Άκουσα για αλλαγές και προσθήκες! Το κουτσομπολιό πίσω από τις αποφάσεις δεν με αφορά. Ξέρω ότι το κρατικό ραδιόφωνο είχε μέχρι στιγμής το Πρώτο και Δεύτερο πρόγραμμα, το Τρίτο, και το Τέταρτο. Μιλάμε για ραδιόφωνο, ένα Μέσο που αντιστέκεται στα σποτιφαΐ και τα λοιπά της νέας τεχνολογίας, Μέσο που συντροφεύει γιάπηδες και ηλικιωμένους, στην κουζίνα, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο. Οι ποδοσφαιρόφιλοι το έχουν κάτω από το μαξιλάρι τους. 

Υπάρχουν δεδομένα. Το Πρώτο και το Δεύτερο κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πρόγραμμα to be or not to be. Καλύπτονται εκκλησιαστικές λειτουργίες και μεταδόσεις στις γλώσσες των άλλων κοινοτήτων της Κύπρου. Από τα τέσσερα κανάλια ίσως το δημοφιλέστερο είναι το Τρίτο του οποίου η ραχοκοκαλιά βασίζεται κυρίως στην ενημέρωση και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην πρωινή, μεσημβρινή και την απογευματινή ζώνη. Το Τρίτο μάς συνήθισε τα τελευταία χρόνια σε ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές που στηρίχτηκαν κυρίως στους ώμους δύο δυναμικών κυριών. Δοσμένες, περπατημένες και πεπειραμένες, ανεξάρτητες και ελεύθερες, χάραξαν με τη δουλειά τους την οδό της δημοσιογραφίας στην Κύπρο. Κρατούν σαν τον Άτλαντα στη ράχη τους την «έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση» όπως λένε οι διαφημίσεις. Θέλει κόκκαλο, άποψη, ικανότητα λόγου και αντίλογου, ευγένεια και διπλωματία. Θέλει παρουσία σε οτιδήποτε γίνεται ανά πάσα στιγμή, και στη βραχονησίδα, και στην Ευρώπη και απανταχού στον πλανήτη. 

Το Τέταρτο είναι μια όαση στην οποία καταφεύγουμε μεταξύ 10.00-12.00 π.μ. όταν μεταδίδονται οι «ελαφριές» εκπομπές με σχολιασμό. Εκεί κυκλοφορούμε και το δειλινό και το βραδάκι, για τζαζ και κλασική μουσική, με ένα ενδιαφέρον σχολιασμό από τον παρουσιαστή της εκπομπής. Λίγη κουβέντα και πολλή μουσική! Αυτοί που επιλέγουν το Τέταρτο θέλουν μουσική! τόσο απλό. Μουσική όλων των χρωμάτων και αρωμάτων, ζωντανή, όχι play list… με ανθρώπους πίσω από το μεγάφωνο που το λέει η ψυχή τους. Και κυρίως χωρίς μάππα! 

Βέβαια εκεί στο μαγαζί του ΡΙΚ μετρούν με αριθμούς ακροαματικότητας, τουτέστιν ππαρά. Λογιστές είναι επικεφαλής, λογικό! Η ζώνη της ενημέρωσης των έξι δεν αποφέρει, τους είπαν, και την έκοψαν! Ένα ξέρω, με τον καφέ μου ακούω εναλλάξ Κατερίνα στον Πολίτη, Βρεττού ή Πολυκαρπία (Πόλα για όσους δεν ξέρουν) στο Τρίτο, συνεπικουρούμενες από τη γλυκιά φωνή της Δέσποινας και αυτό τρεις φορές ημερησίως. Είμαι λάτρης του ραδιοφώνου και είναι μέρος της καθημερινότητάς μου.  

