Η κίνηση έχει γίνει αφόρητη σε όλους σχεδόν τους αστικούς δρόμους του τόπου. Tην ίδια στιγμή, αδυνατούμε να τηρήσουμε την συμφωνία των Παρισίων που έχουμε υπογράψει και στόχο έχει την κλιματικά ενεργειακή ουδετερότητα της ΕΕ μέχρι το 2050. Ως αποτέλεσμα αυτού πληρώνουμε ένα σορό πρόστιμα, και είναι ο βασικότερος λόγος που το ρεύμα έχει γίνει τόσο ακριβό.
Και παρότι κατηγορείται η ΑΗΚ κυρίως για αυτό εξίσου μεγάλη ευθύνη για αυτό φέρει και το γεγονός είμαστε η 3η χώρα στην Ευρώπη με αυτοκίνητα ανά κάτοικο, 645/1000 (στοιχεία eurostat 2019). Η απάντηση των κυβερνώντων είναι να φτιάχνουν ακόμα περισσότερους δρόμους, μόνο που η εμπειρία έδειξε πως αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα, απλά αυξάνει τα αυτοκίνητα, και εδώ εδράζεται το πρόβλημα.
Η λύση, λιγότερα αυτοκίνητα.
Πως όμως αυτό επιτυγχάνεται; Προώθηση εναλλακτικών τρόπων διακίνησης με την ταυτόχρονη αποθάρρυνση της χρήσης αυτοκινήτου. Το παρόν άρθρο θα ασχοληθεί με μια από αυτές, το ποδήλατο.
Τα δεδομένα
H μέσες αστικές μετακινήσεις στην ΕΕ κυμαίνονται από 7.5-19 χλμ (στοιχεία της Eurostat 2021) διαδρομές που πολύ εύκολα γίνονται ακόμα και από άτομα χωρίς καλή φυσική κατάσταση. Έχουμε περισσότερες από 300 μέρες τον χρόνο καιρό χωρίς βροχή, παρότι η ζέστη είναι εξίσου πρόβλημα.
Ανύπαρκτη οδική συνείδηση, άγνοια και κατ΄επέκταση μη τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο κάθε αυτοκινητιστής θεωρεί πως ο δρόμος του ανήκει, οι ποδηλατιστές είναι ο μπελάς που τον καθυστερεί. H Κύπρος με βάση τα στοιχεία της Eurostat 2019 έχει 59 νεκρούς ανά 1εκ κατοίκους, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι στα 51
Ανύπαρκτες υποδομές, και όσες υπάρχουν είναι κακοσχεδιασμένες, ασυντήρητες που κανένας δεν σέβεται.
Οι προτάσεις
1) Για αρχή το αυτονόητο, ασφάλεια. Στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τους ποδηλάτες. Εξαίρεση στην νομοθεσία για το τεκμήριο της αθωότητας σε περίπτωση ατυχήματος με ποδηλάτη. Ο αυτοκινητιστής θα πρέπει να αποδείξει πως δεν φταίει και όχι το αντίθετο. Ο ποδηλάτης πάντα έχει προτεραιότητα. Αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τα πιο πάνω.
2) Καλλιέργεια συνείδησης, αυτό ξεκινά από τα σχολεία, καταλήγει στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης ο σεβασμός στον ποδηλάτη και κατ’ επέκταση στον πιο ευάλωτο στον δρόμο να αποκτήσει αυξημένη βαρύτητα
3)Δομημένο σχέδιο δημιουργίας ποδηλατοδρόμων όπου θα κάνουν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος προσβάσιμα όπως σχολεία, πανεπιστήμια, και άλλοι χώροι συνάθροισης όπως καφετέριες κλπ.
4)Κίνητρα στους εργοδότες που οι υπάλληλοι τους χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πάνε στις δουλειές τους όπως την ευχέρεια να καθυστερήσουν στην άφιξη τους για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, με κρατική αναγνώριση για τη συμβολή τους στην πράσινη οικονομία, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής/ υγείας αλλά και χρηματοδότηση για κατασκευή αποδυτηρίων/ντους και ποδηλατοστασίων στις επιχειρήσεις
5) Αντικίνητρα στην χρήση αυτοκινήτου τις ώρες αιχμής στο κέντρο όπως διόδια ή το πολύ γνωστό μονά/ζυγά της Ελλάδας. Ακριβά πάρκινγκ, κεντρικά σημεία προσβάσιμα μόνο από ποδηλάτες ή πεζούς. Προφανώς όμως όλο αυτό δεν μπορεί να έχει ως εναλλακτική το ποδήλατο, χρειάζεται και ένα καλύτερα δομημένο σχέδιο μέσων μαζικής μεταφοράς, και αφού γίνουν όλα τα πιο πάνω.
6)Σχέδιο χρηματοδότησης του ποδηλάτου και ειδικά του ηλεκτρικού, που είναι και η απάντηση στο ζεστό μας κλίμα
Τα οφέλη
Για κάθε ένα αυτοκίνητο που λείπει από τον δρόμο χωρούν 6 ποδήλατα. Ανοίγεται χώρος. Η κίνηση μειώνεται, οι χρόνοι άφιξης στον προορισμό μας το ίδιο.
Ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται πιο καθαρός
Πολύ λιγότερη ηχορύπανση
Η άσκηση ωφελεί το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία κρίσιμο τις εποχές που ζούμε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πολύ λιγότερο το σύστημα υγείας.
Μεγαλώνει την τουριστική μας περίοδο αφού μπορεί να προσελκύσει αθλητικό, ποιοτικό τουρισμό στο άθλημα από χώρες με κρύο κλίμα
Η κατακλείδα
Το ποδήλατο από μόνο του δεν είναι η λύση ούτε στο κυκλοφοριακό ούτε για τους ρύπους. Μπορεί όμως να είναι ένα σημαντικό μέρος της με όλα τα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε με την παραδοχή πως έχουμε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα, και πως αυτό πρέπει να αλλάξει.
Καθόλου τυχαίο ως τελευταία πρόταση έβαλα την χρηματοδότηση αγοράς, και αυτό γιατί την τελευταία δεκαετία στον τόπο μας το άθλημα γνωρίζει μεγάλη άνθηση, αλλά αυτή δεν μετατράπηκε ως μέσο διακίνησης, παρέμεινε κυρίως ως μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας.
Παρότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της Ολλανδίας δεν εισηγούμαι να γίνουμε Άμστερνταμ, αλλά η Κύπρος πριν μερικές δεκαετίες. Όντας άνθρωπος της τεχνολογίας είμαι υπέρ της προόδου, στην προκειμένη περίπτωση αυτή θα έρθει όσο οξύμωρο και αν ακούγεται μέσα από την βουτιά στο παρελθόν μας.
Η σύνοψη
Ασφάλεια
Υποδομές
Εκπαίδευση
Κίνητρα
Αντικίνητρα
Μα κυρίως βούληση