Ο Μάριος Χριστοφίδης, με αφορμή τις πρόσφατες εικόνες από το κατεχόμενο Τρίκωμο, υποστηρίζει πως επείγεται να γίνουν κινήσεις από τη δική μας πλευρά ώστε να αποτραπούν τα τετελεσμένα που δημιουργούν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα…
Η μόνη διαφορά της λύσης των Δύο Κρατών π Απαιτούνται επειγόντως ου επικαλούνται Τουρκία και Τ/κ και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είναι η ονομασία της ομοσπονδίας, η μια διεθνής προσωπικότητα και η μια ιθαγένεια. Κατά όλα τα άλλα η λύση των Δύο Κρατών και η λύση ΔΔΟ είναι παρόμοια συστήματα διακυβέρνησης. Μάλιστα, η ΔΔΟ που μας προτείνεται ως λύση του Κυπριακού εάν δεν δίνει την εντύπωση Δύο Κρατών δίνει σίγουρα την εντύπωση Συνομοσπονδίας. Ομόσπονδη κεντρική κυβέρνηση με βέτο και ρατσιστικό διαχωρισμό Ε/κ και Τ/κ σε ξεχωριστές Πολιτείες δεν είναι Ομοσπονδία αλλά κεκαλυμμένη Συνομοσπονδία. Ίσως, η καλύτερη λύση για την Κύπρο υπό τας περιστάσεις να είναι το Ομόσπονδο Ελβετικό Σύνταγμα (4 εθνότητες / 4 γλώσσες ) έστω και με λίγα συνομοσπονδιακά στοιχεία, ενώ η προτεινόμενη ΔΔΟ περιέχει παρά πολλά συνομοσπονδιακά στοιχεία.
Απαιτούνται επειγόντως κίνητρα προς την Τουρκία για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλιώτικα ο χρόνος θα μετατρέψει την ντε φάκτο διχοτόμηση σε ντε γιούρε πολύ σύντομα με όλη την ανάπτυξη και με την ταχύτητα που εκτελείται στα κατεχόμενα.
Εάν βέβαια πειστεί η Τουρκία για έναρξη συνομιλιών, κανένας δεν εγγυάται ότι δεν θα επιμένει στα δυο κράτη αφού αυτή είναι η επίσημη θέση της μετά το Κραν Μοντανά και αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό και θα είναι και το πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Η τρομακτική οικιστική ανάπτυξη που έδειξε τo Omega tv στην εκπομπή «Αιχμές» στο Τρίκωμο Αμμοχώστου, που έχει μετατραπεί σε μεγαλούπολη μέχρι τη θάλασσα, αποδεικνύει πόσο τρομακτικά δύσκολο έχει καταντήσει το Κυπριακό και πόσο δύσκολο θα είναι το περιουσιακό που θα είναι άλυτο ή υπέρ του χρήστη. Σίγουρα το Τρίκωχο είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πόσο έχουν μεταμορφωθεί ολόκληρες (έκτος το φάντασμα Βαρώσι) οι κατεχόμενες περιοχές που σταδιακά θα γίνουν αγνώριστες στους Ε/κ πρόσφυγες που τακτικά επισκέπτονται τον βορρά για να δουν τα σπίτια τους.
Μακάρι αυτά να μην είναι σημεία των καιρών «ότι δεν λυέται, κόβεται» και αφού φαίνεται να είναι, τότε επείγεται να γίνουν πράξεις και όχι λόγια προς αποτροπή των τετελεσμένων που δημιουργούν οι Τούρκοι με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και βέβαια απαιτώντας πρακτικά μέτρα από την ΕΕ και όχι μόνο απλές δηλώσεις και αναφορές συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε μια πραγματική συμπαράσταση και αλληλεγγύη από την ΕΕ, έτσι ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη. Ταυτόχρονα όμως, δεν θα πρέπει να αναμένουμε μόνο από τρίτους να λύσουν το εθνικό μας πρόβλημα. Θα έπρεπε από καιρό να ετοιμαστεί ένα πακέτο προτάσεων που να δελεάζει την Τουρκία και κυρίως τους Τ/κ και να προταθεί μέσω του Γ.Γ. του ΟΗΕ με σκοπό το σπάσιμο του αδιεξόδου πριν να είναι –ή εάν δεν είναι ήδη– αργά.
Η οικοδομική ανάπτυξη στο Τρίκωμο αποδεικνύει ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον της λύσης του Κυπριακού, γι’ αυτό επείγει άμεση δράση. Οι αρχαίοι Ελληνες για τον χρονον έλεγαν : «Το ρόδον ακμάζει βαιόν χρόνον· ήν δε παρέλθει ζητών ευρήσεις ου ρόδον, αλλά βάτον» (το τριαντάφυλλο ανθίζει για πολύ λίγο χρόνο· εάν αυτός παρέλθει δεν βρίσκεις τριαντάφυλλο αλλά θάμνο). Αυτή είναι η Κύπρος…