Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε το Ανώτατο κατήρτισε κώδικα δεοντολογίας, για εξαίρεση δικαστών τον οποίο και ανακοίνωσε, όπου καθόρισε βαθμούς συγγένειας και άλλα με σκοπό να νιώθει το κάθε ενδιαφερόμενο μέρος ότι έχει αντικειμενική δικαστική αντιμετώπιση.
Κατέφθασε η GRECO και υποσχεθήκαμε στον κόσμο φούρνους και παξιμάδια. Η πολύχρονη πείρα μου στον χώρο των δικαστηρίων, μου δίνει το δικαίωμα να εκφράσω άποψη για το πριν το τώρα και μετά.
Το προ τριαντακονταετίας Ανώτατο παρά το ότι ήτο απλησίαστο και απόμακρο από τον δικηγορικό κόσμο και μάλιστα για τους νεαρούς δικηγόρους, θέλω να πω ότι οι πλείστες των αποφάσεων του, μύριζαν απόφαση του Ανωτάτου, μπορούσες να βγάλεις συμπεράσματα να μελετήσεις και να ενδιατρίψεις. Δεν μου διαφεύγει ότι τότε οι ανάγκες ήταν λιγότερες καθώς και τα θέλω. Προ δεκαετίας η κατάσταση άλλαξε αρκετά, όχι προς το καλύτερο, αλλά λιγότερο προς το χειρότερο και τούτο γιατί άλλαξαν παρά πολλά, με κύρια αλλαγή την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις απαιτήσεις των καιρών.
Η τελευταία δεκαετία ίσως είναι η χειρότερη με διαφορά από τις άλλες. Οι πλείστοι των διορισμών σε δικαστές Ανωτάτου στερούνται νομικής επάρκειας, τα δε προσόντα τους δεν ικανά για μια τέτοια θέση. Οι απαιτήσεις των καιρών, το πνευματικό επίπεδο των πολιτών της χώρας, η ηλεκτρονική επανάσταση και τα δικαιολογημένα θέλω της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλαξαν εντελώς τις ισορροπίες. Οι νέες γενιές συναδέλφων, και ευτυχώς, είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο κατάρτισης και καινοτομιών πλην όμως το αλάθητο των δικαστών του Ανωτάτου είναι αρνητικός παράγοντας. Μιλούσαμε και μιλούμε όλοι για αλλαγές, την μόνη «αλλαγή»που είδαμε ήτο ο κώδικας δεοντολογίας για εξαίρεση δικαστών.
Να μείνω για λίγο στο πιο πάνω κώδικα.
Αν για τον οποιονδήποτε λόγο το μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αυτοεξαιρεθεί ή δεν κάνει αποδεκτό αίτημα για εξαίρεση, ποιο είναι το επόμενο βήμα. Η θέση – απόφαση τού εν λόγω δικαστή έχει το τεκμήριο του αλάθητου.
Και πραγματικά ερωτώ γιατί ένας δικηγόρος να ζητά την εξαίρεση κάποιου μέλους του Ανωτάτου, τη στιγμή που υπάρχει πιθανότητα να μη γίνει δεκτό το αίτημά του. Όχι μόνο δεν θα το επιχειρήσει, αλλά θα υποκλιθεί μπροστά στην εντιμότητα του δικαστή. Κύριοι, να μην κοροΐδευόμαστε. Πρέπει ν’ αντιληφθούν κάποιοι δικαστές του Ανωτάτου, ότι το αλάθητο του πάπα είναι παρωχημένων εποχών. Είναι αδιανόητο μια απόφασή σας, κακόδικη άδικη και ανεπαρκής να γίνεται προσκυνητάρι για τους πιστούς.
Οι εγωϊσμοί και ετσιθελισμοί πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από μία λανθασμένη απόφαση, γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει νομικό όπλο να την αμφισβητήσει, να την ελέγξει είτε ή ίδια ή κάποια Τρίτη αρχή. Το να φωλιάζει στην σκέψη του Δικαστή του Ανωτάτου ότι εμένα αυτή είναι η απόφασή μου και όπου θέλει ας πάει, γιατί δεν μπορεί να πάει πουθενά, αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Ποιος νέος δικηγόρος έχει το θάρρος ή θα έχει το θάρρος ν’ αντιμετωπίσει τέτοιες νοοτροπίες;
Φίλοι του Ανωτάτου.
Έχετε υποχρέωση να θεσπίσετε κανονισμούς. Νοοτροπίες Γολιάθ δεν είναι για τις σημερινές εποχές. Τότε παρουσιάστηκε ένας Δαβίδ, σήμερα θα παρουσιαστούν αρκετοί. Μπορεί ο Φιλισταίος γίγαντας με ύψος περίπου 2,5 μέτρα ν’ απέκτησε ύφος, υπεροψία και αλαζονεία, αλλά ο Δαβίδ τον προσγείωσε.
Αν κάποιοι και εννοώ μέλη του Ανωτάτου, δεν είναι σε θέση να βρεθούν αντιμέτωποι με τις υγιής προκλήσεις των καιρών και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς δεν έχουν άλλη επιλογή από του να δώσουν την ευκαιρία σε νέους, χαρισματικούς και με νομική επάρκεια, να τους αντικαταστήσουν. Το 2004 ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2019 άκουσον, άκουσον, δήθεν καθιερώσαμε κώδικα δεοντολογίας εξαίρεσης δικαστών.
Δηλαδή μέσα σε δεκαπέντε χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε «κώδικα», έναν κώδικα που όμοιός του δεν υπάρχει. Ζητάς την εξαίρεση του δικαστή, σου λέει δεν εξαιρούμαι κατά την κυπριακή κόψε το λαιμό σου και τέλειωσε.
Ναι κύριοι, αυτός είναι ο κώδικας, εμείς παπάδες εμείς τατάδες. Και αν η απάντηση του δικαστή είναι, λυπούμαι κύριε δεν πρόκειται να εξαιρεθώ.
Η απάντηση του δικηγόρου είναι ευχαριστώ, και φεύγοντας ο δικηγόρος θα μονολογεί. Τι έκαμα ο βλάκας, έκαμα κάτι ορθό ή είναι λάθος. Υπήρχε θέμα να τα βάλω με τους ΘΕΟΥΣ; Και αν από αύριο αρχίσουν να ρίχνουν κεραυνούς ΟΙ ΘΕΟΙ εναντίον μου και αν από αύριο τους γίνω το μαύρο πρόβατο τι θα γίνει; Φτάσαμε σε κατάσταση για γέλια.
Φίλοι εφέτες και πρώην συνάδελφοι. Μην περιμένετε μόνο από τους άλλους. Πρέπει ν’ αλλάξετε νοοτροπίες. Όσα δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει το έδρανο, τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει και η έδρα. Η έδρα πρέπει να ελέγχεται είτε της αρέσει είτε δεν της αρέσει.
Η δικαιοσύνη είναι ύψιστον αγαθό και πρέπει ο κάθε πολίτης να νιώθει ότι την έχει και είναι αντικειμενική. Η δικαιοσύνη πρέπει να τυγχάνει σεβασμού, πρώτα απ’ αυτούς που την απονέμουν. Η δικαιοσύνη είναι θεός είναι έννοια είναι αξία. Αυτοί που την απονέμουν είναι άνθρωποι. Πρέπει να είναι σεμνοί, επαρκείς, ψυχικά και πνευματικά ισορροπημένοι. Το δεν μπορεί να μ’ αγγίξει κανείς, είναι εγωιστικό και άκρως επικίνδυνο.
Φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον. Λέμε αυτό, όταν απελπιζόμαστε από τις επανειλημμένες, όμως μάταιες προσπάθειές μας για βελτίωση αδιόρθωτων ανθρώπων. Η θέση μου είναι να συνεχίσει η προσπάθεια.
*Δικηγόρος.