Στις αρχές Μαΐου, το Ηνωμένον Βασίλειο και ο κόσμος ασχολείτο με ένα μόνο γεγονός: Τη στέψη του Καρόλου ΙΙΙ. Στην έβδομη δεκαετία της ζωής του ο Κάρολος εστέφθη στο τέλος μονάρχης της χώρας του. Διάδοχος μιας πολύ αγαπητής για τους Βρετανούς μητέρας, ο υιός πρέπει να προσπαθήσει να φανεί αντάξιος της μητέρας.
Έγιναν αρκετά έξοδα για το γεγονός αυτό, αλλά αυτά υπερκαλύφθηκαν από τα έσοδα, που ήσαν και είναι κατά πολύ περισσότερα. Παρέλαση στους δρόμους του Λονδίνου, αεροπλάνα, drones, πεζικό, ιππικό, αργίες κ.λπ. Από την άλλη μεριά, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στο Λονδίνο για το γεγονός, κατέλαβαν τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας αλλά και παραπλήσιων περιοχών, και άρχισαν να ξοδεύουν για το μεγάλο γεγονός.
Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου αγαπούν γενικά τη βασιλική οικογένεια. Υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά πολύ μικρές.
Στη Κύπρο τρεις εκπατρισθείσες Βρετανίδες από χρόνια τώρα διατηρούν ένα δημοφιλές μαγαζί. Την ημέρα της στέψης το έκλεισαν με την εξής αγγελία προς τους πελάτες τους: «Closed because of coronation» (= Κλειστό λόγω στέψης). Έτσι βλέπουν οι Βρετανοί τη βασιλική τους οικογένεια.
Σχετικά με την ίδια τη στέψη, ήθελα να αναφέρω ότι κάθε αντικείμενο που έφεραν ο Κάρολος και η Καμίλλα είχε τη δική του ιστορία. Έτσι π.χ. ο Κάρολος ΙΙΙ έφερε τη κορώνα (στέμμα) του Αγίου Εδουάρδου, η Καμίλλα διάλεξε την κορώνα της βασίλισσας Μαίρης, όταν εστέφθη με το σύζυγό της Γεώργιο τον V το 1911.
Όσον αφορά σ’ εμάς τους Έλληνες, η στέψη αυτή έχει ένα μήνυμα, που πρέπει να το δούμε και να το ανακινήσομε ίσως. Ο νέος βασιλιάς, στη στέψη του, ζήτησε βυζαντινή χορωδία να ψάλλει για να αντιπροσωπεύσει τους ορθόδοξους χριστιανούς. Αυτό ήτο κάτι περισσότερο απ’ ό,τι ζήτησε από τις άλλες διαιρέσεις του χριστιανισμού ή άλλων θρησκειών. Η κατανυκτική ψαλμωδία ήταν πλεονέκτημα για την τελετή αλλά και για το ελληνικό στοιχείο. Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι ο Κάρολος επεσκέφθη επίσημα την Ελλάδα ως διάδοχος του θρόνου, όπου έδωσε δείγματα της φιλίας του. Δεν θα ’ταν άσχημο να μην ξεχασθούν αυτά μαζί βέβαια με όλα τα εναντίον της οικογενείας του, που του καταμαρτυρούνται.
* Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.