Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσφυγας από την Κερύνεια, γράφει για την τεχνητή νοημοσύνη και τον άνθρωπο…
Θα πληροφορηθήκατε φίλοι μου, την είδηση ότι, ο εκ των εμπνευστών της τεχνητής νοημοσύνης, Jeffrey Hinton, παραιτήθηκε από την Google, μετά από διαπιστώσεις του, ότι ο κίνδυνος, η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη, είναι πλέον υπαρκτός.
Ας πάμε λίγα χρόνια πίσω. Στις 10 Φεβρουαρίου του 1996, ο παγκόσμιος πρωταθλητής όλων των εποχών, σκακιστής, Γκάρι Κασπάροφ, ηττήθηκε σε παρτίδα σκακιού, από τον υπολογιστή της ΙΒΜ, Deep Blue. Ο υπολογιστής αυτός, ήταν ικανός, να υπολογίσει ένα δισεκατομμύριο κινήσεις το δευτερόλεπτο. Υποχρέωσε τον πρωταθλητή σε ήττα! Σημειώνοντας την πρώτη νίκη κομπιούτερ, εναντίον ανθρώπου, στους κλασικούς όρους ενός τουρνουά. Μετά το τέλος του πρώτου αγώνα, ο Κασπάροφ, έμεινε αρκετή ώρα στην καρέκλα του και μελετούσε τις κινήσεις πάνω στη σκακιέρα. Αργότερα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Κάποιοι από το περιβάλλον του, είπαν ότι πήρε την ήττα αυτή, πολύ κατάκαρδα!
Το μόνο που δήλωσε ο Κασπάροφ, ήταν ότι διέκρινε βαθιά νοημοσύνη και δημιουργικότητα στις κινήσεις του υπολογιστή. Εξέφρασε δε, κάποιες διαμαρτυρίες ότι η ΙΒΜ, σε κάποια μεσοδιαστήματα του αγώνα, ενίσχυσε τον Deep Blue, κάτι που ήταν αντίθετο στους κανονισμούς. Η εταιρεία απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές, ωστόσο, το γεγονός αυτό, οδήγησε την εταιρεία στην αποσυναρμολόγηση τού υπολογιστή. Βέβαια, το τελικό σκορ ήταν 3-1, υπέρ του Ρώσου πρωταθλητή. Ο Γκάρι Κασπάροφ νίκησε τρία από τα πέντε παιχνίδια και τα υπόλοιπα δύο κατέληξαν σε ισοπαλία..
Λέτε να φτάσαμε στο σημείο φίλοι μου, όπου το δημιούργημα του ανθρώπου θα μπορεί να νικήσει αυτό τον ίδιο τον άνθρωπο; Αυτό, φαντάζει φοβερά επικίνδυνο! Θυμάμαι κάποιος καθηγητής μας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όταν το μάθημα αφορούσε την ανθρώπινη υπεροψία, μάς είχε δηλώσει στο πλαίσιο του μαθήματος Αγγλική Λογοτεχνία, ότι είναι μεγάλο αμάρτημα του ανθρώπου, «to play God». Δηλαδή να προσπαθεί να παραστήσει τον Θεό. Και αν το δούμε με θρησκευτικούς όρους, αυτό πραγματικά είναι μεγάλη προσβολή προς τη δύναμη του Κυρίου και τη ταπεινότητα που πρέπει να έχει ο άνθρωπος απέναντι στον Δημιουργό του. Ας ελπίσουμε, κλείνοντας, ότι δεν θα φτάσουν οι μηχανές, ποτέ σε σημείο να κερδίζουν τον άνθρωπο σε οποιοδήποτε τομέα. Αλλιώς η ανθρωπότητα κινδυνεύει όχι από εξωγήινους, αλλά από τα ίδια τα κατασκευάσματα της. Τα ρομπότ που ο ίδιος ο άνθρωπος κατασκευάζει για να τον υπηρετούν.