Στον ζωολογικό κήπο της Λεμεσού βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή η περιβόητη αγριόγατα της Κύπρου, με την ιδιοκτήτρια της να την παραδίνει στους κτηνιατρικούς λειτουργούς και στη συνέχεια στον δημόσιο κήπο.

Το κακόμοιρο ζωάκι κατά την παράδοσή του φαίνονταν τόσο τρομαγμένο στο μικρό κλουβί του, λες και αντιλαμβανόταν τι θα συνέβαινε. Η συνέχεια γνωστή, λειτουργοί και υπεύθυνοι του κήπου άνοιξαν τη μεγάλη μεταλλική πόρτα του διαμορφωμένου κλουβιού και τοποθέτησαν την αγριότατα στο νέο της προσωρινό χώρο, μέχρι να εξοικειωθεί και να αποφασιστεί τελικά πού θα μείνει μόνιμα.

Μέσα σε όλο αυτό το ατυχές περιστατικό που συνέβη με το τρίχρονο αγοράκι -ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του- αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι πως στην Κύπρο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ελέγχεται και χωρίς να ενοχλείται.

Η περίπτωση της αγριόγατας ανέδειξε ότι οι έλεγχοι για την εισαγωγή απαγορευμένων ζώων στη χώρα μας είναι ελλιπείς. Μάλιστα, αυτό δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας, αλλά καταγράφεται ακόμη και στα γεγονότα της υπόθεσης, αφού το πρόσωπο που έφερε το ζώο από τη Μόσχα στην Κύπρο, υπέδειξε σε λειτουργούς του Τελωνείου τα έγγραφα του ζώου -διαβατήριο κτλ- και στη συνέχεια παράδωσε την αγριόγατα στην κηδεμόνα της.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι με το που έσκασε η υπόθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάποιοι αρμόδιοι λειτουργοί άφησαν αιχμές με τις τοποθετήσεις τους, λέγοντας πως το ζώο, ενδεχομένως να αφίχθηκε παράνομα ή ακόμη και με πλαστά έγγραφα! Άλλοι πάλι, μετά τον σάλο και αφού έμειναν κάπως εκτεθειμένοι, προτίμησαν να αποστείλουν ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας τη θέση του τμήματός τους αλλά και τις αρμοδιότητές τους.

Το θέμα όμως παραμένει, και δεν είναι το πώς και με ποιο τρόπο αφίχθηκε η αγριόγατα τον περασμένο Ιούνιο στη χώρα μας, αλλά το πόσα ζώα απαγορευμένα ή εξωτικά, έρχονται με διάφορους τρόπους ακόμη και παράνομα, χωρίς να το πάρουμε μυρωδιά από τις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρμοδιότητα για τους ελέγχους έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, που ως υπηρεσία οφείλει να γνωρίζει και να εξετάζει τα ζώα που φτάνουν από χώρες εκτός ΕΕ αφού οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν έχουν ούτε την κατάρτιση ούτε και τη γνώση να αναγνωρίσουν το είδος του κάθε ζώου και εάν πρόκειται για διασταύρωση. Πέραν από τους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται σε λιμάνια και αεροδρόμια, έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και σε καταστήματα πώλησης ζώων έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε παράνομη πώληση.

Μέχρι να γίνουν όλα τα πιο πάνω, θα κρατήσω την ατάκα αρμόδιου λειτουργού σε σχέση με το περιστατικό. «Αν δεν επιτίθετο στο αγοράκι… ούτε γάτα ούτε ζημιά»!