Την περασμένη βδομάδα επισκέφθηκε την Κύπρο, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις αρμοδιότητες του οποίου είναι και η εξασφάλιση του κράτους δικαίου που περιλαμβάνει βεβαίως και την λήψη μέτρων για πάταξη της διαφθοράς όπως προβλέπει η Συνθήκη εναντίον της διαφθοράς την οποία επικύρωσε και η Κύπρος από τις 23/2/2009. Η Συνθήκη αυτή επιβάλλει στα κράτη που την έχουν αποδεχτεί λεπτομερείς και εκτενείς υποχρεώσεις για την αποτροπή αλλά και την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. 

Βλέπουμε συχνά σε δημοσιεύματα περιγραφή περιπτώσεων διαφθοράς σ’ όλα τα επίπεδα που περιλαμβάνουν και ενέργειες υψηλών ισταμένων αξιωματούχων του κράτους κατά την άσκηση των εξουσιών τους, αλλά και περιπτώσεις ιδιωτών που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Πολλά τέτοια περιστατικά είναι ήδη πασίγνωστα. Δεν βλέπουμε όμως την λήψη αποτελεσματικών μέτρων από μέρους των αρμοδίων κρατικών αρχών όπως προβλέπει η εν λόγω Συνθήκη. 

Υπήρξε μια επιτροπή που εξετάζει θέματα διαφθοράς χωρίς όμως να έχει προβεί ως τώρα σε εκτελεστές ενέργειες εναντίον προσώπων που διέπραξαν πράξεις διαφθοράς. Δεν είναι εύκολο το έργο της βέβαια προκειμένου ιδίως για πράξεις διαφθοράς από ανώτατους αξιωματούχους του κράτους γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν η εξουσία ήταν ένα αποτελεσματικό φόβητρο για τους παραπονούμενους ή τους καταγγέλλοντες, οι οποίοι θέλουν να παταχθεί η διαφθορά στην μικρή μας χώρα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο δεδομένου ότι η διαφθορά έχει επεκταθεί όπως την επιδημία σε ολόκληρο τον ελεύθερο χώρο της χώρας. Ακούσαμε για φρικτές μορφές του προβλήματος σ’ όλους τους χώρους της κρατικής εξουσίας. Πρόσφατα υπήρξαν πολλά σχετικά δημοσιεύματα που προκαλούν τις συνειδήσεις των συμπατριωτών μας. Αρχίζουν με την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων και φθάνουν μέχρι την κορυφή της πολιτικής εξουσίας.  

Διερωτώμαι γιατί δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες τα αρμόδια όργανα για να πατάξουν έκδηλες διεφθαρμένες πράξεις; Προσωπικά έχω καταγγείλει και δικαστικά έκτροπα όπως είναι μία υπόθεση εις βάρος ενός ζεύγους εναγόντων (ονόματι Βαρδάκη) για την οποία έστειλα επιστολές πριν χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς να πάρω ακόμη απάντηση. 

Πρόσφατα διάβασα ότι το δικηγορικό σώμα έχει καταδικάσει αρκετά δικηγορικά γραφεία για την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων. Δεν δόθηκαν όμως ονόματα και διερωτώμαι εγώ και πολλοί άλλοι γιατί; 

Εισηγούμαι να μελετηθεί ξανά η πιο πάνω Συνθήκη αφού στο μεταξύ τόσα χρόνια δεν λήφθηκαν επαρκή μέτρα (περιλαμβανομένου νομοθετικών) όπως προβλέπει αυτή. Kαι είναι περίεργο τι θα λεχθεί στον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ για το θέμα αυτό. Όσο δεν προωθούνται  πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς είμεθα όλοι υπεύθυνοι μαζί με τους ανεπαρκείς αρμοδίους. 

Ελπίζω να βγει επιτέλους σύντομα κάποιο φως από την σήραγγα. 

⦁    Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.