Η κυπριακή πολιτεία μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών αποφάσισε μέσω της Αστυνομίας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών να ελέγξει την εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.
Η σχετική ειδησεογραφία στον «Φιλελεύθερο» αναφέρει ανάμεσα σ’ άλλα και τα εξής:
«Μετά που ατόνησαν οι έλεγχοι για το κάπνισμα σε νυχτερινά κέντρα και χώρους εστίασης με αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα τασάκια στους κλειστούς χώρους, ξανάρχισαν με κοινές εφόδους Αστυνομία και Υγειονομικές Υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 28 Απριλίου, 2023 έχει ξεκινήσει παγκύπρια εκστρατεία με λειτουργούς των Υγειονομικών Υπηρεσιών, για πάταξη του φαινομένου του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, με σκοπό την εφαρμογή του Περί Προστασίας της Υγείας Νόμου. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα διενεργούνται έλεγχοι, κατά τις νυχτερινές κυρίως ώρες, ιδιαίτερα Παρασκευή και Σάββατο, σε νυκτερινά κέντρα, καθώς και σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα.
Τα πρόσωπα, τα οποία εντοπίζονται να παραβιάζουν τη σχετική Νομοθεσία υπόκεινται στις πρόνοιες του Νόμου. Υπενθυμίζεται το κοινό ότι, η εξώδικη ρύθμιση για τους παρανομούντες (θαμώνες) ανέρχεται στα 85 ευρώ, ενώ καταγγέλλονται επίσης και οι ιδιοκτήτες ή οι υπεύθυνοι των κέντρων αναψυχής».
Η συγκεκριμένη απόφαση αν και ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση και ως εκ τούτου χαιρετίζεται.
Οφείλουμε να πούμε πως, στην Κύπρο υπάρχουν αρκετές νομοθεσίες που δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Η μη εφαρμογή των νόμων αποτελεί προσβολή προς την ίδια τη Δημοκρατία, αλλά και τεράστια ασέβεια προς το Κοινοβούλιο που ψηφίζει τους σχετικούς νόμους. Η μη εφαρμογή των νόμων οδηγεί στην αναρχία.
Το κάπνισμα πέραν του ότι απειλεί σοβαρά την υγεία των καπνιστών, (τους αναγνωρίζουμε βέβαια το δικαίωμα στην επιλογή της συγκεκριμένης συνήθειας), συμβάλλει και στη ρύπανση του περιβάλλοντος, που ήδη είναι επιβαρυμένο.
Και επειδή αναφερόμαστε στα θέματα της προστασίας της δημόσιας υγείας, συνειρμικά το μυαλό πάει σε μια άλλη νομοθεσία που προνοεί τη σύσταση Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας. Επιτροπές με συγκεκριμένα καθήκοντα και όρους εντολής ώστε να προλαμβάνονται και να περιορίζονται τα εργατικά ατυχήματα.
Η σύσταση των συγκεκριμένων Επιτροπών, (που δυστυχώς απουσιάζουν σε πάρα πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις), αποτελεί νομική ευθύνη των εργοδοτών.
Θα ήταν καλό και χρήσιμο να γίνει και γι’ αυτό το θέμα μια εκστρατεία ελέγχου με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και τούτο γιατί είπαμε εξ’ αρχής πως οι νομοθεσίες ψηφίζονται για να εφαρμόζονται και όχι για να φυλάγονται στις βιβλιοθήκες της Βουλής, των υπουργείων και της Γενικής Εισαγγελίας.
Υ.Γ.: Οι ποινές για τον έλεγχο του καπνίσματος πρέπει να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές και να δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων υποστατικών ανέχονται ή επιτρέπουν τη συγκεκριμένη παρανομία. Η δημόσια διαπόμπευση σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί πολύ θεραπευτικά…
*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος