Εδώ και χρόνια τα γράφουμε και τα ξαναγράφουμε, καταντώντας κουραστικοί, σε σχέση με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών.
Είμαστε στα τέλη Μαρτίου και υπάρχουν πέντε οργανισμοί που λειτουργούν παράνομα, καθώς δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός τους από τη Βουλή.

Μάλιστα, μόνο ένας από αυτούς και συγκεκριμένα η ΔΕΦΑ έχει προωθήσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή τον προϋπολογισμό του. Δεν έχουν κατατεθεί οι προϋπολογισμοί του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνίας, του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Συμβουλίου της Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.


Σε αυτούς τους οργανισμούς εργάζονται δεκάδες υπάλληλοι, οι οποίοι είναι δεδομένο πως τέλος του μήνα θα μείνουν απλήρωτοι, καθώς δεν έχουν προϋπολογισμό και είναι παράνομο να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή.


Συνεπώς, λόγω της μη συμμόρφωσης με τους νόμους και το Σύνταγμα έχουν θυματοποιηθεί δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση θα πληρωθούν μέσα Απριλίου.


Σε αυτή την περίπτωση, καμία ευθύνη δεν έχει η Βουλή, η οποία παρά τις προειδοποιήσεις που κάνει κάθε χρόνο δεν εισακούεται και πολλοί οργανισμοί δεν συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα.

Δηλαδή, δεν καταθέτουν μέχρι τον Οκτώβριο τους προϋπολογισμούς στη Βουλή και φτάνουμε σε φαινόμενα να εκπνέουν και τα δωδεκατημόρια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου χωρίς να έχουν προϋπολογισμό!


Πέραν της κάλυψης των μισθών των εργαζομένων, οι οργανισμοί δεν μπορούν να δαπανήσουν ούτε ένα σεντ για την κάλυψη των υπόλοιπων λειτουργικών τους δαπανών, με αποτέλεσμα για ένα τρίμηνο να υπολειτουργούν.

Κάθε φορά που παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο, διαπιστώνουμε μια αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει πως για την καθυστέρηση ευθύνονται οι οργανισμοί, οι οποίοι δεν προωθούν έγκαιρα ενώπιον του ,τους προϋπολογισμούς.


Από την άλλη, τα νομικά πρόσωπα υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, καθώς αυτά προωθούν έγκαιρα τους προϋπολογισμούς στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο με την σειρά του απαιτεί από αυτούς να προχωρούν σε αλλαγές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επικοινωνία και να αποστείλουν με καθυστέρηση τα κείμενα στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα πρέπει να απαιτούν από τις διοικήσεις αλλά και τις ηγεσίες των οργανισμών να καταθέτουν έγκαιρα τους προϋπολογισμούς τους. Και θα πρέπει να απαιτούν να λογοδοτήσουν κάποιοι για την καθυστέρηση, η οποία πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς μισθό.


Το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρέπει να απαιτήσουν από τις ηγεσίες των οργανισμών να τηρούν το νόμο.


Πάντως, την περασμένη Πέμπτη, παρόλο που το Υπουργείο Ενέργειας κατάθεσε εκείνη την ημέρα τον προϋπολογισμό της ΔΕΦΑ στη Βουλή, απαίτησε από το Κοινοβούλιο να τον εγκρίνει αυθημερόν και υπό τη μορφή του κατεπείγοντος τον προϋπολογισμό.


Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου για να θέσει προς έγκριση τον προϋπολογισμό. Πρόταση την οποία απέρριψαν τόσο η Πρόεδρος της Βουλής όσο και η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται.


Η καθυστέρηση παραπέμπει σε μια καραμπινάτη παρανομία, η οποία έχει και τις ευλογίες του κράτους διαχρονικά. Είναι καιρός το κράτος να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εναντίων όσων οργανισμών που δεν εφαρμόζουν τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες.


Μόνο με αυτό τον τρόπο κάποιοι θα συμμορφωθούν,
καθώς μόνο με τις συστάσεις δεν φαίνεται να ιδρώνει τον αυτί τους. Δυστυχώς, λόγω της ασυνέπειας, του κακού προγραμματισμού και της ασυνεννοησίας τη νύφη την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν θα μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.