒΕ είδε με ικανοποίηση το διαχρονικό αίτημά του για στόχευση σε πολιτικές στήριξης της βιομηχανίας να ικανοποιείται, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας μια νέα βιομηχανική πολιτική, με την ενεργή συμμετοχή του ΚΕΒΕ, στην οποία καθορίζονται συγκεκριμένοι πυλώνες προτεραιότητας, μέτρα στήριξης και χρονοδιαγράμματα. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής αυτής είναι και η ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές, εξωστρέφεια, εξαγωγές και επενδύσεις.
Με την υιοθέτηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής, η πολιτεία αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή της βιομηχανίας στα νέα δεδομένα, και να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα την προσπάθεια εξωστρέφειας και εξαγωγών. Ήδη, το πρώτο δείγμα κρίνεται ως θετικό, αφού για την πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μεταποιητικού Τομέα και Άλλων Οικονομικών Δραστηριοτήτων, έχουν παραληφθεί αιτήσεις, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ύψους €50 εκατομμυρίων, ποσό που είναι πολλαπλάσιο του ποσού που διατέθηκε την προηγουμένη επταετία.
Το ΚΕΒΕ, το οποίο παραμένει ο σημαντικότερος υποστηρικτής της προσπάθειας των βιομηχανιών μας για εξωστρέφεια και εξαγωγές, αφού προσφέρει σε αυτές ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στήριξης μέσα από τις καθιερωμένες δομές του, που αφορούν θέματα σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης, εκπαίδευσης, οικονομικής διπλωματίας και διεθνοποίησης, παρακολουθεί πολύ στενά τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν την οικονομία μας και υποβάλλει συχνά λεπτομερείς μελέτες και σημειώματα, τα οποία έχουν μοναδικό στόχο την ανάπτυξη της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας γενικότερα.
* Διευθυντής Τμήματος Βιομηχανίας ΚΕΒΕ