Θέλουν αλλαγές και ψηλή ακροαματικότητα; Ιδού η Ρόδος. Γιατί δεν μετατρέπουν το Πρώτο ή το Δεύτερο πρόγραμμα σ’ ένα σούπερ αθλητικό κανάλι! Να ακούνε ποδόσφαιρο όλο το εικοσιτετράωρο, από τη Βραζιλία, στο Manchester, στο γήπεδο του Ολυμπιακού ή της Δόξας Κατωκοπιάς! Ό,τι θέλουν, ό,τι κάνει χαρά στην ψυχούλα τους. Μεταδόσεις μάτς, συνεντεύξεις από τα κοπέλλια, τους αρχηγούς, τους παρακοιμώμενους, τους παράγους, ένα κανάλι όλο αθλητισμός και όχι μόνο μάππα. Και μπάσκετ και κολύμπι και ό,τι άλλο θέλουν, εξ άλλου mens sana in corpore sano! Τουτέστιν «νους υγιής εν σώματι υγιεί»! Ό,τι καλύτερο και για τη νεολαία μας για να κρατηθούν μακριά από τα άλλα σαθρά που τους απειλούν. Ένα κανάλι καθαρού αθλητισμού.  

Να αφουγκραστούν λίγο κι εμάς τους περίεργους, τους συναισθηματικούς οραματιστές, τους wannabe τελειομανείς των οποίων η ηλικία τελειώνει σε… άντα, ήντα και όντα! Θέλουμε ένα Τρίτο που να πετά και να μας γεμίζει τις μπαταρίες! Που να περιέχει την Κύπρο και τον κόσμο όλο. Πρώτιστα ενημέρωση αξιόπιστη, σωστή, που να μην άγεται και φέρεται από κυβερνητικά κύματα και σαπιοκάραβα. Θέλουμε εκπομπές από δημοσιογράφους που να μην μπορεί να τους πάρει κανένας δαίμονας. Τους θέλουμε ελεύθερους και περήφανους. Δε θέλουμε την κυπριακή κακέκτυπη έκδοση του stand-up comedians σε πρωινάδικα. Θέλουμε Ελληνικά σωστά, αν θέλετε και Κυπριακά, χωρίς να τα εξευτελίζουμε! Θέλουμε μουσική, ελληνική και ξένη, μας κάνει να ξεχνάμε τα της βραχονησίδας μας, τις μικρότητες και τη μιζέρια. Θυμάμαι τη μάνα μου που άκουγε τον Αττίκ στο ράδιο κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί. Θέλουμε συζητήσεις που να σηκώνουν τις τρίχες της κεφαλής μας κάγκελο όταν ακούμε αλήθειες. Kριτική καλόπιστη, ουσιαστική, το ραδιόφωνο αποκαλύπτει, δεν δείχνει πρόσωπο, μακιγιάζ, ρυτίδες και μπότοξ! Θέλουμε ενημέρωση και εκτός του ομφαλού μας. Θέλουμε προγράμματα ιστορικά, δέστε ένα pod cast του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου που λέγεται «Διορθωτικά μαθήματα ιστορίας». Θα μπορούσατε να δίνετε φωνή για παράδειγμα σ’ ένα συγγραφέα τη βδομάδα, να παρουσιάζεται ένα βιβλίο, ένας καλλιτέχνης να επεξηγεί το έργο του ή τον Γολγοθά του. Ένας παππούς, μια γιαγιά να περιγράφουν τη δική τους ζωή: τη Λευκωσία που χάσαμε, τη Λάρνακα των Πιερήδηδων, την Πάφο του Γαλατόπουλου, την Αμμόχωστο του Πωλ Γεωργίου, τη Λεμεσό του Πλουτή, την Κερύνεια της Ρήνας, τη Μόρφου του Λουκή Ακρίτα, την Κοντέα του Χαμπή… Προσοχή όμως όχι με μιξοκλάματα και «Δεν Ξεχνώ» και κρυφοεθνικιστικά και παπαδίστικα παραφρενάλια και κρυπτομηνύματα. Προγράμματα για πόλεις, χωριά, την οικολογία, τη γεωγραφία, την κλιματική καταστροφή που θα μας έρθει… συμβουλές πώς να καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα. Εκπομπές για τη γλώσσα και την παράδοση, ναι, οι βραδινές ώρες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν θεατρικά αναγνώσματα, ακόμα και αυτά τα παρεξηγημένα κυπριώτικα σκετς! 

Θέλει κέφι και ανθρωπιά ένα ραδιόφωνο για να πετύχει. Όχι μόνο αριθμούς! 

Ελεύθερα, 11.9.2022.