Είναι οξύμωρο, στο νησί όπου γεννήθηκε η Θεά της ομορφιάς και του έρωτα,  η γονιμότητα να γίνεται υποτονική και η γήρανση να υπερνικά την νεότητα! Είναι τραγικό  σε ένα τόπο που αγωνίζεται για εθνική επιβίωση να λιγοστεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία και την ίδια ώρα να  εντοπίζεται  δισταγμός ή και άρνηση  των ενηλίκων να γεννήσουν, να  αυξήσουν και να ανανεώσουν  την ζωή των κατοίκων του. Είναι απογοητευτικό και  άκρως ανησυχητικό, η Κύπρος  βάσει διεθνών ερευνών να  ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στην υπογεννητικότητα και να έχει το χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων ανά γυναίκα από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που  γίνεται ανόητη  προσπάθεια να παρουσιαζόμαστε ως χώρα  κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής επαγγελίας! 

Τα παιδιά είναι εγγύηση για τη αιωνιότητα της ζωής, λέει ένα γνωμικό. Όπου γεννιούνται  παιδιά και  μεγαλώνει ο κύκλος της ζωής εκεί  υπάρχει προοπτική και μέλλον. Στην Κύπρο  όμως τα πράγματα φαίνεται να λειτουργούν αντίστροφα. Οι στατιστικές (παραθέτονται πιο κάτω) δείχνουν μια σταθερή μείωση των γεννήσεων χρόνο με το χρόνο χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα οποιαδήποτε ένδειξη αναχαίτισης αυτής της τάσης. Είναι ενδεικτικό  βάσει επίσημων στοιχείων ότι ενώ το 2012 γεννήθηκαν 10,161 παιδιά, το 2016 ο αριθμός τους  ήταν  μόλις 9,455 που ισοδυναμεί με μείωση 7%! Ο δείκτης γονιμότητα για τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό είναι ακόμη πιο ανησυχητικός καθότι στις στατιστικές περιλαμβάνονται και οι γεννήσεις  πολιτικών προσφύγων.

 

ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

     ∙2012→10161

     ∙2014 →9258

     ∙2015 →9170

     ∙2016 →9455

     ∙2017 →9229

Ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη συμφώνα με στοιχειά που παρουσίασε η Eurostat.

 

M.O ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ /ΓΥΝΑΙΚΑ

Γάλλια 1.9

Σουηδία 1.85

Ιρλανδία 1.8

Βρετανία 1.7

Ελλάδα 1.4

Κύπρος 1.3

 

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ Ε.Ε 1.6

Τουρκιά 2.1

Το ποσοστό γονιμότητας στις ελεύθερες περιοχές ενδέχεται να είναι πολύ πιο χαμηλός από τα κατεχόμενα όταν η υπογεννητικότητα αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο εθνικό θέμα για την πατρίδα μας όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα γείτονα που παρουσιάζει υπογεννητικότητα, μια από τις άμεσες απαντήσεις μας θα πρέπει να  είναι η διατήρηση της γεννητικότητας και του ελληνισμού πληθυσμού σε ικανοποιητικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε και μια δίκαιη , δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

 

ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

∙ 1985 → 2.4

∙1995 →2.1

∙2005→1.7

∙2013→1.3

>Μειωμένος και ο πληθυσμός την Κύπρου στις νεαρές ηλικίες.

 

ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗ 1ου ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

∙1992 → 24.7 ετών

∙2001→25.7 ετών

2011→ 27.3 ετών

∙2017 →29.2 ετών

>Οι Κύπριες που θέλουν να γίνουν μητέρες το πράττουν σε μεγαλύτερη ηλικία

 

Η  σταδιακή μείωση των γεννήσεων  στην Κύπρο δεν είναι τυχαία, ούτε αναίτια. Είναι προφανώς άρρηκτα συνδεδεμένη  και με το εθνικό, αλλά και με το κοινωνικό –οικονομικό γίγνεσθαι των τελευταίων δεκαετιών.  Ένα μεγάλο μέρος της γενιάς από την οποία η κοινωνία μας αναμένει να ανανεώσει  ως θα έπρεπε με πολλά παιδιά τον πληθυσμό του τόπου μας   έχει εγκλωβιστεί  (την έχουμε εγκλωβίσει) σε ένα σωρό σοβαρά προβλήματα! Είναι η γενιά των 500  ευρώ. Είναι η γενιά των πτυχίων και των  κορνιζαρισμένων στον τοίχο μεταπτυχιακών διπλωμάτων!  Είναι η γενιά την οποία μορφώσαμε για να πάρει την κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά, όμως δηλώνει άνεργη ή εργάζεται με εξευτελιστικούς όρους, απλώς για  την καθημερινή επιβίωση. Είναι η γενιά που αν δεν έχει γονέα, γιαγιά ή παππού να προσφέρουν γενναιόδωρα το χαρτζιλίκι τους- και όχι μόνο-  κάποια παιδιά ούτε κατά διάνοια δεν  δύνανται να έχουν  στέγη ή άλλα στοιχειώδη αγαθά για το προς το ζην! Είναι η γενιά που μεγάλωσε μέσα  στη μόνιμη αβεβαιότητα της μοιρασμένης  μας πατρίδας και  των συνεχών απειλών για διχοτόμηση και  βίωσε παράλληλα  τις δραματικές επιπτώσεις  καθώς και την οικονομική αβεβαιότητα που δημιούργησαν μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα, όπως του Χρηματιστηρίου,  της λεηλασίας και του σκανδαλώδους κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας,  του κουρέματος των καταθέσεων από τις μεγάλες τράπεζες, της φούσκας και του ξεφουσκώματος των ακινήτων,  του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού, των τόσων και τόσων αχρειοτήτων που στιγμάτισαν τη ζωή του δύσμοιρου τόπου μας.

