ΠΟΙΝΙΚΟ αδίκημα αυστηρής ευθύνης δημιουργείται για ενέργειες που προκαλούν πυρκαγιές, όπως καψάλισμα, χρήση μηχανημάτων που εκπέμπουν σπινθήρες και ελαττωματικού οχήματος από το οποίο μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά. Αυτό αναφέρεται στις εισηγήσεις της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε για να μελετήσει όλες τις νομοθεσίες και τις έχει υποβάλει στη διϋπουργική Επιτροπή. Όπως συναφώς αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Φ», επιχειρείται εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την αποτροπή πυρκαγιών εν τη γενέσει τους. Ο εκσυγχρονισμός όλων των νομοθεσιών θα γίνει στη βάση του περί Δασών νόμου που είναι ο πιο πρόσφατος και θεωρείται ότι οι ποινές που προβλέπει είναι αυστηρές. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εισηγήσεις της Ομάδας Εργασίας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι ποινές θα είναι ανάλογα με τη ζημιά που θα προκληθεί ή την πρόθεση αυτού που εσκεμμένα ή από αμέλεια προκαλεί φωτιά. Είναι σαφές από το έγγραφο των εισηγήσεων πως επιχειρείται μια αναλογικότητα των ποινών, η οποία θα διαφοροποιείται βαθμηδόν αναλόγως των ζημιών, των καταστροφών που προκαλούνται. Τίθεται μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στο άναμμα τσιγάρου που μπορεί να μην προκαλέσει πυρκαγιά ή να προκαλέσει πυρκαγιά, τη χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες χωρίς άδεια την αντιπυρική περίοδο (1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου). 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως ποινικοποιείται η οποιαδήποτε πράξη, η οποία έχει το αποτέλεσμα πρόκλησης πυρκαγιάς σε δάσος ή μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δηλαδή, δεν θα τιμωρούνται όσοι προκαλούν καταστροφή αλλά και εκείνοι, οι οποίοι με τις πράξεις και ενέργειές τους θα μπορούσε να προκαλέσουν πυρκαγιά. Η Ομάδα Εργασίας θεωρεί όπως, στην περίπτωση που η υπουργική Επιτροπή υιοθετήσει τις πιο πάνω εισηγήσεις, τότε πρέπει το κάθε υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις/εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας.

ΟΛΑ αυτά συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα σε σχέση με τα μέτρα αποτροπής πυρκαγιών. Η αυστηροποίηση των ποινών είναι ένα σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση της αποτροπής. Σίγουρα αυτό το μέτρο, μόνο και μόνο από τον φόβο της φυλάκισης, του υψηλού προστίμου, θα πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τους περισσότερους. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως θα πρέπει βαθμηδόν να κτιστεί και μια περιβαλλοντική συνείδηση, η οποία θα είναι το καλύτερο μέτρο. Να διαμορφωθεί στους πολίτες, στην κοινωνία συνείδηση για την προστασία του περιβάλλοντος για να σταματήσουν απερίσκεπτες ενέργειες, που προκαλούν την καταστροφή. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να καίγονται τα δάση της και η βλάστηση από ανεύθυνες πράξεις συμπολιτών μας. Δεν μπορεί να θυσιάζεται το περιβάλλον στον βωμό της ανευθυνότητας. Ας ελπίσουμε ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η υιοθέτηση των εισηγήσεων των ειδικών θα αλλάξουν την εικόνα. Αλλά επαναλαμβάνουμε: Δεν είναι, μόνο με το φόβητρο, που θα πετύχουμε. Πρέπει να εκπαιδευτούμε και περιβαλλοντικά. Αυτός, ενδεχομένως, να είναι και ο πιο δύσκολος δρόμος. Αλλά είναι μονόδρομος για όλους μας.