Ο Παναγιώτης Χειμώνας, πρώην κυβερνήτης των Κυπριακών Αερογραμμών και μέλος του προ-τελευταίου δ.σ. της εταιρείας, γράφει την άποψή του για το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα

Κάποιοι ίσως να θεωρούσαν ματαιότητα την επαναφορά του κεφαλαίου «Κυπριακές Αερογραμμές» οκτώ χρόνια μετά το τραγικό και εγκληματικό κλείσιμό τους. Αισθάνομαι όμως έντονα ότι για πολλούς από εμάς, που για δεκαετίες υπηρετήσαμε αυτή την Εταιρεία, η σιωπή θα ισοδυναμούσε με συνενοχή. Η απόκρυψη από την κοινή γνώμη γεγονότων και παραμέτρων που στοχευμένα οδήγησαν σε αυτή την επαίσχυντη, για τη χώρα μας, εξέλιξη, κρίνω πως θα ήταν ανέντιμη στάση. 

Υπήρξα κυβερνήτης αλλά με τιμή υπηρέτησα και ως μέλος του δ.σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, μέχρι και δύο μήνες πριν το κλείσιμο τους. Αντικατασταθήκαμε όμως εν μία νυχτί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν έξι συνολικά μέλη του δ.σ. εκδηλώσαμε έντονα την αντίδρασή μας στη διαφαινόμενη μεθόδευση για «λουκέτο» των Κ.Α. και που διαφωνούσαμε με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς των τότε αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης. Είναι γι’ αυτό, που μετά το άδοξο τέλος των Κ.Α. με όλες τις αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, επιθυμώ ως άνθρωπος που βίωσα γεγονότα και καταστάσεις να διατυπώσω τη δική μου μαρτυρία για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο γράφτηκε ο τραγικός επίλογος. 

1. Αποτελεί καθαρό ψέμα και παραπλάνηση ο ισχυρισμός ότι η Κομισιόν ζήτησε το κλείσιμο των Κ.Α. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή στην εξυγίανση της εταιρείας και την επαναφορά της σε πορεία ανάκαμψης και κερδοφορίας. Η απόφαση για κλείσιμο υπαγορεύτηκε στην πραγματικότητα από τα υπουργεία Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων, τα οποία έδιναν σταθερά το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι οι Κ.Α. είναι «χαμένη υπόθεση».

2. Στην Ευρώπη υπήρχαν και υπάρχουν και άλλες εταιρείες με πολύ χειρότερα οικονομικά προβλήματα από τις Κ.Α. Όμως οι κυβερνήσεις των χωρών όπου λειτουργούν, πράττουν το παν για να τις κρατήσουν στη ζωή για ευνόητους λόγους.

3. Την ίδια ώρα που από το διορισθέν από την κυβέρνηση δ.σ. λαμβάνονταν και εφαρμόζονταν τολμηρότατες και πολύ δύσκολες αποφάσεις για δραστική μείωση του προσωπικού, μείωση του στόλου, κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων κ.λπ., που μάλιστα έφερναν απτά και πολύ θετικά αποτελέσματα, οι τέως υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών δεν έχαναν ευκαιρία να μιλούν απαξιωτικά για την εταιρεία και να αφήνουν υπονοούμενα για αναπόφευκτο κλείσιμο της. Αυτή η τακτική υπήρξε καταστροφική, καθότι μεγάλη μερίδα του επιβατικού κοινού υπό το φόβο ενός ξαφνικού «λουκέτου» ακύρωνε μαζικά κρατήσεις ή έκανε άλλες επιλογές.

4. Ενώ οι Κ.Α. έδιναν μάχη για να κερδίσουν το στοίχημα της επιβίωσης, στο παρασκήνιο τα συμφέροντα ξένων αεροπορικών εταιρειών που από καιρό επένδυαν στην εξαφάνιση του κρατικού αερομεταφορέα της Κύπρου, συνταυτίζονταν και συντονίζονταν με τα συμφέροντα συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων και δικηγορικών γραφείων, που, δυστυχώς, συμπεριφέρθηκαν με ιδιοτέλεια, περιφρονώντας τα συμφέροντα της χώρας μας.

5. Από τα €55 εκατ. που ήταν οι ζημιές των Κ.Α. όταν αναλάμβανε το τελευταίο δ.σ. στις 29 Μαΐου 2013, έγινε κατορθωτό αυτές να μειωθούν σε λιγότερο από €18 εκατ. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτών που συναίνεσαν στον αφανισμό ενός τόσο νευραλγικού οργανισμού για τη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν. Κρίμα που η Κύπρος ξέμεινε από τον κρατικό της αερομεταφορέα, ο οποίος βρισκόταν σταθερά στον κατάλογο των πιο ασφαλών αεροπορικών εταιρειών διεθνώς. Το κενό είναι δυσαναπλήρωτο και οι επιπτώσεις λειτουργούν ήδη σε βάρος των συμπολιτών μας, της κυπριακής οικονομίας, της εθνικής μας υπόστασης και αξιοπρέπειας. Το κενό αυτό, ήρθε η κυβέρνηση να το «καλύψει» με ετήσια κρατική χορηγία 165 εκατ. ευρώ προς ξένες αεροπορικές εταιρείες, με χρήματα από τον φορολογούμενο πολίτη!