ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την αποκάλυψη, αρχικά από τη New York Times και στη συνέχεια κι άλλων μέσων, όπως οι Reuters, για πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία, από την οποία υποτίθεται ζήτησαν να στείλει το ρωσικό σύστημα S-400 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ως αντάλλαγμα να λάβει η Άγκυρα μέρος ξανά στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35. Το σίγουρο είναι πως η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από τους συμμάχους της να στείλουν αντιαεροπορικά συστήματα, παραπέμποντας στους S-300. Το αντιπυραυλικό ρωσικό σύστημα δηλαδή. Αυτό αφορά και την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι S-300, καθώς όπως είναι γνωστό αγοράστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ στο νησί, αλλά στην Κρήτη. Η Ελλάδα, όπως συναφώς έχει ξεκαθαριστεί αρμοδίως, δεν πρόκειται να στείλει το σύστημα αυτό στην Ουκρανία. 

ΟΣΟΝ αφορά την Τουρκία και τους S-400 φαίνεται, από τα όσα μεταδίδονται, ότι δεν πρόκειται να στείλει τους πυραύλους αυτούς εκτός της χώρας και ειδικά στην Ουκρανία. Σαφώς και τούτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Άγκυρα με την αγορά αυτή επιχείρησε να απεξαρτηθεί από μια μόνο αγορά όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Έκανε, τότε, την κίνηση γνωρίζοντας την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί αγόραζε στρατιωτικό υλικό από το αντίπαλο δέος, τη Ρωσική Ομοσπονδία. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η Τουρκία δεν μπορεί να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε το συμβόλαιο αγορά, που υπέγραψε με τη Ρωσία. Σίγουρα, όμως, δεν θα εισακούσει την παρότρυνση των Αμερικανών. Κι αυτό επειδή δεν θέλει να χάσει την «ουδετερότητά» της.

ΕΓΙΝΕ γνωστό ότι η Άγκυρα βολιδοσκοπήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία, πριν από δέκα περίπου μέρες. Αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Και δεν πρόκειται να προχωρήσει, επειδή δεν το συζητά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημειώνει και ο ανταποκριτής μας στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ να στραφεί το σύστημα των S-400 εναντίον της Ρωσίας. Η σχέση του με τον Πούτιν είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι νομίζουν οι Αμερικανοί. Η σχέση είναι στρατηγική και αν κληθεί να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, θα επιλέξει τη Μόσχα. 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι η Τουρκία απέρριψε επανειλημμένες εκκλήσεις της Αμερικής για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν θα το πράξει. Αντίθετα θα σπάει τις κυρώσεις προς όφελος της Μόσχας. Κατά τα άλλα οι Αμερικανοί επαναλαμβάνουν συνεχώς μια παράγραφο – δήλωση, με την οποία απλά υπενθυμίζουν πως «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει. Καλούμε την Τουρκία να μην κρατήσει στην κατοχή της το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό». Επί της ουσίας, η κατοχική Τουρκία προχωρεί ανενόχλητα, χωρίς καμία πίεση για να κρατά το γνωστό της ρόλο, του «επιτήδειου ουδέτερου». Για μια ακόμη φορά κερδίζει από μια κρίση, από έναν πόλεμο.