Για να μπορέσεις να κάνεις  οικογένεια και παιδιά είναι απαραίτητο να νιώθεις ασφάλεια, να αισθάνεσαι στέρεο το έδαφος κάτω από τα πόδια σου και   εμπιστοσύνη προς το μέλλον και τις προοπτικές.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε  που χώρες  με ψηλό δείκτη ευημερίας στην Ευρώπη, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η  Δανία και άλλες έχουν ψηλό δείκτη γεννητικότητας, ενώ  σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου  όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα η υπογεννητικότητα επίσης φθίνει ανησυχητικά.

Για να αναχαιτιστεί η γήρανση του πληθυσμού και να αυξηθούν οι γεννήσεις  είναι ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές  σε πολλά επίπεδα. Πρωτίστως όμως πρέπει να γίνουν παραδοχές λαθών και αδυναμιών και να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στις νοοτροπίες , στο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των πολιτών από την Εξουσία και την  Πολιτεία. Η νεολαία πρέπει να μπει στο επίκεντρο και να γίνει πρωταγωνιστής  όχι κομπάρσος.

Είναι απαραίτητο, η νεολαία και ο πολίτης να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος , να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας και  να αφεθούν στην άκρη οι πολιτικοί ακροβατισμοί και οι λαϊκισμοί που δημιουργούν εφέ για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, όμως επί της ουσίας είναι μακροπρόθεσμα  αντιπαραγωγικές  και επιβλαβείς πρακτικές.

Για  την ημικατεχόμενη  Κύπρο   η αύξηση των γεννήσεων  είναι θέμα επιβίωσης. Οι λόγοι είναι πασιφανείς. Ας υπάρξει  ένας προβληματισμός και κυρίως ας γίνουν οι σωστές ενέργειες για να κερδίσουμε, πριν είναι αργά, αυτό το δύσκολο στοίχημα.

Ως ΝΕΟΛΑΙΑ του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ αναμένουμε  από την πολιτεία, ότι θα δείξει περισσότερη ευαισθησία, θα προχωρήσει στον άμεσο επανασχεδιασμό μιας νέας δημογραφικής πολιτικής με τη δημιουργία υποδομών τη λήψη όλων των αναγκαίων κοινωνικών μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας, τα οποία θα ξεκινούν από τη μέρα γέννηση του παιδιού, τη μόρφωση, μέχρι την ενηλικίωση του και την είσοδο του στην παραγωγική διαδικασία.

Κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να φέρει στον κόσμο παιδιά, η πολιτεία έχει χρέος να το διευκολύνει και να το στηρίξει με κάθε μέσο:                                                                           

1. Μέτρα προστασίας της μητρότητας (συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας, γονική άδεια μετά αποδοχών και θεσμοθέτηση ειδικού ωραρίου εργασίας για τις νεαρές μητέρες διευκολύνσεις στις μητέρες κατά τη βρεφική ηλικία των παιδιών, βρεφονηπιακές υποδομές, φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδόματα τέκνου, υποστήριξη άνεργων ζευγαριών με ανήλικα τέκνα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Να χορηγούνται επιδόματα σπουδών σε ζευγάρια ως κίνητρα για τεκνοποίηση σε νεαρότερες ηλικίες και να καθιερωθεί η προτεραιότητα συμμετοχής, για νέους ανέργους γονείς, στα αμειβόμενα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης.

2. Διασύνδεση της σύνταξης με τον αριθμό των παιδιών (παραχώρηση προσαύξησης στη σύνταξη των μητέρων που έφεραν στον κόσμο 3 τέκνα και άνω, στη λογική ότι τα παιδιά θα πληρώνουν τις συντάξεις των γονέων τους, να καθιερωθεί με νομοθετική ρύθμιση).

3. Υποβοήθηση των υπογόνιμων ζευγαριών (εξωσωματική γονιμοποίηση με κάλυψη ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων).

4. Προβολή από την πολιτεία του προτύπου της τρίτεκνης οικογένειας (καταπολέμηση της ατομικότητας, προβολή προτύπων ζωής που να αναδεικνύουν την αξία της ευτυχίας από την απόκτηση παιδιών, ανάδειξη της σημασίας της ύπαρξης της ευρύτερης οικογένειας με αδέλφια, ξαδέλφια κλπ).

5. Στήριξη των πολυμελών οικογενειών στον τομέα της στέγασης (παροχή κινήτρων).                                                      

 

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΛΕΜΕΣΟ ζητά την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και/ή τροποποίηση νομοθεσιών ούτως ώστε:

6. Να αναγνωριστεί επιτέλους η πολυτεκνική ιδιότητα στις τρίτεκνες οικογένειες, που σημαίνει εξίσωση στο επίδομα τέκνου, η μείωση των διδάκτρων στα δημόσια νηπιαγωγεία, εξίσωση της αντιμισθίας των εθνοφρουρών, με τις πολύτεκνες οικογένειες.

7. Να παραχωρείται το επίδομα τέκνου και για τους φοιτητές ως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

8. Η φοιτητική χορηγία να παραχωρείται λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα της τρίτεκνης οικογένειας ως ίσχυε προηγουμένως, ώστε να καταργηθεί η ισοπεδωτική αντιμετώπιση όλων των φοιτητών.

9. Να παραχωρείται το επίδομα τέκνου για τους 4 πρώτους μήνες κάθε χρόνου, μέχρι την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα τέκνου, ώστε να απολαμβάνουν το ωφέλημα για μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος οι δικαιούχοι. Επίσης οι αιτήσεις να εξετάζονται κατά προτεραιότητα και ιδιαίτερα στις πολυμελείς οικογένειες που οι γονείς είναι άνεργοι, λήπτες (δημοσίου βοηθήματος) Ε.Ε.Ε., χαμηλόμισθοι ή με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

10. Να καθορισθεί ποσοστό υποτροφιών για σπουδαστές πολυτέκνων οικογενειών όταν το εισόδημα τους είναι χαμηλότερο ενός ορίου.

11∙ Να συμπεριληφθούν και τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών για μοριοδότηση από το ΙΚΥ.

12∙ Να εφαρμοστεί φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος και όχι του ατομικού εφόσον σε όλα τα κριτήριά επιδότησης χρησιμοποιείται το οικογενειακό εισόδημα ως μέτρο υπολογισμού.

13∙ Αναφέρουμε ότι επίδομα τέκνου παραχωρήθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε ανταλλαγή της αφαίρεσης των προσωπικών εκπτώσεων στην φορολογική μεταρρύθμιση του 2001 όπου τέθηκε σε εφαρμογή το 2003.

14∙ Επαναφορά του επιδόματος μάνας το οποίο ενώ αποκόπηκε από όλες τις μάνες στη συνέχεια επαναφέρθηκε μόνο στις πολύτεκνες και να καλύπτει όλες τις μάνες που απέκτησαν πάνω από τρία παιδιά.

15∙ Η τιμολόγηση του νερού και τα δημοτικά τέλη για τις πολυμελής οικογένειες να παύσει να είναι τιμωρητική και να έχει ενιαία τιμολόγηση.

16∙ Μείωση κομίστρων στα λεωφορεία, σε όλες τις τρίτεκνες οικογένειες και δημιουργία οικογενειακών φθηνών εισιτηρίων για χρήση από τις οικογένειες αυτές.

17∙ Επαναφορά της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών των πενταμελών οικογενειών και συμπερίληψη στο πρόγραμμα και των μαθητών όπου είναι δυνατό και των ιδιωτικών σχολείων.

18∙ Βελτίωση επιδόματος τοκετού, μητρότητας και γονικής άδειας.

19∙ Δημιουργία υποδομών από το κράτος που να στηρίζουν την πολυτεκνία. Δωρεάν υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, επέκταση και λειτουργία ολοήμερων δημόσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δικαίωμα στην παροχή δωρεάν παιδείας από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση.

20∙ Κίνητρα χωρίς κόστος μπορούν να αποτελέσουν για τις πολυμελείς οικογένειες η μοριοδότηση σε άνεργες τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες πέρα των τριών τέκνων και στα παιδιά τους σε σχέδια αγοράς υπηρεσιών από διάφορα υπουργεία σε πολλούς τομείς όπως τα επιμορφωτικά ινστιτούτα, ολοήμερο σχολείο, μουσικά σχολεία, αθλητικά κέντρα κλπ.

21∙ Εφαρμογή πολιτικής με προγράμματα για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, την νεανική παραβατικότητα και τη βία στη οικογένεια.

22∙ Να συσταθεί σώμα βοηθών μητέρων από εκπαιδευμένες νέες που θα αναπληρώνουν τις εργαζόμενες μητέρες (παιδιά 4 – 5 οικογενειών μαζί) και να επιχορηγείται η φύλαξη και η φροντίδα 4 – 5 παιδιών σε ένα σπίτι υπό την επίβλεψη των ιδίων των μητέρων τους.

23∙ Από την εκκλησία αναμένουμε την ενεργό στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας με κάθε μέσο, όπως τη δωρεάν έκδοση πιστοποιητικών και την τέλεση των μυστηρίων.

 

* Οικονομολόγος -MSc Φοιτητής στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Στρατηγική και την Ασφάλεια-Γραμματέας ΝΕΔΗΚ Λεμεσού.