ΓΙΑ μια ακόμη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει τη συνδρομή της FRONTEX για τον περιορισμό των ροών μεταναστών από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής. Τούτο έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου κατά την προ ημερών άτυπη Υπουργική Συνάντηση των ΜED5 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος), που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα. Ως αποτέλεσμα των όσων συζητήθηκαν ήταν και το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου, υπάρχει σχετική αναφορά για την κατάσταση στη χώρα μας. Οι πέντε εκπρόσωποι της ομάδας των MED5 υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, θέτοντας εκ νέου τις θέσεις τους αναφορικά με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τις επιστροφές και τον μηχανισμό μετεγκατάστασης, όπως αυτές διατυπώθηκαν και κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε. Σε σχέση με την Κύπρο γίνεται ειδική αναφορά σε μια σειρά θέματα, περιλαμβανομένης ειδικής επισήμανσης για να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα θέματα που αφορούν την «Πράσινη Γραμμή» λόγω των ιδιαιτεροτήτων που ισχύουν, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ενημερώνει συνεχώς, όπως συναφώς έχει γίνει κι από τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών στη Μάλτα, για τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών από Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής. Υπό το φως όλων αυτών των ζητημάτων ζητήθηκε από τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX όπως ο Οργανισμός συνδράμει την προσπάθεια της Κύπρου, ούτως ώστε να υπάρξει περιορισμός των εν λόγω ροών, οι οποίες προκύπτουν, κυρίως, μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.
ΟΙ χώρες του νότου, της Μεσογείου, βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με το μείζον ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Είναι άλλωστε αυτά τα κράτη, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι τα πρώτα που βρίσκουν οι διακινητές. Είναι δε προφανές ότι οι πρόσφατοι σεισμοί θα αυξήσουν τις ροές αυτές. Το θέμα, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής, αλλά όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά όλες τις χώρες και συλλογικά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.
ΣΕ σχέση δε με την Κύπρο, η Ένωση οφείλει να στραφεί προς την κατοχική Τουρκία και να της ζητήσει να σταματήσει να εργαλοποιεί το μεταναστευτικό προς όφελος των επεκτατικών σχεδιασμών της. Να το εργαλειοποιεί σε βάρος κρατών-μελών, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτό σημειώνεται από τη Λευκωσία εδώ και χρόνια, πλην όμως στις Βρυξέλλες δεν κάνουν οτιδήποτε για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών.