Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο το σχήμα ή η αλληλουχία ύβρις-άτις-νέμεσις-τίσις είχε κεντρικό ρόλο στην κοσμοθεωρία και αντίληψη των πραγμάτων.

Ύβρις ήταν η αλαζονική συμπεριφορά ενός ανθρώπου, που υπερβαίνει το μέτρο, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του. Η ύβρις, με τη σειρά της έφερνε την αντίδραση των Θεών που έστελναν στον υβριστή, την άτην, δηλαδή το θόλωμα του νου. Ο υβριστής θολωμένος στον νου, προχωρούσε σε νέες ύβρεις, δηλαδή σε περαιτέρω αλαζονική συμπεριφορά, που με τη σειρά της προκαλούσε την απονομή δικαιοσύνης από τους Θεούς, δηλαδή την νέμεσιν (από το νέμω=δίκαια μοιράζω), που ήταν η αρχή της πτώσης του υβριστή. Η νέμεσις, έφερνε στη συνέχεια την τίσιν, δηλαδή την τιμωρία και καταστροφή του υβριστή.

Στις κυπριακές εκλογές στις 5-12 Φεβρουαρίου 2023 και το διάστημα πριν και μετά τις εκλογές, το πιο πάνω σχήμα ή αλληλουχία γεγονότων, φαίνεται να επαληθεύεται: Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο (ΔΗΣΥ), φαινόταν από καιρό, μήνες, αν όχι χρόνο πριν την εκλογική διαδικασία του Φεβρουαρίου 2023, να μην αφουγκράζεται το τί του μετέφεραν φίλοι και συνεργάτες ή να αρνείται την πραγματικότητα που εκμπέπεμπε το εκλογικό σώμα. Δηλαδή το ότι ένας άλλος υποψήφιος, προερχόμενος από την ίδια παράταξη, φαινόταν σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, να ήταν προτιμότερος από το εκλογικό σώμα σε σχέση με τη δική του υποψηφιότητα. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κυπριακού κόμματος, προχωρούσε αργά και βασανιστικά για τον ίδιο και για πολλούς άλλους, σε ύβρη. Υπερεκτιμώντας τις πολιτικές του ικανότητες, παρουσιάστηκε καθ’ όλη την περίοδο πριν τις εκλογές αλαζονικός, υπερβαίνοντας το μέτρο. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, αυτό θεωρείτο παραβίαση της ηθικής τάξης και προσπάθεια ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας. 

Στις 5 Φεβρουαρίου 2023, το κυπριακό εκλογικό σώμα με την ψήφο του, δηλαδή η κοινωνία δια της εκλογικής διαδικασίας, έκρινε ότι δύο προσωπικότητες, αντικειμενικά μετριοπαθείς και οι δύο, ήταν ικανότερες σε πολιτικό επίπεδο για να διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Ο υβριστής, έμενε εκτός εκλογικής μάχης, και αποκλειόταν για διεκδικητής της προεδρίας της Δημοκρατίας. 

Μεταξύ 5-12 Φεβρουαρίου 2023, ο υβριστής, πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, φαινόταν να έχει «θολώσει». Φαινόταν (σαν) να δεχόταν την επίδραση της άτης. Χωρίς καθαρό μυαλό, ίσως θολωμένος από την ήττα, προέβη σε συμπεριφορές, κινήσεις, πράξεις που υπερέβαιναν το μέτρο, την κοινή λογική, την ηθική τάξη, την κοινωνική ισορροπία: Όχι μόνο δεν μπόρεσε να βρει κάτι να πει για την αποτυχία της δικής του υποψηφιότητας, αλλά προέβη σε νέες ύβρεις. Έχρισε τον εαυτό του πολιτικά σωστό σε κρίση και αποφάσεις, ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος του, και έμμεσα πλην σαφώς, πήρε θέση για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αγνοώντας ή περιφρονώντας φίλους ή συνεργάτες. Δηλαδή νέες ύβρεις και σε περαιτέρω αλαζονική συμπεριφορά.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2023, εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ήταν εκείνος που όλες οι μετρήσεις, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις εκλογές, έδειχναν ότι εμπιστεύεται και κρίνει το εκλογικό σώμα ως τον πολιτικά ικανότερο. Η νέμεσις ακολουθούσε την άτη. Ολοκληρωνόταν αυτό που φαινόταν πιο πιθανό, και αυτό που περισσότερο ήθελε η κυπριακή κοινωνία: Όχι έναν κομματάρχη, υβριστή και αλαζόνα, αλλά ένα μετριοπαθή, εντός του μέτρου και της ηθικής τάξης, και σύμφωνα με το εκλογικό σώμα ικανότερο πολιτικά για να ηγηθεί το τόπου. Η πτώση του προέδρου του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο συντελείτο.

Ένα δεκαήμερο περίπου μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, η πολιτική πίεση από την εκλογική βάση του ΔΗΣΥ, η ανάγκη για ηθική τάξη και μη διατάραξη της κοινωνικής ισορροπίας έφερε την τίσιν. Ο υβριστής κομματάρχης, αναγκάζεται υπό τις περιστάσεις να αποσύρει την υποψηφιότητα του από τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα του. Η τιμωρία της κοινωνίας (και των Θεών) είναι γεγονός.

*Υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.